Gépinfo
Gépinfo

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Agrofórum Online

Az elemzői konszenzusnak megfelelő, részvényenkénti 76 dollárcentes, mintegy 2017 forintnak megfelelő negyedéves osztalékot fizet a John Deere mezőgazdasági gépgyártó tulajdonosa, a Deere & Company.

Az éves hozam a számítások szerint 2,16 százalék, számolt be a Seeking Alpha. Ez mindössze két bázisponttal haladja meg az referenciaértéknek tekinthető tíz éves amerikai állampapír hozamát, amely jelenleg 2,14 százalék. Azok a részvényesek kaphatnak az osztalékból, akik június 27-én rendelkeznek a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártójának, a Deere & Company-nak a papírjaival, a kifizetés napja augusztus 1. lesz.

A társaság egyébként nemrég tette közzé a január-márciusi időszakra vonatkozó gyorsjelentését. Ebben 6 százalékkal 11,34 milliárd dollárra emelkedő teljes árbevételről és 5 százalékkal 10,27 milliárd dollárra növekvő értékesítési bevételről, illetve 6 százalékkal csökkenő 1,14 milliárd dolláros eredményről számolt be a társaság. A tisztított egy részvényre jutó eredmény az egy évvel korábbi 3,67 dollár után 3,52 dollárra csökkent. Az elemzők előzetesen kevesebb, 10,19 milliárdos értékesítési bevételt reméltek, de magasabb 3,62 dolláros egy részvényre jutó profitot jósoltak.

Az egész 2019-es pénzügyi évre a korábban jósolt 7 százalékos bevételnövekedés helyett már csak 5 százalékos pluszt vár a cég. Az adózott nyereség pedig a korábban várt 3,6 milliárd dollár helyett 3,3 milliárd dollárt érhet csak el a Deere & Company saját várakozásai szerint.

A társaság ezt részben a magasabb termelési költségekkel, valamint azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai miatt mérséklődik az ázsiai országba irányuló amerikai mezőgazdasági export. A mezőgazdaságigép-gyártó várakozási szerint ez visszaveti az ágazat bevételét és ezzel együtt a cég termékei iránti amerikai keresletet is.

Az Egyesült Államokban és Kanadában egyébként a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A 40 és 100 lóerő közötti és a 100 lóerő feletti kétkerék-hajtású traktorok piacán nem ilyen jó a helyzet. A piac eleve 2-2 százalékkal esett, míg a Deere & Company az előző kategóriában átlagosan, míg utóbbiban még gyengébben teljesített. A négykerék-hajtású traktoroknál viszont a 2 százalékos piacbővülésnél is jobb eladásokat mutatott fel a negyedévben a cég. A kombájnoknál a piac 11 százalékkal bővült, amit a Deere & Company nem tudott elérni, de azért bővült.

A New York-i tőzsdén jegyzett Deere & Company árfolyama a gyorsjelentés után 134,82 dollárra csökkent ám utána elkezdett emelkedni és a 150 dolláros szinthez közelít. Bár ez még így is 17 dollárnyira van a május eleji 167 dolláros értéktől. Ott vélhetően az évi átlag többszörösét elérő amerikai esőzések küldték lejtőre a kurzust. A gazdák hetekig nem tudtak rámenni a túlságosan felázott talajra, főleg az Egyesült Államok középnyugati régiójában, így nem is volt szükségük a géppark frissítésére.

 

5 év ajándék garancia a Massey Fergusontól!

2019. augusztus 13. 13:12

Minden Massey Ferguson erőgépet a legjobb minőségben terveznek és gyártanak. Megbízható, és soha nem hagyja cserben. Gyári akció keretein belül most öt év garanciát kaphat ajándékba – teljesen díjmentesen!

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

Három hónap után magára talált mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. augusztus 10. 08:03

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 43 darabbal és 18 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

2019. március 4. 08:48

A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!

Traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával csaltak

2018. június 14. 09:17

A gyanúsítottak a fiktív utaztatásokat szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel

Kamu traktorhirdetéssel, műtrágyával és élő állatokkal csaltak a sárvári férfiak

2018. október 24. 17:05

A vádlottak 2016. augusztusa óta 48 embert csaptak be különböző internetes hirdetéseken keresztül, akiknek összesen több mint 43 milliós kárt okoztak.