Növényvédelem
Növényvédelem

Mikor és hogyan permetezhetünk drónokkal?

Mikor és hogyan permetezhetünk drónokkal?

Agrofórum Online

A drónokkal kijuttatható növnyvédő szerek egyelőre nem állnak rendelkezésre, pontosabban fogalmazva nincs elegendő ismeretünk erről a kijuttatási módról. Ennek okán olyan készítményekkel lehet drónos permetezést végezni, amelyek erre kifejezetten engedélyezettek. A részletekről Jordán Lászlót, a Nébih növény-, talaj- és agrárkökrnyezet-védelmi igazgatóját kérdeztük.

Mikorra várható és mióta van folyamatban a drónos permetezés engedélyezése? Melyek a lényegi elemek a várható jogszabályban? Miben fogják mindezek megváltoztatni a 43/2010-es növényvédelmi rendeletet?

2018-ban jelentkeztek először azok a hírek, amik a permetező drónok megjelenéséről és rohamos terjedéséről szóltak. Gyors helyzetértékelést követően azonnal hozzákezdtünk ahhoz a munkához, amely megfelelő keretet biztosít ennek a tevékenységnek. Célunk, hogy olyan szabályozást alakítsunk ki, ami minél szélesebb köröknek hozzáférhető, de megfelelő színvonalon biztosítja a hatékonyságot és a biztonságos munkavégzést. Ehhez létre kellett hozni azt a jogszabályi környezetet, ami egyáltalán lehetőséget ad a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásra. Ez a légi mezőgazdasági munkavégzésről szóló 44/2005 FVM-GKM-KvVM rendelet módosításával történik, amely a közigazgatási egyeztetés utolsó fázisában van, reményeim szerint még ebben az évben megjelenik.

Ebben a meglevő légi növényvédelmi szabályozás egészül ki a pilóta nélküli járművekre vonatkozóan, valamint a drónpilóták növényvédelmi tevékenységre jogosító tanfolyam keretei kerülnek rögzítésre. Mint minden növényvédő szer kijuttató berendezés, így a permetező drón is típusminősítés-köteles, az ehhez szükséges rendeletmódosítás (a növényvédelmi tevékenységet szabályozó 43/2010 FVM rendelet) is elkészült, várhatóan rövidesen megjelenik. A típusminősítés a drónokat forgalmazó kereskedő (első magyarországi forgalmazó) feladata, csak ilyen minősítéssel rendelkező drónokat lehet forgalomba hozni. Ezzel kívánjuk elejét venni annak, hogy a kezdeti időszakban, amikor a vásárlóknak sincs még kellő ismerete a témában, silány minőségű, a hatékony és biztonságos munkavégzésre alkalmatlan eszközöket adjanak el.

A drónokkal kijuttatható növnyvédő szerek egyelőre nem állnak rendelkezésre, pontosabban fogalmazva nincs elegendő ismeretünk erről a kijuttatási módról. Ennek okán olyan készítményekkel lehet drónos permetezést végezni, amelyek erre kifejezetten engedélyezettek. Az ehhez szükséges vizsgálati háttér rendelkezésre áll, a vizsgálati módszertan elkészült és megjelent, már alkalmazzák is. Az első engedélykérelmeket már meg is kaptuk, feldolgozásuk jelenleg folyik.

Mindannyian tudjuk, hogy az igények megelőzték a szabályozást. Napjainkban egyre több helyen, egyre többféle kezelésre kínálják szolgáltatásaikat a permetező drónnal rendelkező cégek. Jogszabály híján ezt tekinthetjük teljesen illegálisnak? Milyen esetben történhet szabályosan ennek a technológiának az alkalmazása? Mit kaphat az a szolgáltató/termelő, akit rajtakapnak? Vagy a hatóság a cégekkel karöltve dolgozik a megoldáson?

Jelenleg kísérleti céllal lehet drónokról növényvédő szert kijuttatni. Ennek kötött eljárása van, kísérleti engedélyt kell kérni a Pest Megyei Kormányhivataltól, amiben tételesen meghatározásra kerülnek a kísérlet körülményei. Így a parcellák méretei (mezoparcella, általában néhány száz négyzetméter), az ismétlések száma, kezeletlen és standard kontroll alkalmazása. Ebből látszik tehát, hogy az 50-100 ha-os „kísérlet” nem egészen fedi a valóságot!

