Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

Agrofórum Online

A gazdálkodók zöme félve gondol a burgonyatermesztésre, ugyanis ez a Dél-Amerikából származó zöldségnövény rendkívül kényes, ezért termesztése nem egyszerű, főleg gazdaságosan nem az. Ennek ellenére aki odafigyel a növényre és kielégíti minden igényét a talajminőségtől az öntözésig, még hasznot is húzhat a népszerű gumós zöldségből.

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem. Elsősorban azok a fajták termeszthetők sikeresen, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek (fitoftóra, levélsodró, vírus stb.), vagy éppen a burgonyabogár kártételének. Ilyen fajták választásával és termesztésével jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi költségek és több haszon maradhat a gazdánál. A megfelelő fajtaválasztás után a garantáltan kórokozómentes vetőgumók beszerzése a legfontosabb feladat, ezért kizárólag fémzárolt, minősített gumókat vessünk el a megfelelően előkészített talajba.

És ha már a megfelelő talajelőkészítésnél tartunk, a burgonya legendásan híres a talaj iránti igényességéről. Fő termőterületei hazánk gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű talajjal rendelkező részei, mivel elsősorban a kevésbé kötött talajokon érzi jól magát a növény. Emellett a talaj tápanyagtartalma is fontos a megfelelő termésmennyiség elérése érdekében, a burgonya foszfor- és káliumigénye ugyanis kiemelkedő. A megfelelő tápanyagmennyiség elérése és fenntartása érdekében istállótrágya és műtrágya kijuttatása is indokolt a termőhelyre. A nitrogén-hatóanyaggal azonban csínnyán kell bánni, túlzott nitrogénadagolás a lombozat erőteljes, a gumók gyenge növekedését vonhatja maga után.

Tápanyagigénye mellett a vízigénye is magas a burgonyának, így – különösen az utóbbi évek aszályos időszakaira visszaemlékezve – kizárólag a folyamatos öntözéssel lehet kiemelkedő burgonyatermésre szert tenni. De vigyázat! Az öntözés során a növény leveleire jutó nedveség miatt a burgonya jóval fogékonyabb lesz a gombás betegségekre, azok ugyanis nedves, párás körülmények között tudnak a legjobban szaporodni. Ezért a megfelelő és hatékony növényvédelem elengedhetetlen a burgonyatermesztés során. A legjobb, ha olyan öntözési módot választunk, amely közvetlenül a növény szárához juttatja a vizet, ezzel elkerülhető a levelek vízzel történő érintkezése.

Amennyiben minden tanácsot betartottunk, várhatóan szép termést tudunk majd betakarítani, de még a betakarításnak is vannak buktatói. Túl korán történő betakarítás esetén ugyanis a gumók eltarthatósága drasztikusan csökkenhet, héjuk nem nyújt megfelelő védelmet számukra. Szerencsére könnyen megállapítható, hogy mikor érettek a gumók annyira, hogy ki lehessen szedni őket a földből: ha a burgonya szára és levelei leszáradtak és a szár könnyen kihúzható a földből, elérkezett a betakarítás ideje.

Látható, hogy sok tényezőre kell figyelni burgonyatermesztés során, de kellő odafigyeléssel és némi törődéssel bárki meg tud birkózni a feladattal.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

2019. június 4. 10:52

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben