Zöldség-Gyümölcs

Friss saláta hidrokultúrából

Agrofórum Online

A mindig friss, ropogós, német termesztésű saláták egész éves, vagyis idénytől független termesztése néhány évvel ezelőtt még egyfajta vágyálom volt csupán. Ma már a legújabb hidrokultúrás technológiának köszönhetően az őszi-téli szezonban is egyre gyakrabban találunk helyben termesztett leveles zöldségeket a frissáru-polcokon.

A Vettweissben épülő új, 2,5 hektáros hidrokultúrás üzemben várhatóan az év végére jelennek meg az első téli rajnai saláták – árulta el Elisabeth Graaff, a Rheinlandgemüse Hydro & Co ügyvezető igazgatója, aki a jövőbe mutató projekt motorja.

A fiatal zöldségtermesztő már több éve vezeti szülei Rheinlandkräuter Kft. nevű gazdaságát, így ismeri a szabadföldi fűszernövények és leveles zöldségek termesztését.

– A szabadföldi termesztés számos kihívása miatt – mint például a személyzet, az időjárás szeszélyei, a trágyázás és a vízkészlet –, két évvel ezelőtt merült fel bennünk az ötlet, hogy beszálljunk az üvegházi termesztésbe, ahol a termesztés körülményei jobban ellenőrizhetők. Egyelőre kizárólag a hármas saláta hidroponikus termesztésének szenteljük magunkat, amely ebben a formában egyedülálló a régiónkban – árulta el Graaff.

Nagy értékesítési potenciál a hidrokultúrás fejes saláta számára

A hidroponikus termesztésnél ereszcsatornás rendszert alkalmaznak, amelyben a gyökérlabdás saláták szubsztrát helyett lyukakban állnak, a tápanyagokat pedig az ereszcsatornákon keresztül áramoltatják. Az esetleges vízveszteség így teljesen kiküszöbölhető, és hatékony termesztési folyamat jön létre. Jelenleg azonban a magas energiaköltségek némileg megnehezítik az általános feltételeket.

– Arra számítunk, hogy a beruházások meghozzák gyümölcsüket – folytatta Graaff, aki szerint ez a lépés felvértezi őket a jövőre nézve

A saláták a Vitfrisch eG-n keresztül kerülnek a német élelmiszer-kiskereskedőkhöz. – A német saláták iránt egész évben nagy a kereslet. Ezt a keresletet szeretnénk kielégíteni ezzel a projekttel. Télen komoly piaci előnyünk van az importált árukkal szemben a regionalitás és a rövid szállítási útvonalak miatt. Nyáron a hidrokultúrás termesztés abban különbözik a szabadföldi terméktől, hogy a földtől és mindenféle szennyeződéstől mentes árut hozunk létre, ezért hosszú távon nagy értékesítési potenciált látok a hidrokultúrás salátákban. Meggyőződésünk, hogy a fogyasztók értékelni fogják, hogy egész évben egészséges körülmények között termesztett, ízletes, friss, hazai salátákat vásárolhatnak tőlünk – magyarázta Graaff.

A szabadföldi fűszernövények virágzó piaca

A szülői gazdaság klasszikus szabadtéri termesztése továbbra is fennmarad. – Szilárdan hiszünk abban, hogy a két fő pillér jól kiegészíti egymást – hangsúlyozta Graaff, aki azt is elárulta, hogy a német gyógynövények iránti kereslet a Covid-járvány alatt is elég jól alakult, és a következő szezonra vonatkozó kilátások is meglehetősen pozitívak. – A szabadföldi fűszernövényeink értékesítési ablaka a májustól novemberig tartó időszakra koncentrálódik, a főszezonon kívül pedig tavasszal rebarbarát, télen pedig báránysalátát kínálunk. Összességében magas, folyamatos keresletet látunk a szabadföldi termények iránt, a hidroponikus termesztés pedig további eladásokat fog generálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Vertikális gazdálkodás és a saláta jövője

2023. május 8. 09:51

A kanadaiak imádják a római salátát, hiszen e zsenge leveles zöldség nélkül nem lehet igazán finom, autentikus Caesar salátát készíteni. De ahhoz, hogy el tudják készíteni a kedvencüket, csaknem az összes alapanyagként szolgáló salátafélét importból kell beszerezniük.

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

2024. február 4. 13:10

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.