Gép-show 2022

FARM MACHINE 2022 – Az év mezőgépe 4.

Agrofórum Online

Az év mezőgépe választás 1997-ben kezdődött, először Machine of the Year néven, napjainkban Farm Machine néven ismerhetjük. A több mint tizenkét ország szakújságírójából álló zsűri az Agrotechnica kiállítás alkalmából készíti el értékelését. A mezőgépfejlesztés legjobbjait tizenkét kategóriába sorolják, amelyet a látogatók által legjobbnak tartott fejlesztés díja (Audience Choice Award) egészít ki.

A világjárvány miatt a gépkiállítás időpontja többször változott, ezért a zsűrizést csak most tartották meg és a döntés eredményeit március 2-23. között szakaszosan közlik. 

Terveink szerint a győztesekről az olvasóink számára folyamatos tájékoztatást adunk. A sorozat negyedik fejezetében a járvaszecskázó kategória döntőseit (John Deere 9600i, Krone Big X 430-680, Rostselmash) és elsősorban a győztesét mutatjuk be.

John Deere 9600i járvaszecskázó

Számos ok vezetett a John Deere silókombájn megszavazásához. A FARM MACHINE nemzetközi zsűri néhány tagja már próbára tette a 9600i-t, és a konstrukciós paramétereken túlmenően saját, kedvező tapasztalataikat is figyelembe véve döntöttek. A John Deere minden idők legnagyobb motorját, a 18 literes JD 18X-et szerelte a silókombájnjába. Lenyűgöző a teljesítménye: 750 LE névleges teljesítményt biztosít 1800-as fordulatszámon. A motor SCR és AdBlue alapú utókezelés nélkül is teljesíti, a kipufogógáz előírásokat (Tier 4 Final/ Stage V).

JD 18X motor

A 9000-es szériájú modelleket az önjáró szecskázógépek piacán létező egyik legkorszerűbb technológiával látták el. A HarvestMotion Plus kivételes nyomatéknövekedést és még nagyobb teljesítményt nyújt (787 LE), szintén alacsony motorfordulatszám mellett. A legmodernebb motor kombináció, optimalizált teljesítményjellemzőkkel, mérsékelt üzemanyag-fogyasztással, alacsony fordulatszámon, tökéletes szinkronizálással, valamint energiatakarékos terményárammal dolgozik. Ennek eredményeként 10 százalékkal nagyobb teljesítmény és 10 százalékkal kevesebb hajtóanyag-fogyasztás mellett jelentősen nagyobb termelékenység és hatékonyság érhető el.

A járvaszecskázó anyagárama

A megnövelt motorteljesítmény kihasználása érdekében a Scherer Inc. céggel együttműködve kifejlesztették az új XStream™ Kernel Processort, amely 250/275 mm átmérőjű aprító/zúzó hengereivel extra minőségű munkát végez. A roppantó hengerek fűrészfogazott vagy az új XCut™ kivitelben rendelhetők. A DuraDrum szecskázódob már eddig is közismert volt a legjobb silóminőségről, a fokozatmentesen állítható szecskahosszal és a szabadalmaztatott, mindenféle igényt kielégítő, változatos szemroppantó technológiákkal. A kések vastag wolfram-karbid bevonata jelentősen megnöveli az élettartamukat. Igény esetén extra nagy kopásállóságú DuraLine Plus alkatrészek is rendelhetők a terménycsatorna kopólemezeihez.

XStream™ Kernel Processor

A kifúvótornyot szintén továbbfejlesztették: a hegesztett elosztó helyett mélyhúzott és csavarozott lemezeket alkalmaznak, amely különösen akkor előnyös, ha 10 vagy 12 soros adapterrel dolgozunk. A kifúvótorony új elrendezése is felértékelődött a kidobófej 20 cm-rel történő meghosszabbításával. Ennek eredménye a jobb kezelés és könnyebb áttekintés a pótkocsi betöltési fázisában. Emellett felértékelődött az Active Fill Control (AFC) által garantált alátámasztás hatékonysága is.

John Deere HarvestLab™ 3000

A John Deere a HarvestLab™ 3000 infravörös közeli technológiát alkalmazza a beltartalom meghatározásához a siló optimális minősége érdekében. Ez a berendezés valós időben mutatja és dokumentálja a terméshozamot, a nedvességet és más összetevőket, például a fehérjét, a keményítőt, és a rosttartalmat. A HarvestLab lehetővé teszi a vágási hossz automatikus beállítását (AutoLOC) és a szilázshoz szükséges adalékanyag adagolását működés közben, a szárazanyag-tartalomtól függően.

Az AutoLOC felépítése

Az automatikus kormányrendszer és a MachineSync segítségével a pótkocsik sebessége és helyzete automatikusan összehangba kerül a silózóval. A RowSense™ rendszer lehetővé teszi a szecskázó számára, hogy automatikusan kövesse a kukoricasorokat. Az Active Fill Control (AFC) a pótkocsik automatikus feltöltéséhez nyújt segítséget. Videókamera és munkareflektor is helyet kaphat a kifúvótorony végén. Mindezek nagymértékben segítik, tehermentesítik a gépkezelő munkáját, javítják a munkavégzés produktivitását. 

