Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kétmilliárdos kár a belvíz miatt Makón

Kétmilliárdos kár a belvíz miatt Makón

Agrofórum Online

Nem várható gyors megoldás a makói térség belvízgondjaira – ezt lehetett leszűrni az ügyben összehívott válságtanácskozásból.

Nem várható gyors megoldás a makói térség belvízgondjaira – ezt lehetett leszűrni az ügyben összehívott válságtanácskozásból.

A város környékén, beleértve a Békés megyéhez tartozó, de a térség lakói által is művelt földeket, majdnem 10 ezer hektár áll víz alatt vagy sáros annyira, hogy nem lehet művelni. A fórumot összehívó makói agrárkamarai vezető, Nagy-György József elmondta: sok helyütt elmaradt a kukorica, a napraforgó betakarítása, az őszi búza vetése, illetve az ilyenkor szokásos talaj-előkészítés. A becsülhető kár 2 milliárd forint. Farkas Éva polgármester hozzátette: ez több száz család problémája, ezért is szervezték meg a fórumot.

A városházi rendezvényre több mint 200 gazda, valamint vízügyi és agrárszakemberek jöttek el. Miután a rendezvény szervezője közel egyórás, képekkel illusztrált előadásban vázolta a problémát, azt mondta: kérik, hogy a fő elvezetőket sürgősen tisztítsák meg a lefolyást akadályozó növényzettől.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója, Kozák Péter ugyanakkor azt mondta: a helyzet oka az idei 1000 milliméteres, rendkívül sok csapadék, ami miatt erőiket koncentrálni kellett, valamint az, hogy sok helyütt megoldatlan a víz elvezetése a földekről a csatornákig. Hozzátette: sok helyen végeztek kézi, gépi tisztítást, és a munka most is folyik.

(delmagyar.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tavaly 100 ezer forint veszteséget termelt hektáronként a szántóföldi növénytermesztés – mi várható idén?

2024. május 18. 08:10

2023-ban leestek az árak, a szántóföldi növénytermesztés hektáronként átlagosan 100 ezer forintos veszteséggel működött.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Belvíz januárban - a láptalajok értékei

2023. január 15. 09:49

A belvíz olyan állóvíz, amely nagyobb esőzések, hirtelen hóolvadás vagy a talajvíz szintjének emelkedése miatt keletkezik.

GOSZ: már gondot jelent a belvíz a földeken

2018. március 19. 20:23

Már gondot jelent a szántóföldeken a belvíz, mivel gondoskodni kell annak elvezetéséről - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Belvíz: már 65 ezer hektár víz alatt - képgalériával

2018. március 20. 10:16

Az elmúlt napokban 65 ezer hektárra nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Javaslat a belvízkárok mérséklésére

2018. április 10. 11:53

A belvíz levezetését követően, amint a terület adottságai alkalmassá válnak a talaj-előkészítő munkákra, a talajt lehetőleg forgatás nélkül, kezdetben sekélyen, majd egyre mélyebben járatott eszközzel frissítsük.