Mi lehet a zöld színű „kinövés” a leanderen?

Mi lehet a zöld színű „kinövés” a leanderen?

Agrofórum Online

Szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható kinövés milyen része a leandernek? Ilyet még nem láttam. Mit kell vele tenni? A másik kérdésem: kaptam egy leandert, ami nagyon sűrű és nem tudom, hogy kezdjek hozzá a metszésének, megköszönöm, ha ebben is segítenek.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nem kell izgulnia, nem betegség, csupán a leander virágzáskor beporzódott, megtermékenyült, és egy szép magtok fejlődött ki. Benne sok apró, szőrös mag növekedik. Hogy mit tesz vele, attól függ, hogy van-e célja a magokkal, ugyanis magokról is szaporítható a leander, és sok kis növénykét tudna belőle nevelni. Ha ezt nem kívánja kipróbálni – egyébként lassú folyamat, hosszú ideig figyelmet, helyet és gondozást igényel, – vágja le mielőbb a magtokot a nyelénél, és hasonló módon tegyen a később kifejlődő magtokokkal is. De sokkal korábban tegye ezt, amikor még csak 1-2 cm nagyságot értek el. Azért javaslom a korai eltávolítását, mert a magfejlődés sok tápanyagot von el a növénytől, amit a virágzásra és a lomb növesztésére tudna fordítani a magtok növesztése helyett.

Egyébként sokkal egyszerűbben, rövidebb idő alatt szaporítható a leander dugványokkal, ez az ismertebb szaporítási módja, vízben állítva, szobában tartva, egyenletes hőmérséklet mellett, 1-2 hónap alatt gyökeret növesztenek a levágott hajtásai, különösebb munka és gondozás nélkül.

Leander zöld magtokja (fotó: a kérdező felvétele)

A metszés kérdésére nehezebb a válasz, előbb el kell döntenie, hogy törzses, fa alakot kíván-e kialakítani, vagy több ágat, közel egy pontból növő bokorformát. Általában bokorszerű alakot szoktak nevelni neki. Az ágakat, vesszőket pedig lehet ritkítani, a túlságosan közeliek közül kell kivágni azt, ami akadályozza a szomszédos ágak növekedését. Kb. 15 cm-es távolság köztük már elegendő, ilyen távolságban már elférnek a szomszédos levelek egymás mellett, és levegős marad a lomb. Ha oldalra erősen kihajlik egy-egy ág, azt is visszavághatja.

Akkor lesz szép bokorformája a növénynek, ha nem minden vesszője azonos magasságú, legyen közte magas és alacsonyabb is egymás mellett. Ilyen alaknál a virágzatok sem egymás mellett helyezkednek el, hanem különböző szinteken, és a bokor teljes felületén pompáznak a virágfürtök. Ha visszavág egy vesszőt, már biztos megfigyelte, hogy az elágazik, oldalhajtásokat fejleszt. Ezt a jelenséget feltétlenül vegye figyelembe. Egyébként nyugodtan metszheti, nem okoz kárt benne, viszont metszés után több hónapot kell várni, amíg az új hajtásokon kifejlődnek az új virágai.

Kell-e ősszel metszeni a rózsát?

2023. november 1. 05:40

Valaha én is a tavaszi és nyári metszés híve voltam, de valahogy nem adta azt a virágmennyiséget a foglalkozás ellenére egyik tövem sem, amit elvártam volna.

A vattaszerű csomókat az almafákon vértetű okozhatja?

2022. november 6. 04:37

A vattaszerű csomók az almafákon vértetű jelenlétére utalnak? Tudok most védekezni ellenük?

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Miként védekezhetünk lisztharmat ellen a termő almafánál?

2023. április 21. 04:39

Almafámon a levelek elszórva, csoportosan fehér bevonatosak. Termő fáról van szó, mivel védekezhetek?