Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Agrofórum Online

A gazdálkodók zöme félve gondol a burgonyatermesztésre, ugyanis ez a Dél-Amerikából származó zöldségnövény rendkívül kényes, ezért termesztése nem egyszerű, főleg gazdaságosan nem az. Ennek ellenére aki odafigyel a növényre és kielégíti minden igényét a talajminőségtől az öntözésig, még hasznot is húzhat a népszerű gumós zöldségből.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem. Elsősorban azok a fajták termeszthetők sikeresen, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek (fitoftóra, levélsodró, vírus stb.), vagy éppen a burgonyabogár kártételének. Ilyen fajták választásával és termesztésével jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi költségek és több haszon maradhat a gazdánál. A megfelelő fajtaválasztás után a garantáltan kórokozómentes vetőgumók beszerzése a legfontosabb feladat, ezért kizárólag fémzárolt, minősített gumókat vessünk el a megfelelően előkészített talajba.

És ha már a megfelelő talajelőkészítésnél tartunk, a burgonya legendásan híres a talaj iránti igényességéről. Fő termőterületei hazánk gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű talajjal rendelkező részei, mivel elsősorban a kevésbé kötött talajokon érzi jól magát a növény. Emellett a talaj tápanyagtartalma is fontos a megfelelő termésmennyiség elérése érdekében, a burgonya foszfor- és káliumigénye ugyanis kiemelkedő. A megfelelő tápanyagmennyiség elérése és fenntartása érdekében istállótrágya és műtrágya kijuttatása is indokolt a termőhelyre. A nitrogén-hatóanyaggal azonban csínnyán kell bánni, túlzott nitrogénadagolás a lombozat erőteljes, a gumók gyenge növekedését vonhatja maga után.

Tápanyagigénye mellett a vízigénye is magas a burgonyának, így – különösen az utóbbi évek aszályos időszakaira visszaemlékezve – kizárólag a folyamatos öntözéssel lehet kiemelkedő burgonyatermésre szert tenni. De vigyázat! Az öntözés során a növény leveleire jutó nedveség miatt a burgonya jóval fogékonyabb lesz a gombás betegségekre, azok ugyanis nedves, párás körülmények között tudnak a legjobban szaporodni. Ezért a megfelelő és hatékony növényvédelem elengedhetetlen a burgonyatermesztés során. A legjobb, ha olyan öntözési módot választunk, amely közvetlenül a növény szárához juttatja a vizet, ezzel elkerülhető a levelek vízzel történő érintkezése.

Amennyiben minden tanácsot betartottunk, várhatóan szép termést tudunk majd betakarítani, de még a betakarításnak is vannak buktatói. Túl korán történő betakarítás esetén ugyanis a gumók eltarthatósága drasztikusan csökkenhet, héjuk nem nyújt megfelelő védelmet számukra. Szerencsére könnyen megállapítható, hogy mikor érettek a gumók annyira, hogy ki lehessen szedni őket a földből: ha a burgonya szára és levelei leszáradtak és a szár könnyen kihúzható a földből, elérkezett a betakarítás ideje.

Látható, hogy sok tényezőre kell figyelni burgonyatermesztés során, de kellő odafigyeléssel és némi törődéssel bárki meg tud birkózni a feladattal.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Elkezdődött a parlagfűszezon!

2019. április 25. 07:39

A hatékony védekezések időpontja a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. Az utóbbi évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a parlagfű ellen a virágzást közvetlenül megelőző kaszálás nem a leghatékonyabb védekezési mód.