Mitől lett foltos a körtefa levele?

Agrofórum Online

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tünetek alapján a körte levelét két kórokozó a körterozsda (Gymnosporangium sabinae) és a mikoszferellás levélfoltosságot okozó kórokozó (Mycosphaerella sentina) is megtámadta. A körterozsdás leveleken kezdetben 5-10 mm-es, sárga, ovális alakú foltok jelennek meg. A foltok idővel sárgulnak, majd narancsvörös színűek lesznek, udvaruk pedig sárga színű marad. Ezek a foltok fokozatosan nagyobbodnak, megvastagodnak. A levél színén apró, sötétbarna, feketés, kissé kiemelkedő pontok, fonáki oldalán pedig kiemelkedő világosbarna színű gombaképletek alakulnak ki.

A mikoszferellás levélfoltosság megjelenésére főként csapadékosabb évjáratban számíthatunk. Kezdetben apró 2-3 milliméter nagyságú, egynemű, kerek vagy ovális foltok jelennek meg a leveleken. Közepük fokozatoson kivilágosodik, szegélyük változatlanul barna marad. A kivilágosodott, világosszürke közepű foltokban a gomba fekete pontszerű képletei a levél színén és fonáki oldalán is megtalálhatóak. Súlyos fertőzés esetében a körtefák idő előtti teljes lombhullását is okozhatja.

A körterozsda spóráinak kifejlődéséhez két gazdanövényre van szüksége, köztes gazdája a körte, főgazdája pedig a boróka fajok, ezért a fertőzés létrejöttének feltétele a két növény közelsége is. A mikoszferella esetében a fertőzés forrása a beteg levelek, melyeken a kórokozó képletei áttelelni képesek, ezért a beteg lomb talajba forgatásával, vagy összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzés mérsékelhető. A nyári időszakban végzett hajtásválogatás és vízhajtások eltávolításával is a fa koronája világosabbá, levegő által átjárhatóbbá tehető.

A kémiai védekezést közvetlenül sziromhullás után érdemes elkezdeni, de legkésőbb július közepéig szükséges elvégezni az első növényvédelmi beavatkozást. Az ezt követő időszakban érdemes a további rendszeres kémiai védelem fenntartása. Amennyiben körtefáinkat rendszeresen védjük a körtevarasodás kórokozója ellen, rendszerint e betegségek ellen már nem szükséges a kémiai védekezés. A készítmények közül a difenokonazol, ciprodinil, mankoceb hatóanyagok eredményesen használhatóak.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

Élettani problémák a repcében

2023. április 20. 05:38

Érdemes a szántóföldi szemlézések alkalmával nemcsak a kártevők jelenlétét és mennyiségét figyelemmel kísérni, hanem a növények mindenkori élettani állapotát is figyeljük meg!

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

2018. november 13. 16:37

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.