Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Előnyük ezeknek a fajtáknak, hogy kevesebb permetezést igényelnek, viszont boruk már a minőségi kategóriába sorolhatóak. Felmenőik között a legjobb világfajták szerepelnek, így a többszöri visszakeresztezésnek köszönhetően a „vad ízek” nem jelennek meg a borokban.

A Nébih három termőhelyen vizsgál szőlőfajtákat: Helvécián, a pölöskei fajtakísérleti állomáson és kihelyezett kísérletként Domoszlón. Cél, hogy gazdag klónválaszték álljon rendelkezésre a hagyományos fajtákból, nőjön a patogénmentes szaporítóanyag használata, és hogy csökkenjen a szőlőtermesztés környezeti terhelése.

Az első nemzeti fajtajegyzék 1956-ban készült el hazánkban. Ekkor több, mint 40 szőlőfajta szerepelt a listán, ma már 137-nél járunk. A legtöbb szőlőt Olaszországban tartanak nyilván, 547 fajtát. Franciaországban 293, Spanyolországban 248, Németországban 91 szőlőfajta szerepel a nemzeti listán. A tagországokban engedélyezett fajták az egész Európai Unióban szaporíthatóak és forgalmazhatóak, de telepíteni csak azokat szabad, amelyeket osztályba sorolnak.

Az állami elismerést szigorú feltételekhez kötik. A DUS-vizsgálat mellett fiziológiai vizsgálatokat is végeznek. Ez a 40/2004 FVM rendelet írja elő, hogy legalább 3 éven keresztül két eltérő termőhelyen kell megfigyelni a fajtákat és értékelni a termőképességet, a termésbiztonságot, a hozamot, az alany-nemes összeférhetőséget, a rügytermékenységet, a lombszerkezetet, az ellenálló képességet stb. Mindemellett mérik a must cukor- és savtartalmát is. 

A helvéciai rendezvényen sort került a 2021-ben és azóta állami minősítést kapott fajtákról az oklevelek átadása. A fajták a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, illetve a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében, Badacsonyban és Keszthelyen születtek.

Néhány fajtának az újbóli minősítésére is sor került. Pár fajta: Andor, Borsmenta, Pinot regina, Furmint P.1, P.2 és P.5, Hárslevelű P.41/117 és P.41/124, Olaszrizling P.2/16, P.2/23, P.2/30, P.112, Savignon blanc P.167, Georgikon 10EE alanyfajta, Duna gyöngye, Kadarka K.M.1 és még sok más fajta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem minden bor vegán? Nem bizony!

2024. március 26. 09:10

Az emberekből gyakran meglepődést vált ki, amikor egy borra azt mondjuk, hogy vegán, hiszen alapvetően szőlőből készül.

Peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns hibrid szőlőfajtát nemesítettek idehaza

2024. március 18. 12:10

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ismét teltház előtt tartotta Szőlészeti és Borászati Szakmai Napját.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért

2024. március 15. 05:40

A peronoszpóra károsítása nyomán akár 80–100%-os lomb- és fürtkár alakulhat ki, ezért a hazánkban köztermesztésben levő szőlőfajták többségét tekintve, peronoszpóra elleni rendszeres védekezés nélkül, minőségi szőlőtermesztés nem folytatható.

Elindult a Kwizda digitális Szőlő Permetezési Tervező!

2024. március 6. 09:10

A Kwizda Agro Hungary egy új eszköz segítségével szeretné támogatni a szőlőtermelők döntését a növényvédelmi technológia megtervezésében, szakmai iránymutatásuk segítségével.

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

2021. július 17. 08:34

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.