Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

Agrofórum Online

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A paradicsom legsúlyosabb betegségéről, a paradicsom fitoftórás megbetegedéséről van szó, amit a Phythophthora infestans nevű, a peronoszpórafélékhez tartozó gomba okoz. Ha már több éve foglalkozik paradicsom termesztéssel, ismeri a tüneteit. Levelein szabálytalan alakú, nagy kiterjedésű, gyorsan növő foltokat okoz, a foltoknál a levél megpuhul, sárgul, és 1-2 napon belül a foltok elhalnak, barnán elszáradnak. Hasonló gyors lefolyású elhalásokat okoz a levélnyélen és száron is.

A fő kártételét a bogyóknál okozza: a még zöld, növekedésben lévő bogyókat fertőzi. 1-3 hét után jelennek meg rajtuk a tünetek márványozott barna, kemény, több cm-t is meghaladó kör alakú foltok formájában, tipikusan a kocsánytól kiindulóan. A fertőzött bogyók beérnek, azokon a barna foltok gyakran elrohadnak.

A védekezés eredményességéhez ismerni kell a gomba biológiáját, környezeti igényét. Mivel peronoszpóra féle, a magas páratartalmú, ködös, hosszan tartó vizes növényi felületet igényel a növény fertőzéséhez. Nem a nagy meleget kedveli, a fertőzéséhez elegendő a 12-15 °C, azután már 18-22 °C-os léghőmérsékletet igényel. Erős lehűlési időszak és hosszú, több órát meghaladó nedves lombfelület esetén fertőz. Ilyen időjárásnál gyors beavatkozásra, permetezésre van szükség a kár elhárítására. A kontakt hatású gombaölő szerek megelőző kezelésre, a felszívódó és kombinált készítmények a fertőzés, a betegség leállítására alkalmasak.

A paradicsom termesztés-technológiájával befolyásolni lehet a járványokat. Laza, nem sűrű telepítéssel az állomány szellőzését, a lomb gyors leszáradását segíthetjük. Harmonikus tápanyagellátással és öntözéssel fokozható a növények ellenálló képessége. Reggel végzett öntözéssel elkerülhető a lomb körüli levegő párásítása, harmat képződése.

A károsítók elleni védekezés egyik formája a növény rezisztenciájnak vagy toleranciájának felhasználása. A növénynemesítők a paradicsom fajtákba már számos kórokozóval és kártevővel szembeni ellenálló képességet építettek be. Ilyen fajtáknál az adott károsító elleni kémiai védekezés elkerülhető. Néhány a jelentősebb károsítók közül, melyek ellen bizonyos fajták ellenálló képességgel rendelkeznek: dohánymozaik vírus, bronzfoltosság vírus, verticilliumos, fuzáriumos, kladospóriumos betegség, lisztharmat, és fonálférgek.

Primabella: paradicsomvész ellenálló fajta

Újabb fajtaismertetőben megjelentek fitoftóra toleráns vagy ellenálló fajták nevei is. Üzemi viszonyok között termesztett Maestria F1 és Previa F1 fajtákkal a szerzőnek is van pozitív tapasztalata, permetezés nélkül szabadföldön nevelhetők, és a bogyóit egészségesen kinevelik. Nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó cégek vetőmagvakat is forgalmaznak, bárki megvásárolhatja és termesztheti azokat. Hazai kiskereskedelmi forgalmazásban is kaphatók a Kiepenkerl cég fitoftórának ellenálló fajtái (Phantasia, Philovita, Primavera, Primabella, Pyros, Romello). Bár lényegesen drágábbak, mint a hagyományos fajták, de értékes tulajdonságuk – fel nem használt gombaölő szer és a kijuttatás költsége, termésbiztonság miatt megszolgálják árukat. Érdemes kipróbálni, házi kertekben különösen.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

2019. február 8. 14:10

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

2018. március 19. 07:47

A búza első gombaölő szeres kezelése

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

2018. január 24. 20:49