Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Agrofórum Online

A gazdálkodók zöme félve gondol a burgonyatermesztésre, ugyanis ez a Dél-Amerikából származó zöldségnövény rendkívül kényes, ezért termesztése nem egyszerű, főleg gazdaságosan nem az. Ennek ellenére aki odafigyel a növényre és kielégíti minden igényét a talajminőségtől az öntözésig, még hasznot is húzhat a népszerű gumós zöldségből.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem. Elsősorban azok a fajták termeszthetők sikeresen, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek (fitoftóra, levélsodró, vírus stb.), vagy éppen a burgonyabogár kártételének. Ilyen fajták választásával és termesztésével jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi költségek és több haszon maradhat a gazdánál. A megfelelő fajtaválasztás után a garantáltan kórokozómentes vetőgumók beszerzése a legfontosabb feladat, ezért kizárólag fémzárolt, minősített gumókat vessünk el a megfelelően előkészített talajba.

És ha már a megfelelő talajelőkészítésnél tartunk, a burgonya legendásan híres a talaj iránti igényességéről. Fő termőterületei hazánk gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű talajjal rendelkező részei, mivel elsősorban a kevésbé kötött talajokon érzi jól magát a növény. Emellett a talaj tápanyagtartalma is fontos a megfelelő termésmennyiség elérése érdekében, a burgonya foszfor- és káliumigénye ugyanis kiemelkedő. A megfelelő tápanyagmennyiség elérése és fenntartása érdekében istállótrágya és műtrágya kijuttatása is indokolt a termőhelyre. A nitrogén-hatóanyaggal azonban csínnyán kell bánni, túlzott nitrogénadagolás a lombozat erőteljes, a gumók gyenge növekedését vonhatja maga után.

Tápanyagigénye mellett a vízigénye is magas a burgonyának, így – különösen az utóbbi évek aszályos időszakaira visszaemlékezve – kizárólag a folyamatos öntözéssel lehet kiemelkedő burgonyatermésre szert tenni. De vigyázat! Az öntözés során a növény leveleire jutó nedveség miatt a burgonya jóval fogékonyabb lesz a gombás betegségekre, azok ugyanis nedves, párás körülmények között tudnak a legjobban szaporodni. Ezért a megfelelő és hatékony növényvédelem elengedhetetlen a burgonyatermesztés során. A legjobb, ha olyan öntözési módot választunk, amely közvetlenül a növény szárához juttatja a vizet, ezzel elkerülhető a levelek vízzel történő érintkezése.

Amennyiben minden tanácsot betartottunk, várhatóan szép termést tudunk majd betakarítani, de még a betakarításnak is vannak buktatói. Túl korán történő betakarítás esetén ugyanis a gumók eltarthatósága drasztikusan csökkenhet, héjuk nem nyújt megfelelő védelmet számukra. Szerencsére könnyen megállapítható, hogy mikor érettek a gumók annyira, hogy ki lehessen szedni őket a földből: ha a burgonya szára és levelei leszáradtak és a szár könnyen kihúzható a földből, elérkezett a betakarítás ideje.

Látható, hogy sok tényezőre kell figyelni burgonyatermesztés során, de kellő odafigyeléssel és némi törődéssel bárki meg tud birkózni a feladattal.

Betekintő a helyspecifikus gazdálkodásba

2019. május 26. 08:23

A helyspecifikus gazdálkodáson belül az egyik legfontosabb terület a precíziós tápanyag-gazdálkodás. Sorba vesszük azokat a tudnivalókat és gyakorlati lépéseket – műholdképek, hozamtérképek használata, talajmintavétel a művelési zónákban, tápanyag-gazdálkodási terv készítése –, amelyek e környezetkímélő és jövedelmező módszer alkalmazásához elengedhetetlenek.

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Inváziós kártevő: a babzsizsik

2019. március 24. 05:33

A babzsizsik közismert, veszélyes raktári kártevő, elsősorban a bab, másodsorban egyéb hüvelyes növények jelentős károsítója.

Drónos növényvédelmi bemutatót tartanak Kalocsa mellett

2018. március 26. 06:24

Az exkluzív növényvédelmi megfigyelés modern monitoring drónnal történik majd, ami után a felvételeket kiértékelik egy rövid előadás során.

Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

2018. november 22. 14:20

Az első Hardi permetezőgép 12 évvel ezelőtt került Kiss Lajos családi gazdálkodó tulajdonába, és azóta is járja a Somogy megyei földeket. Idén egy új Navigator 4000 permetezőgéppel bővült a gépállomány.

Gépészet Videó

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.