Szőlő-Bor

Bemutatták Debrecen idei borait

MTI

Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón.

Bár a város nem a magyar borok fellegvára, de évszázados kapcsolat fűzi a bortermeléshez, szőlőgazdálkodáshoz – utalt Debrecen kulturális alpolgármestere arra, hogy a közeli Érmelléket évszázadokon keresztül a város szőlőskertjeként emlegettek.

„Közös missziónk Debrecen borkultúrájának emelése, és a magyar borkultúra népszerűsítése” – tette hozzá Puskás István (Fidesz-KDNP).

Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a város borszelekciójával egyre több helyi étteremben találkozhatnak a fogyasztók, de megismerkedhetnek velük olyan nyári rendezvényeken, mint a bor- és dzsesszfesztivál, vagy a gourmet-fesztivál.

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Borászok Barátja, a Debreceni Borozó lapkiadója bejelentette: az első körös tesztelésben a Debreceni Borozó borászokból és borszakírókból álló testülete 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát bírálta.

Az ekkor legtöbb pontot szerző 22 pincészet 96 bora közül választották ki vak kóstolással – a bírálók csak számokkal ellátott borokat kóstoltak – hét kategóriában Debrecen idei borait.

Prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában Debrecen város bora lett 2022-ben

  • a Thummerer Pincészet Egri Chardonnay 2019-es bora (Egri borvidék, Noszvaj);
  • a Takler Borbirtok Primarius Syrah 2018-as bora (Szekszárdi borvidék, Decs), és
  • a Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017-es évjáratú bora (Tokaji borvidék, Tarcal).

A klasszikus fehér, vörös és rozé kategóriában az év idei debreceni bora lett

  • a Koch Borászat Koch Hajós-Bajai Chardonnay 2020-as évjáratú bora (Hajós-Bajai borvidék (Borota);
  • a Hárs Családi Biopincészet Cabernet Franc 2019-es évjáratú bora (Pécsi borvidék, Szajk), illetve
  • a Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2021-es válogatása (Kunsági borvidék, Kiskőrös).

Debrecen idei pezsgője a Molnár és Fiai Pincészet Zöldveltelini Brut fehér pezsgő, 2018 (Mátrai borvidék, Abasár).

A díjazott borászatok képviselői az év bora tanúsítványokat a sajtótájékoztató keretében vették át Puskás Istvántól és Kovács Páltól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről

2022. február 4. 04:36

Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.

Az új szabályozás csökkenti a borágazat adminisztrációját

2021. június 25. 07:34

Az ágazatban kialakul majd egy valódi elektronikus ügyintézési rendszer. A tervek szerint ennek használatára 2022. január végétől nyílik meg a lehetőség.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.