Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

FMC-Agro Hungary Kft.

A túlnyomóan enyhe, ugyanakkor csapadékos tél a repceállományok fokozottabb fertőzését (főleg fómával) eredményezte. Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Az FMC kórokozó gombák elleni ajánlata a kora tavaszi időszakban a tebukonazol hatóanyagú Riza® 250 EW gombaölő szer, akár önmagában, akár Repce Kondi Pack “formájában” Amalgerol® növénykodicionálóval együtt kijuttatva.

A szárormányosok elleni hatékony védelemre a Rapid® Turbo rovarölő szer csomagajánlat szolgál. A Rapid® Turbo szerves foszforsav + mikrokapszulázott piretroid kombinációval gyors és tartós rovarmentesítést szolgál.

Azokon a területeken ahol a vadkáposzta, vadrepce vagy egyéb nehezen irtható gyomok jelenléte várható, hatékonyan megállíthatjuk fejlődésüket a Salsa® posztemergens gyomirtó szer tavaszi alkalmazásával.

Amikor a levegő átlaghőmérséklete több napon keresztül eléri a 9 °C-ot, érdemes figyelni a repce-fénybogár betelepülését. Ezen kártevő esetén a védekezési határérték 2-4 rovar/növény.

A védekezésre használt rovarölő szer kiválasztása során figyelemmel kell lenni arra, hogy a Nébih növényvédelmi zoológusai igazolták a hatóanyag csoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroid tolerancia évről-évre történő erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását (1. ábra).

A piretroid ellenálló fénybogár egyedek aránya 4 év alatt 11%ról 89%-ra emelkedett
(narancs és piros színnel jelölve)!

A repce-fénybogár ellen az FMC az Avaunt® 150 EC rovarölő szert a következő előnyökkel ajánlja:

  • az indoxakarb hatóanyagú Avaunt® megbízható megoldást nyújt a repce-fénybogarak ellen. Új hatásmódja révén a piretroid-rezisztens fénybogár-populációk ellen is hatékony;
  • a repcefénybogarak táplálkozása az Avaunt® rovarölő szerrel történő permetezés hatására azonnal leáll, a továbbiakban megszűnik a károsítás, majd azok 1-4 napon belül elpusztulnak;
  • az Avaunt® rovarölő szer 8-10 napos tartamhatással rendelkezik.

Kijuttatását a repce-fénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, amely átlagos körülmények között a növény zöldbimbós állapotára tehető. Hatékonyságát termelői tapasztalatok is alátámasztják.

„…a területi képviselő útmutatása alapján sikerült még zöldbimbós állapotban kijuttatni a készítményt. Az Avaunt® hozta az elvártakat, ahogyan a technológiában meg van írva, némi táplálkozás után 1-2 nappal gyönyörűen jött a hatás. Először lehetett látni, hogy a rovarok aktivitása megszűnik és egyre több rovart találtunk a földön, majd gyakorlatilag 48 órával a kezelés után teljesen tiszta állapotot kaptunk.” – Herczeg Norbert, Vác (2016)

További termelői tapasztalatok erre a linkre kattintva tekinthetőek meg.

További információ: www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Feloldották a növényvédőszer-használati tilalmat az ökológiai jelentőségű másodvetéseken

2018. szeptember 24. 07:58

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, így az ökológiai jelentőségű másodvetéseken is.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

2018. március 3. 11:44

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.