Házikert
Házikert

Hogyan készítsünk organikus molyirtót?

Hogyan készítsünk organikus molyirtót?

Agrofórum Online

Aki veszített már el úgy értékes szőnyeget vagy drága kasmírpulóvert, mert az egyébként gondosan elzárt szöveteket kirágták a molyok, az pontosan tudja, milyen fontos minden évben gondoskodni az apró kártevők elleni hatékony védelemről.

A molyok étvágya ugyanis lankadatlan, és előszeretettel rágják ki nem csak a szőnyegeket, de rajonganak a gyapjú és kasmír holmikért is, amiket aztán nemigen lehet megjavítani, nem beszélve a régiségekként falon tartott antik szőnyegekről, amelyek molyrágta formában gyorsan értéküket veszítik. De mit tehetünk a molytámadások ellen? Milyen illatokat, aromákat utálnak a molyok, és hogyan tudjuk ezekkel tartósan megóvni a ruháinkat?

A molyok távoltartására ma már számos módszer létezik, de a legtöbb ember szereti természetes alapanyagokkal kiűzni a kártevőket a lakásból, nehogy a ruhák és a szekrények átvegyék a bolti kemikáliák gőzét és szagát. Az organikus alapanyagoknak megvan az az előnye, hogy nem okoznak allergiát, és nem kell attól tartanunk, hogy illóolajaik nem csak a molyokban, de hosszú távon a bútorban vagy a kelmékben is kárt tehetnek.

Molyok elleni fűszerzacskó

Hozzávalók: 100 g friss rozmaring, levendula és üröm keveréke (amennyiben nem tudunk friss fűszernövényeket használni, vásároljunk 50 grammnyi szárítottat, ugyanezekből), 25 g nőszirompor, 2 rúd fahéj, 2 teáskanál szegfűszeg, 3 csepp levendulaolaj, 1 csepp rozmaringolaj, pamut zsebkendők, szalagok

Elkészítés:

  1. A frissen vágott fűszernövényeket felaprítjuk, a kemény szárakat kidobjuk. A fahéjrudakat apróra vágjuk vagy törjük, így lesz a legillatosabb.
  2. Egy tálba öntjük az összevágott fűszereket, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, legvégül a rozmaring- és levendulaolajat. Alaposan összekeverjük az egészet.
  3. Kiterítünk egy pamut zsebkendőt, és a keverékünkből rákanalazunk 1 evőkanálnyit a közepére. Felemeljük az anyag 4 csücskét és az így keletkezett apró zsákot összekötjük az egyik szalaggal. A keverék maradékát ezzel a módszerrel becsomagoljuk a többi zsebkendőbe. A mennyiség igény szerint növelhető, egy-egy fűszerzacskó egy-egy szekrénybe elegendő.

Tipp: Ha a fűszerzacskó illata elillanna, érdemes időnként levendulaolajat és rozmaringolajat rácsepegtetni, hogy a zsákocska hatását felfrissítsük.

Hogyan ismerhetjük fel a molylepkét?

Egyrészt nem olyan látványosan szép és színes, mint a kertben szálldosó lepkék: a színűk barnás árnyalatú, a hátukon szürkés csík. Két leggyakoribb fajtája méretre is kisebb, mint a virágok körül repkedő társaik, így legfeljebb 0,5-1 centisre nőnek és előszeretettel legyeskednek a konyha és a kamra körül. A nyitva felejtett lisztek, müzlik, tésztafélék és fűszereket kedveli, de ráfanyalodik a rizsre és a hüvelyesekre is. A másik gyakori molylepkefaj szintén pici, 5-10 mm-es, szürkés színű és a ruhásszekrényekben eltett, ritkán használt szöveteket rágja. Hogy mit tehetünk ellenük? Gyakran kell szellőztetni, a ruhákat átmozgatni, mosni, az ételeket rendesen elzárni – és házi vagy boltban kapható molyirtót használni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan lehet átültetni az idősebb fákat és cserjéket?

2024. július 4. 12:10

Van, hogy a nagyobb fákat legalábbis érdemesebb megpróbálni átültetni, mint a jelenlegi helyükön hagyni. A feladat azonban nem egyszerű.

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Hidrovetés, a leghatékonyabb füvesítő módszer

2024. június 30. 16:10

Első blikkre úgy tűnhet, mintha egy kerti slagból zöld festékkel permeteznék be az utcafrontokon futó földterületeket, kvázi egyfajta műfüvet utánozva ezzel. Ám ez nem festék, hanem valódi fűmag, és a bepermetezett helyeken nem sokkal ezután elképesztő pázsit nő!

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

2024. június 30. 12:10

A július általában nem az ültetés ideje. Viszont fűszernövények telepítéséhez éppen ideális, hiszen ekkor fejlődnek a legjobban.

Házikence: frissítő mentakrém házilag

2022. június 28. 11:38

Van sok vegyszermentes menta a kertben? Akkor készülhet belőle mentás otthoni hűsítő krém is!

Gyógy- és fűszernövények szak indul Gyöngyösön - Családi birtok is van a gyakorlati képzőhelyek között

2020. január 15. 05:36

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Lisztharmat a rozmaringon

2024. március 2. 16:10

A lisztharmat az egyik legkönnyebben felismerhető növénybetegség. A levél felszínén fehér, porszerű burjánzásként látható a gomba; az alacsonyabb és árnyékosabb leveleken azonban észrevétlen maradhat.

Ezek a legizgalmasabb bazsalikomfajták

2022. május 20. 05:38

Mint nagy fűszernövény-rajongó és -gyűjtő, az évek során rengeteg fajtát termesztettem, és minden évben érkezik pár újdonság is a kertészetembe.