Agrárgazdaság

A francia termelők vethetnek a parlagon lévő földeken

Agrofórum Online

A francia gazdálkodók a párizsi kormány engedélyével élelmiszert termesztenek ökológiailag kiemelt, parlagon lévő területeken, mert az ukrajnai háború miatt hiánytól tartanak az országban.

Franciaországban a gazdálkodók kezdik megművelni a parlagon lévő földeket gabonával és olajosmag-növényekkel. A La France Agricole francia magazin a napraforgó rövid távú vetéséről számol be – a gazdálkodók hozzájárulhatnak így az ukrajnai napraforgóolaj-import hiány pótlásához.

Németország az ökológiailag kiemelt területeken az állati takarmány termesztését engedélyezi. Cem Özdemir, német mezőgazdasági és élelmezési miniszterer felülkerekedett a mezőgazdasági szektor és a szövetségi államok azon kérései felett, amelyek az élelmiszer-termelést támogatták. Franciaország mellett például Spanyolország, Lengyelország, Ausztria és Olaszország is teljesen felszabadítja parlagon lévő földeket – írta a német agrarheute híroldal.

A La France Agricole Clément G. gazdálkodó példáját hozza fel, aki szülei gazdaságában dolgozik Pouançay-ban, az ország nyugati részének Vienne megyében található területén. Clément G. ezentúl további 9,5 hektáron termeszthet napraforgót. A gazdaság parlagon lévő területe nagyon szétaprózott, a talaj minősége rossz – magyarázza a gazda. Mivel a napraforgó ára időközben meredeken emelkedett, a cég a termesztés mellett döntött. Lehetőség van az erjesztési maradékok olcsó behozatalára is a trágyázáshoz, ami szintén a napraforgó vetése mellett szólt. A parlagon lévő földek feldarabolása, majd felszántása után a föld gyorsan előkészíthető a művelésre – mondja a gazda. A vetőmag 75 euró/ha, a gyomirtás 80 euró/ha és az erjesztési maradékok költsége 65 euró/ha. A jelenlegi árak mellett ősszel is érdemes búzát vetni a kiemelt területeken. 2022 egészére vonatkozik az EU Bizottság által a parlagon lévő földekkel kapcsolatos válságintézkedés.

Franciaországban az elnökválasztás második fordulójában egyébként a hivatalos végeredmények szerint a szavazatok 58,54 százalékával újraválasztott államfő, Emmanuel Macron a hagyományok alapján új kormányt fog hamarosan kinevezni. Szakértők szerint a mezőgazdasági egyesületek is Macron felé hajlottak. Francia Gazdaszövetség (FNSEA) elnöke, Christiane Lambert a voksolás második fordulója előtt annak a véleményének adott hangot, hogy a gazdálkodóknak támaszkodniuk kell egy olyan EU-ra, amely a fenntartható növekedésre összpontosít, és megvédi a mezőgazdaságot a verseny torzulásától. Lambert óva intett az „eltúlzott nemzeti víziók alapján” megosztott államközösségtől.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

2019. június 16. 04:47

Az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta.

Búza: csalódást okozó év várható Franciaországban

2024. június 19. 10:10

Nehéz megjósolni a várható hozamot, miután az eső miatti vetésátütemezés nagyon változatossá tette a terméskörülményeket.

A gázár miatt drága a terményszárítás is

2021. november 6. 07:29

Franciaországban a kukorica betakarítása jóval elmaradt a korábban megszokott ütemtől, és a kései betakarítás fejfájást okoz a szárítási költségek megugrásával szembesülő termelőknek.

Bővül a legnagyobb francia gabonaexport terminál forgalma

2023. január 8. 11:48

Franciaország az Európai Unió legnagyobb gabonabeszállítója, és élénk búzaszállításai hozzájárultak az EU teljes búzaexportjának növekedéséhez.