Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A gabonatárolási hiány tovább növeli az ukrán problémákat

A gabonatárolási hiány tovább növeli az ukrán problémákat

Agrofórum Online

Ukrajnának még a 2022-es, lecsökkent gabonabetakarításához sem áll rendelkezésre elegendő tárolókapacitás – közölte az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja, mivel az ország az orosz invázió idején a meglévő készletek exportjának problémáival küzd.

Jakob Kern, a Világélelmezési Program ukrajnai vészhelyzeti koordinátora arra hivatkozott, hogy a becslések szerint Ukrajnában a bevetett területek 20%-át nem takarítják be júliusban, és a tavaszi vetési terület körülbelül egyharmadával kisebb lesz a szokásosnál.

Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportőre, a kukorica, az árpa és a napraforgómag tekintetében pedig az első három helyen áll. A búzatermelés 2021-ben körülbelül 40 millió tonna volt, a másik három nyersanyagból további 50 millió tonna volt a termés.

Az idei év nagy kihívása a meglévő gabonakészletek exportálása, probléma, hogy tárolókapacitást biztosítsanak a 2022-es betakarításhoz, és készpénzt termeljenek a vetőmagok és műtrágyák vásárlásához a következő vetési szezonra – mondta Kern egy genfi hsajtótájékoztatón.

Kern az ország mezőgazdasági minisztériumára hivatkozva azt mondta, hogy Ukrajna korábban szinte az összes gabonáját és az olajos magvakat – havi 6 millió tonnáig – exportálta tengeri kikötőkön keresztül, amelyeket most a konfliktus akadályozott.

„A miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a szakaszban a fő gond a 2022-es gabonaterméshez szükséges tárolókapacitás hiánya. Becslések szerint 15 millió tonna gabonának nem lesz helye a silókban országszerte” – mondta.

Ha Ukrajna nem tudja exportálni jelenlegi készleteit, akkor előfordulhat, hogy a gazdálkodók nem engedhetik meg maguknak a betakarítási költségeket, nem is beszélve a következő évi termés elvetéséről – tette hozzá.

Az ukrán gabona hiánya a világpiacon világszerte megemelte az élelmiszerárakat. A Világélelmezési Program havonta 70 millió dollárral többet költ ugyanannyi élelmiszer vásárlására, mint tavaly, mondta Kern.

Közben az ukrajnai határátkelőhelyeken felgyülemlett vagonok és a húsvéti ünnepek alatti lezárások arra késztették az országot, hogy ideiglenesen korlátozza az Ukrajnából Lengyelországba és Romániába irányuló vasúti áruszállítást – közölte az ukrán vasút egyik vezetője. Az állami tulajdonú Ukrzaliznicja vasúttársaság április 16. és április 18. között korlátozásokat vezetett be Románia felé a Djakovói és Vadul-Siret átkelőn, Lengyelország felé pedig Yahodyn és Izovon keresztül.

Ukrán mezőgazdasági tisztviselők szerint az ország a nyugati határokon keresztül vonattal legalább 1,5 millió tonnára növelheti gabonaexportját a márciusi 200 ezer tonnáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

600 amerikai munkavállalóját bocsátja el a John Deere

2024. július 15. 11:40

A CNN-en jelent meg a hír, hogy a John Deere három egyesült államokbeli gyárában mintegy 600 alkalmazottat bocsát el.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Állami felvásárlással segítik az ukrán gazdákat

2022. április 12. 09:17

Ukrajna 2022-es búzatermése csaknem 45%-kal, 18,2 millió tonnára csökkenhet az ország déli, keleti és északi régióiban zajló harci cselekmányek miatt.

Ukrán támadás jöhet az orosz exportútvonalak ellen?

2023. november 23. 12:10

Amerikában vegyes összképet lehetett látni a szerdai terménykereskedés során, míg Európában inkább a mínuszok domináltak. Chicagóban a búza 0,5 százalékkal a repce pedig 0,6 százalékkal drágult, ám a kukorica ára 0,1 százalékkal, a szójababé pedig 1,4 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica valamelyest drágult.

Ukrajnában a tavaszi vetés 96 százalékával végeztek

2021. június 1. 05:37

A gazdasági minisztérium szerint a kedvező időjárás segítheti azt, hogy Ukrajnában legalább 75 millió tonna gabonát takarítsanak majd be ebben az évben.

Konstanca kikötőjében már csak szeptemberre vállalnak szállítást

2023. július 9. 18:49

A háború kezdete óta Ukrajna teljes gabonaexportjának egyharmadát Konstanca bonyolította le.