Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

Agrofórum Online

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények esetében, nemcsak palántakorban, hanem később, azok fejlettebb állapotában is gyakran előfordulhat ez a tünet, akár a leveleken, vagy pl. a paprika esetében azok termésein is. A többi tápelem hiányától a lilás elszíneződés által könnyen megkülönböztethető ez a tünet, mely a foszfor hiányára utal. A paradicsom és paprika mellett, az uborka, saláta, bab és káposztafélék esetében is találkozhatunk ezzel a problémával.

A foszforhiány megjelenésére jellemző, hogy először az idősebb alsóbb leveleken mutatkozik meg hiánya, majd pedig fokozatosan a fiatalabb leveleken is megfigyelhető. A színelváltozás kezdetben sötétzöld, ezután kékes-szürkére változik a levél színi oldalán, majd pedig lilásra. A levelek fonáki oldalán a tünetek erősebben és hamarabb észlelhetők, mint a színi oldalon. Súlyos esetben, amennyiben a kiváltó ok nem szűnik meg, először az idősebb levelek színeződnek barnás-zöldre, majd pedig elsárgulnak végezetül lehullnak. A foszforhiány szélsőséges esetben a növények erős felkopaszodásában is megmutatkozik, valamint később növekedésük is gyengül, száruk vékony lesz, gyökérzetük pedig fejletlen, virágzásuk is késik.

A foszforhiány palántakorban gyakori probléma, melyet rendszerint nem a foszfor mennyiségének elégtelen jelenléte okoz, hanem valamely más tényező, mely gátolja annak felvételét (relatív hiány). A hideg éjszakák, valamint a nemrégiben tapasztalt hideg nappalok egyaránt – amennyiben növényünket fűtetlen körülmények között tartjuk – a foszforhiány kialakulásának okozói is lehetnek. A foszfor eleve lassan mozog a talajban, de 12-15 fokos talajhőmérséklet alatt még jobban lelassul annak felvétele, melyet a növény fejletlen gyökérzetével még lassabban tud felvenni. A hőmérséklet emelkedésével, valamint a gyökér növekedésével párhuzamosan általában javul a foszfor felvétele, de a növénynek érdemes tápoldat formájában foszfortúlsúlyos tápoldatot kijuttatni, valamint lombtrágya formájában szintén elősegíteni e tápanyag felvételét, a kialakult hiánytünetek megszüntetését.

YARA: a gazdák és a növények igényeit is ki tudjuk szolgálni

2023. február 24. 08:34

A Yara széles termékskálával és technológiai megoldással áll a gazdák rendelkezésére. A portfólióban megtalálja a számítását az is, aki költséghatékonyabb technológiát választ, az is, aki félintenzíven kíván termelni, és az is, aki nem mond le az intenzitásról.

Vulcan KompleX, azaz NPK és magnézium hatóanyag-alapú lombtrágyák, mikroelemekkel

2023. március 14. 13:30

A VulcanAgro Kft. értékesítésében egyre nagyobb szerepe van az olyan növényspecifikus termékeknek, amelyek szinte az összes létfontosságú tápanyagot tartalmazzák.

KompleX, Nitrogén vagy Hibrid lombtrágyák!? Mikor, melyiket használjuk?

2022. december 28. 07:24

Csökkenteni kell a költségeket, mert sajnos a terményárak nem emelkednek, de a költségeink igen.

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

2018. szeptember 5. 13:07

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.