Állattenyésztés
Állattenyésztés

Franciaország 2022-től megtiltja a hím csibék elgázosítását

Franciaország 2022-től megtiltja a hím csibék elgázosítását

Agrofórum Online

Franciaország jövő évtől megtiltja a hím csibék megsemmisítését gázosítással vagy más módon történő leölését. Ezeket a módszereket az állatjóléti csoportok barbárnak nevezik, és hasonló intézkedést szorgalmaznak a teljes európai szinten is – közölte a párizsi a mezőgazdasági miniszter.

Évente 50 millió hím csibét semmisítenek meg ilyen módon – hívta fel a figyelmet Julien Denormandie a Le Parisien című napilap honlapján közzétett interjúban. Csak nőstényeket, későbbi tojásokat tojó csikréket tartanak életben.

„Franciaország az első olyan ország a világon Németországgal együtt, amely véget vet a hím csibék ledarálásának és gázosításának” – tette hozzá Julien Denormandie.

A két ország az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek tanácsán próbálta meggyőzni európai uniós partnereit a gyakorlat betiltásáról.

2022-től a francia tenyésztőknek ehelyett olyan gépekkel kell felszerelniük magukat, amelyek a csibék nemét még azelőtt ismerik fel, hogy azok kikelnének.

„A dinamika jól halad, és a már leadott megrendeléseket figyelembe véve a gépeket 2022 első negyedévének végéig Franciaország érintett telephelyeinek kétharmadán telepíthetik” – tette hozzá a mezőgazdasági miniszter.

Az intézkedés várhatóan 1 eurócentes többletköltséget eredményez hat tojást tartalmazó tojásos dobozok árában – mutatott rá.

A csirketenyésztőknek a berendezések megvásárlásához Franciaország 10 millió euró támogatást biztosít. Az élő malacok kasztrálása szintén tilos lesz 2022 elejétől.

Korábban többször felmerült márt a sajtóban, hogy a hím csirke alapvetően nem hoz hasznot a baromfiágazat számára, hiszen nem tojik, és ahhoz sem nő elég gyorsan a szakemberek szerint, hogy húsáért nyereségesen lehessen tenyészteni. Az állatvédő szervezetek adatai szerint ezért évente több száz millió hím csirkét pusztítanak el világszerte. Sajtóhírek szerint néhány éve dolgozták ki azt a technológiát, amellyel már a tojásban megállapítható a csibék neme, így a hím állat már a kikelés előtt megsemmisíthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Elfogadta az Európai Bizottság a brojlercsirkékre vonatkozó állatjóléti jelentést

2018. április 20. 06:40

Az EU világszinten is a brojlercsirke-piac jelentős szereplője - a globális termelés 11,3 százalékát adva -, az összes baromfihús-termelés 2014-ben 14,1 millió tonnát tett ki.

Növekedett a baromfihús termelői ára

2018. november 21. 08:33

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsimportja 2 százalékkal 46 ezer tonnára csökkent, míg baromfihúsexportja 20 százalékkal 139 ezer tonnára emelkedett.

Kiemelten fontos a magyar baromfi ágazat versenyképességének megőrzése

2019. október 5. 08:17

A hús- és baromfiipar Magyarországon élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelkedő ágazat.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.