A nemzetközi zsűri tagjai különösen nagyra értékelték az új vezetőfülkét, amely most mindenekelőtt nagyon csendes, kényelmes az ergonomikus elrendezésű kezelőszervekkel. A vezetőfülke csendes, jól felszerelt és kényelmes munkahelyet biztosít a vezető számára. A szélvédő üveget úgy tervezték meg, hogy minimalizálja a tükröződéseket, így kiváló kilátást biztosít a terményre és az adapterre poros körülmények között, éjszaka és esőben is.

A JD 9600i vezetőfülkéje

A vékony fülkeoszlopok minimalizálják a holtterek méretét, a magasabb oldalsó üvegablakok pedig jobb kilátást nyújtanak a pótkocsik biztonságosabb és pontosabb feltöltéséhez. Az összes főkapcsoló és kezelőszerv a CommandARM konzolon van elhelyezve, amely együtt mozog az üléssel. Az összes lényeges funkció, köztük a sebesség, az adapter-csukás/nyitás és emelés/süllyesztés, a kifúvótorony-forgatás és -emelés, az etetőhengerek és a szecskázódob működtetése a többfunkciós menetvezérlő karról végezhető. Az AutoTrac RowSense és a RowTrac II kipróbált és jól bevált navigációs rendszerek, amelyek stresszmentessé teszik a nagy sebességű betakarítást.

Szinkronizált ürítés

Az új járvaszecskázók precíziós üzemeltetéséhez rendelkezésre áll a John Deere teljes ISG (Intelligent Solutions Group) rendszere:

  • HarvestLab 3000 NIR (near infrared) szenzor, amellyel látható és dokumentálható a terméseredmény, a nedvesség és egyéb jellemzők (protein, keményítő, rosttartalom stb.) valós idejű értéke, illetve helyspecifikus térképen ábrázolva;
  • HarvestLab 3000 rendszer AutoLOC automatikus aprításihossz-szabályzással és a szárazanyag-tartalom függvényében történő adalékolással;
  • AutoTrac automatikus kormányzás;
  • MachineSync automatikus pótkocsi sebesség- és pozíciószabályzás;
  • RowSense automatikus sorkövető berendezés;
  • Active Fill Control (AFC) automatikus pótkocsitöltő rendszer;
  • John Deere Operations Center web portal flottamenedzselésre és adatmegjelenítésre.
JD 9600i működés közben
A JD 9000 járvaszecskázók műszaki adatai

Forrás:

www.farmmachine.eu;

https://www.agrarheute.com/technik/ackerbautechnik/john-deere-9600i-farm-machine-2022-590988;

https://www.omnitrattore.it/features/572361/johndeere-9600i-trincia-farmmachine-vincitrice/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 10.

2022. április 23. 12:03

Az a tény, hogy ez az erős gumihevederes traktor győzött, azt mutatja, hogy a résztvevők az intelligens technológiára és a lenyűgöző vonóerőre összpontosítottak.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 8.

2022. április 13. 08:04

A sorozat nyolcadik fejezetében az XXL nagytraktor kategória győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 7.

2022. április 9. 04:36

Terveink szerint a győztesekről az olvasóink számára folyamatos tájékoztatást adunk. A sorozat hetedik fejezetében a permetezőgép kategória döntőseit (Amazone DirectInject, Hardi Aeon, Horsch Leeb CS), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Már elérhető a John Deere vadonat új 6R sorozata

2021. november 22. 16:03

2011-es bevezetésük óta, a John Deere 6R sorozatának traktorai a szántóföldi munka- és szállítási teljesítmény, valamint a precíziós mezőgazdasági technológiák terén egyaránt fogalommá váltak. Az e hónapban bejelentett 14, új generációs, 110–250 lóerős teljesítményskála modelljeivel a John Deere még okosabb megoldásokat kínál az üzemeltetők igényeinek kielégítésére.

Videón a legértékesebb John Deere kombájn fülkéje!

2022. szeptember 9. 09:42

A John Deere kombájnok zászlóshajója a legújabb John Deere X sorozat, amely a valaha volt legnagyobb méretű és teljesítményű betakarítógép a portfólióban.

Gépészet Videó

Trendek a traktorfejlesztésben

2020. január 6. 12:38

Az Agritechnica kiállítás egyik célja a legújabb fejlesztési eredmények bemutatása. A traktorgyártók által kiállított modellek (sorozatgyártású, koncepció) tanulmányozása lehetőséget ad a fejlesztési trendek elemzésére.

Bemutatták az “Év Traktora 2022” döntőseit

2021. június 26. 09:48

A versenyben az idén összesen tizenegy márka vesz részt 14 traktorral. Sok új modellt jelentettek be, amelyek közül néhány még nem publikus.