Akivel szemben drónos permetezés miatt eljárás indul, minimálisan növényvédelmi bírság kiszabására számíthat, de akár a tevékenységtől eltiltás is bekövetkezhet, sőt a növényvédős szer vásárlásra és felhasználásra jogosító Engedély is visszavonásra kerülhet. Ezt az adott ügy sajátosságai határozzák meg. Ha káresemény történik – ami értesüléseim szerint viszonylag gyakori – akkor súlyosabb a szankció.

Természetesen több olyan cég is van a látókörünkben, akik már komoly ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a témában. A jogszabály előkészítési munka során több ilyen személyt is bevontunk a munkába, felhasználva ismereteiket a lehető legjobb szabályozás kialakítása céljából. Nem célunk a drónos permetezés elfojtása, sokkal inkább a megfelelő keretek mielőbbi biztosítása!

Azt azonban a „szolgáltatást” igénybe vevőknek is tudni kell, hogy az illegális voltán túl egy olyan tevékenységről beszélünk, ahol még nem áll rendelkezésre kellő tudás és tapasztalat. Az önmagát leghangosabban és legprofibbnak hirdető is gyakran szembesül új helyzetekkel, amire vagy tud jó megoldást, vagy nem. A drónpilótáknak szervezett növényvédelmi tanfolyamon olyan ismereteket kívánunk átadni, amelyek alkalmazásával az ilyen ismeretlen helyzetek a legkisebb kockázattal oldhatók meg. Ez egy sokkal bonyolultabb és nagyobb felkészültséget igénylő szakma lesz, mint sokan gondolnák!

A jogszabályon kívül szükség van/lesz a drónos technológiával kijuttatható növényvédő szerekre is. Mit lát a hatóság? Van erre fejlesztés, engedélyeztetési eljárás a növényvédő szer gyártók részéről? Látnak benne potenciált?

Egyelőre kevés ismeretünk van, hogyan viselkednek a növényvédő szerek ezzel a kijuttatási móddal. A növényvédő szer gyártók is óvatosan reagáltak, hiszen nekik felelősséget kell vállalni a termékeik hatékonyságáért, ugyanakkor az újdonság magában hordozza az új lehetőségeket is. A növényvédő szer engedélyokiratok tulajdonosai elkezdték a drónokra való engedélyeztetési munkát előkészíteni, több kísérlet va előrehaladott állapotban, illetve 4 engedélyokirat-kiterjesztési kérelem már meg is érkezett. Ebből egy gyomirtó, egy gombaölő és egy rovarölő szer van, illetve a negyedik makroszervezet (fürkészdarázs), ami ilyen szempontból egyszerűbb megítélésű.

Véleményem szerint 2023-ra várható, hogy jelentősen megindul a pilóta nélküli légijárműről történő kijuttatásra vonatkozó engedélyeztetés, addig pedig egyre nagyobb tempóban történik az adatok és a tapasztalatok gyűjtése.

Mik lehetnek az előnyei és mik a hátulütői a drónos permetezésnek?

Erre a kérdésre keresi ma mindenki a választ! Jelenleg biztosan mondhatom, hogy a köztudatban sokkal nagyobb lehetőségek élnek, mint amit a gyakorlat biztosítani tud. Ez az elkövetkező években változni fog, a drónos kijuttatási technika színvonalban utol fogja érni a földi gépekét, bizonyos helyzetekben pedig sokkal jobb megoldást fog nyújtani.

A megfelelő permetlé-fedettség biztosítása és az elsodródás kezelése ma még tartogat kihívásokat a fejlesztőknek.

Aki ismeri a permetező drónok valós teljesítményét, az nehezen tudj elképzelni, hogy minden permetező gépet ki fog váltani ez a technika. Az azonban biztos, hogy helye lesz a növényvédelmi gyakorlatban, és az is biztos, hogy igény is van rá. Óriási lehetőséget jelent a felvételező és a permetező drónok együttes alkalmazása, ami mind hatékonyságban, mind pedig a környezet kíméletében jelentős előrelépés lenne. A fenntarthatóság tehát sokat nyerhet rajta – ha majd a mindennapi gyakorlat rendelkezésre fog állni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Hamarosan megjelennek a virágbimbók a parlagfüvön – Védekezzünk ellene!

Az Alföld észak-keleti részén a természetes vegetáció és kultúrnövények az erős aszálytól szenvednek.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.