Agrárközélet

A MATE segítségével lesz zöldebb az EFOTT fesztivál

MATE Sajtóközlemény

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Az EFOTT már évek óta szelektíven gyűjti és válogatja a hulladékot, de idén szintet lépnek, és teljesen hulladékmentessé változtatják a fesztivált a biológiailag bontható hulladékok tekintetében. Köszönhetően annak, hogy a MATE a fesztivál házigazdájaként a körforgásos gazdálkodás keretében megszervezi a fesztiválon keletkező biológiailag bontható hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, valamint közösségi komposztálását.

Ez alól az italos poharak sem lesznek kivételek, ugyanis a klasszikus műanyag poharakat biológiai úton lebomló, PLA poharakra, az evőeszközöket fára, a tányérokat pedig papírra cserélik. A poharak mellett a PET palack a másik mumus, de erre is találtak megoldást! Az EFOTT, az egyik kiemelt támogatójával, a Szentkirályi Ásványvízzel együttműködve a PET palackokat külön gyűjti a fesztiválon, így azok szennyeződésmentesen, 100%-ban újrahasznosíthatóak, és ismét PET palack készülhet belőlük.

Az EFOTT nappali programjait összefogó UNIverzumban további szórakoztató és egyben edukatív megjelenéssel várja a fesztiválozókat a MATE, ahol többek között egy közösségi komposztáló üzemeltetésén keresztül mutatja majd be a hulladékfeldolgozás folyamatát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.

Nagy István: a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésből

2022. június 14. 10:32

Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre.

A kártevők és betegségek már korán felismerhetők az AI segítségével

2023. július 17. 16:10

A Bayer Crop Science nemrég fejezte be a Fermatával folytatott együttműködését egy olyan projekt keretében, amely a növényvédő szerek használatának mesterséges intelligencia közreműködésével történő csökkentésére irányult.

Bemutatták a Pioneer® vetőmag márkanév új arculatát

2020. december 10. 04:37

Az új arculat tükrözi a cég elkötelezettségét a gazdálkodás előmozdítása mellett.