Növényvédelem
Növényvédelem

A Bayer meghozta a döntést: nem kérvényezi az imidakloprid rovarölő hatóanyag megújítását

A Bayer meghozta a döntést: nem kérvényezi az imidakloprid rovarölő hatóanyag megújítását

FruitVeb Hungary

A Bayer levélben értesítette az Európai Gazdálkodók és Mezőgazdasági Szövetkezések Szövetségét (Copa-Cogeca) arról, hogy az imidakloprid rovarölő hatóanyag 2020. július 31-én lejáró engedélyének megújítását nem kezdeményezi.

A neonikotinoid csoportba tartozó hatóanyag felhasználását az Európai Unió korábban, 2018 áprilisában már korlátozta és csak zárt termesztőberendezésekben tette azt lehetővé. A Bayer közölte, meggyőződése továbbra is az, hogy a neonikotinoidok fontos eszközei a mezőgazdasági növényvédelemnek, melyek szabályszerű használat mellett nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a beporzó rovarokra nézve. Ennek ellenére tiszteletben tartja az Európai Uniós jogalkotási folyamatokat és az ezek eredményeként született döntéseket.

A korábbi szigorítás eredményeképpen 2019-től csak nagyon kevés lehetőség maradt az imidakloprid felhasználására. Az Európai Unióban a politikai légkör egyértelműen a neonikotinoidok csoportjába tartozó hatóanyagok teljes betiltása mellett van, így üzletileg nem indokolható a megújítási eljárásba való befektetés. Ennek következményeként a vállalat a továbbiakban nem fogja az imidakloprid hatóanyagra még megmaradt néhány felhasználási lehetőség megújítását sem kérelmezni.

A Bayer közlése szerint a döntést nem volt könnyű meghozni. A vállalat minden tőle telhetőt megtett azért, hogy bemutassa, a hatóanyagot tartalmazó termékek mekkora jelentőséggel bírnak egyes meghatározó kártevők elleni védelemben, és milyen értéket képviselnek a növényvédelemben. Sok energiát fektettek abba is, hogy bebizonyítsák, a beporzó rovarokra gyakorolt esetleges káros hatások körültekintő intézkedésekkel és a termékek megfelelő, előírásszerű alkalmazásával megelőzhetők, elkerülhetők. A Bayer nagyra értékeli az ügyfelei és sok más érintett fél erőfeszítéseit is, melyeket az elmúlt években annak érdekében hoztak, hogy népszerűsítsék a helyes gazdálkodási módszereket, valamint megértessék, ezek a termékek miért olyan fontos eszközök a gazdálkodók számára.

A vállalat tiszteletben tartja és elfogadja az Európai Unió imidakloprid hatóanyagra vonatkozó döntését. Üzleti stratégiáját ennek tükrében az új szabályozási környezethez igazítja. Azonban azokban a régiókban, ahol a hatóságok megerősítik ezen hatóanyagok biztonságos mivoltát és elismerik a gazdálkodók számára nyújtott előnyöket, a neonikotinoid alapú vetőmag- és állománykezelésre felhasználható termékeket továbbra is forgalmazni fogja.

A Bayer jelenleg vizsgálja, hogy a határozat milyen konkrét következményekkel jár és milyen végrehajtási ütemterv vonatkozik az egyes tagállamokra nézve. A jövőben együtt kíván működni az érintett szervekkel annak érdekében, hogy az új szabályozás bevezetésének lépései jól meghatározottak legyenek, közben a potenciális helyettesítő termékekre is figyelmet fordítva.

Hunyadi István / FruitVeB szakmai igazgató a Copa-Cogeca brüsszeli központjának megküldött tájékoztató levél alapján

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Amit a fuzáriózisról tudni kell

2022. május 22. 09:39

A fuzáriózis elleni védekezésre sok gyártó igen hatékony készítményekkel rendelkezik. Ugyanakkor a védekezés során nem szabad elfelejteni, hogy ha lehetséges, akkor preventíven védekezzünk.

Megkezdődött az őszi káposztarepce vetése - gyülekeznek a kártevők

2019. szeptember 2. 10:26

A repce vetésével párhuzamosan az eddig gondozatlan árvakeléseken, illetve a most virágzó, zöldítési céllal elvetett mustár, olajretek állományokon tömegesen gyülekeznek és táplálkoznak a repce rágókártevői.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.