Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Agrofórum Online

A gazdálkodók zöme félve gondol a burgonyatermesztésre, ugyanis ez a Dél-Amerikából származó zöldségnövény rendkívül kényes, ezért termesztése nem egyszerű, főleg gazdaságosan nem az. Ennek ellenére aki odafigyel a növényre és kielégíti minden igényét a talajminőségtől az öntözésig, még hasznot is húzhat a népszerű gumós zöldségből.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem. Elsősorban azok a fajták termeszthetők sikeresen, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek (fitoftóra, levélsodró, vírus stb.), vagy éppen a burgonyabogár kártételének. Ilyen fajták választásával és termesztésével jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi költségek és több haszon maradhat a gazdánál. A megfelelő fajtaválasztás után a garantáltan kórokozómentes vetőgumók beszerzése a legfontosabb feladat, ezért kizárólag fémzárolt, minősített gumókat vessünk el a megfelelően előkészített talajba.

És ha már a megfelelő talajelőkészítésnél tartunk, a burgonya legendásan híres a talaj iránti igényességéről. Fő termőterületei hazánk gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű talajjal rendelkező részei, mivel elsősorban a kevésbé kötött talajokon érzi jól magát a növény. Emellett a talaj tápanyagtartalma is fontos a megfelelő termésmennyiség elérése érdekében, a burgonya foszfor- és káliumigénye ugyanis kiemelkedő. A megfelelő tápanyagmennyiség elérése és fenntartása érdekében istállótrágya és műtrágya kijuttatása is indokolt a termőhelyre. A nitrogén-hatóanyaggal azonban csínnyán kell bánni, túlzott nitrogénadagolás a lombozat erőteljes, a gumók gyenge növekedését vonhatja maga után.

Tápanyagigénye mellett a vízigénye is magas a burgonyának, így – különösen az utóbbi évek aszályos időszakaira visszaemlékezve – kizárólag a folyamatos öntözéssel lehet kiemelkedő burgonyatermésre szert tenni. De vigyázat! Az öntözés során a növény leveleire jutó nedveség miatt a burgonya jóval fogékonyabb lesz a gombás betegségekre, azok ugyanis nedves, párás körülmények között tudnak a legjobban szaporodni. Ezért a megfelelő és hatékony növényvédelem elengedhetetlen a burgonyatermesztés során. A legjobb, ha olyan öntözési módot választunk, amely közvetlenül a növény szárához juttatja a vizet, ezzel elkerülhető a levelek vízzel történő érintkezése.

Amennyiben minden tanácsot betartottunk, várhatóan szép termést tudunk majd betakarítani, de még a betakarításnak is vannak buktatói. Túl korán történő betakarítás esetén ugyanis a gumók eltarthatósága drasztikusan csökkenhet, héjuk nem nyújt megfelelő védelmet számukra. Szerencsére könnyen megállapítható, hogy mikor érettek a gumók annyira, hogy ki lehessen szedni őket a földből: ha a burgonya szára és levelei leszáradtak és a szár könnyen kihúzható a földből, elérkezett a betakarítás ideje.

Látható, hogy sok tényezőre kell figyelni burgonyatermesztés során, de kellő odafigyeléssel és némi törődéssel bárki meg tud birkózni a feladattal.

Változó körülmények – alkalmazkodó napraforgóhibridek

2019. december 3. 08:33

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.

KWS innovációk: A legjobb termés a legjobb termőföldről!

2019. november 22. 15:35

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Visszatérő probléma: verticilliumos hervadás Magyarországon

2019. október 13. 05:29

Hazánkban a Verticillium dahliae Kleb. gombafaj főként fiatal csonthéjas ültetvényekben okozhat jelentős károkat, jellemzően kajszi, de cseresznye, meggy, szilva és mandula esetében is.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?