Szőlő-Bor

Rosé vagy rozé? Kóstold meg a Rosalia Fesztiválon!

Hilltop Sajtóközlemény

A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?

Rosé és rozé?

Íme, a bor, melynek nevét mindenki másképp írja, és időről időre felmerül a kérdés: kinél van az igazság. Nos: senkinél, azaz mindenkinél. A rosé és a rozé megnevezés is helyes, bár előbbi autentikusabb, lévén a borfajta francia gyökerekkel és hagyományokkal bír. Habár a „rózsaszín bor” már az ókorban is népszerű volt a mediterráneumban, a mai rosé készítési technológiája sokat finomodott azóta. Napjainkban több fogy belőle, mint fehér és vörös társaiból, éppen ezért a bortermelő országok szinte mindegyikében foglalkoznak vele. Hazánkban leginkább kékfrankosból, kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet-ből készül, mégpedig a legváltozatosabb szín- és ízvilágban. Nem is véletlen, hogy mindenki megtalálja a szája ízének valót.

Vörös vagy fehér?

A következő nagy talány, hogy miből is készül a rosé valójában. Bár sokan még mindig úgy vélik, hogy egyszerűen a fehér- és a vörösbor „házasításából származik, mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Bizonyos szempontból valóban hibridnek tekinthető, de a megfejtés nem ennyire kézenfekvő. „A rosénak mindig kék szőlő az alapja, melynek héja egy antocianin nevű színanyagot tartalmaz. Annál több oldódik ki belőle, minél tovább hagyjuk az erjedő mustot héjon ázni. Míg ez a vörösbornál napokat, de akár heteket is jelent, egy könnyű rosé esetében mindössze pár óra is elegendő.” – magyarázta Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza.  Ennek az eljárásnak köszönhető az árnyalatok különbözősége és a „vörösboros” ízvilág. „A magával ragadó frissesség pedig korai szüretre és a fehérborokra jellemző technológiára vezethető vissza. A rosé ugyanis reduktív módon, légmentesen elzárt acéltartályokban érik, megőrizve üde gyümölcsösségét, ropogós savait és élénk aromáit” – avat be a kulisszatitkokba a szakember.

És ha most összefutott a nyál a szádban, és alig várod, hogy végig kóstolhasd az összeset, akkor már nem kell sokat várni, mert az ország legnagyobb rosé találkozóján, a jövő hét végén megteheted. A Rosalia Fesztiválon június 10. és 12. között a Városligetben a Hilltop standját is megtalálod, ahol a legfrissebb rozén kívül a borászat több másik, illatos tétele is kóstolható lesz!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

2023. december 10. 09:10

A legjobb cabernet franc lett az országban a villányi Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte, ami kivételes eredmény.

Növekedett a magyar bortermelés

2019. június 6. 08:03

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés.