Gyümölcsfák növényvédelme

Gyümölcsfák növényvédelme

Agrofórum Online

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A lemosó permetezés után a következő kritikus időszak a gyümölcsösök tekintetében: a virágzás. Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A csonthéjasok esetében a legveszélyesebb ilyenkor fertőző kórokozó a monília, a meggy és cseresznye esetén az antraknózis. De ilyenkor támad a barack tafrinája és a csonthéjasok levéllyukacsosodását okozó sztigmina is.

Különösen érzékenyek a virágzó kultúráink, ha hűvösebb, csapadékosabb, párás időjárás van végig a virágzás során, vagy szakítja meg a jó időt ködösebb, hűvösebb nap.

Hogy ezek a kórokozók ne fertőzzék meg gyümölcsfáinkat, fontos a megelőzés. A tavalyi gyümölcsmúmiák eltávolítása a metszés során, a szellős lombkorona kialakítása, de már a telepítés/ültetés előtt terveznünk kell. Alapesetben az érzékeny állókultúrákat támadó kórokozók miatt a mélyfekvésű, vizenyős helyeket kerülni kell a telepítés során.

Ha a lemosó permetezést elvégeztük, már gyérítettük a sikeresen áttelelt kórokozók mennyiségét. Következő lépésként a virágzás során 2-3x célszerű felszívódó hatóanyagokkal védekezni, elsősorban a monília ellen. A virágzás elején, amikor még hűvösebb az idő, a triazol hatóanyagok nem fejtik ki maximális hatásukat, ezért ezeket a teljes virágzásra, vagy a virágzás végére időzítsük. Virágzás elején a fent említett betegségek ellen jól működik a ciprodinil hatóanyagú készítmény. A réztartalmú szereket ilyenkor kerülni kell, hiszen azokkal könnyen perzselést okozhatunk az érzékeny virágokon. A hatóanyagok váltogatásával elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

A rovarölő szerek alkalmazását ilyenkor még semmi nem indokolja, ezért ne keverjünk bele a virágzáskori permetlevekbe ilyeneket. Vigyázzunk a méhekre!

A tápanyagok közül ilyenkor már szerep jut a megtermékenyülést fokozó bórtartalmú lombtrágyáknak, ezeket keverhetjük a gombaölőszerrel.

A növényvédő szereket mindig felelősséggel használjuk tartsuk be a címke utasításait!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A genetikai változatosság szolgálatában

13:45

A genetikai változatosság szolgálatában

2024. július 2. 09:40

A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Tápiószelén az egyetlen olyan intézet hazánkban, amely mind a négy génbanki feladatnak eleget tesz. Ezek a gyűjtés, a felszaporítás, vagy felújító vetések, a dokumentáció, valamint a közreadás, vagyis a lakossági felhasználás támogatása, melyet 2013 óta kampányszerűen művelnek.

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

03:09

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

2019. november 2. 06:20

Az utolsó kukoricatáblán dolgozik a kombájn a lengyeltóti kertek tövében október 24-én. Légrádi Miklós ismét egy sikeres évet zárhat Somogy megyében, aminek a szigorú, talajnedvesség-megőrző technológia, a szántás nélküli talajművelés és a mulcsba vetés az alapja.

Elfeledett növényünk, az olajlen - Agrofórum határszemle Sipos Gazdával

2022. június 27. 17:39

Virágzik az olajlen, miközben szenved, küzd a csapadékhiánytól. Mit is kell tudnunk erről a csodálatos növényről? Sipos gazda összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az Agrofórum határszemle videórovatában.

A legújabb Lemken leleményességek - Azurit 9 szemenkénti vetőgép és Juwel 10 függesztett ekecsalád

2020. március 4. 11:47

Két komoly technológiai újdonságot mutatott be a Lemken a közelmúltban. A gyártó a folyamatos innovációnak köszönhetően többek között az Azurit 9 szemenkénti vetőgéppel segíti a termelőket, ami egy konkrét technológiára lett kifejlesztve.

A jól termő repce, amit majdnem kitárcsáztak

2021. augusztus 25. 08:34

3,59 tonna. Átlagban ennyi repcét takarított be hektáronként a kombájn a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ősszel majdnem kitárcsázott tábláján. A 4100 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó agrárvállalatnál a kelés gyengesége miatt komoly dilemma volt, hogy az adott parcellán mi legyen az olajos növénnyel. Végül a Head-Land Kft. tápanyag-utánpótlási technológia alapján jó döntés született, amit az egységes, egyöntetű állomány képe, és a hozammérő is igazolt.

Bio palántanevelés a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban - vetéstől a növényvédelemig

2022. július 20. 14:16

Április elejétől decemberig szolgálja ki változatos kínálattal zöldségközösségének tagjait a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság. Ehhez azonban már február során meg kell kezdeni a vetést, illetve a palántanevelést, ami szigorú rendszer szerint fűtött fóliasátorban történik. De mielőtt részletesen is bemutatjuk a technológiát, ismerjük meg Dezsén Zoltánt, aki feleségével, Judittal álmodta meg és hozta létre a biogazdaságot.

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

5:04

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

2023. augusztus 23. 12:40

A Karintia Kft. a szója-, illetve gabonavetőmag-piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A szója hazai vetésterülete, illetve a 2023-as kilátások kedvező színben tüntetik fel a kultúrát. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási események, a gazdasági környezet hektikussága azonban a gabonafajta-választást jelentősen befolyásolják.

A legújabb és a legnépszerűbb Hardi permetezőgépek Mezőfalván

2022. június 29. 20:36

Gondoljon a jövőre, rendelje meg előre. Ez volt a Hardi egyik legfontosabb üzenete a 2022-es NAK Szántóföldi Napokon, hiszen az ismert piaci problémák, a háború miatt érdemes mielőbb leadni a permetezőgép-megrendeléseket. Csúszások ugyanis már most vannak a dán gyártónál is - elsősorban a beszállítói és nyersanyag-gondok miatt.