Milyen betegségtől lett foltos a körtefa levele?

Milyen betegségtől lett foltos a körtefa levele?

Agrofórum Online

Milyen betegségek támadták meg a körtefáimat? Mivel lehet ellenük védekezni? Válaszát előre is köszönöm.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A képen a körte mikoszferellás levélfoltossága látható, melynek nagyobb mértékű elszaporodására főként esősebb évjáratban lehet számítani. A tünetek kezdetben csak pár mm nagyságúak, kerek vagy ovális alakú foltok formájában mutatkoznak meg. E foltok kezdetben barna színezetűek, szegélyük nincsen, viszont idővel közepük kifehéredik, szegélyük pedig továbbra is barna marad. A fehér foltokban a gomba képletei is láthatók lesznek később, fekete pontok formájában a levél színi és fonáki oldalán egyaránt.

Jelentős kártételt tud ez a kórokozó okozni, hiszen nagyobb mértékű fertőzése esetében akár a fák korai lombhullása is bekövetkezhet. Az idő előtt lombját vesztett fáknak pedig romlik kondíciójuk, ezáltal a termés mennyisége és minősége egyaránt. A fertőzés már tavasszal megkezdődhet, hiszen a fák alatt található beteg leveleken a kórokozó át tud telelni. A levelek tartós nedvessége, valamint az esős és párás időjárás hatására könnyedén tud terjedni, többnyire a sziromhullás utáni időszakban. A foltokban kialakult fekete képletek a kórokozó továbbfejlődését segítik elő, melynek kifejlődéséhez kb. egy hónapra van szükség.

A körte mikoszferellás levélfoltossága (fotó: a kérdező felvétele)

A védekezés szempontjából kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, a lehullott lomb összegyűjtésének és megsemmisítésének, vagy talajba forgatásának, bomlásának elősegítésének. A metszés során a fa koronájának szellőssé tételére kell ügyelni, mely által a szél a leveleket hamar fel tudja szárítani, és a permetlé nagyobb felületre való eljutását szintén segíti. A hajtások válogatásával és a vízhajtások eltávolításával a metszési időszakban ugyancsak az átjárhatóbb korona kialakítása a célunk. A kórokozó fertőzésére leginkább a virágzás utáni időszakban kell számítani, ezért a sziromhullás után már érdemes az első gombaölő szeres permetezést elvégeznünk.

A következő időszakban is ajánlatos a megelőzés érdekében kémiai védekezést alkalmazni. A körtefák jelentős betegségei közé tartozik a varasodás egyaránt, mely betegség ellen a rendszeres védekezés minden évben indokolt, így az elvégzett gombaölő szeres kezeléssel mindkét betegség ellen egyszerre lehetünk hatékonyak. A hatóanyagok közül a tebukonazol és ciprodinil, fludioxonil használhatók eredményesen a fertőzések ellen.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Növényvédelmi alapfogalmak és kategóriák

2020. február 19. 08:16

A növényvédő szerek olyan készítmények, amelyek egy vagy több hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok lehetnek természetes eredetű, illetve kémiai, biológiai vagy biotechnológiai úton előállított anyagok, valamint élő szervezetek.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Mik lehetnek a fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók a szőlő fás részein?

2022. június 5. 04:36

Szőlőtőke fás ágain fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók jelentek meg. Egy nap alatt. Még soha nem voltak ilyenek a szőlőn. Mik ezek, és mit tegyek velük?

Határidő-változásra kell figyelni a permetező drónok típusminősítése kapcsán

2022. május 16. 10:37

Az Agrárminisztérium új rendelete lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését, ezúttal a pótlási idő változására hívja fel a figyelmet a Nébih.