Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megjelentek a virágbimbók a parlagfüvön

Megjelentek a virágbimbók a parlagfüvön

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott. A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja. Az aszályos Kelet-magyarországi területeken a parlagfű generatív fejlődése is felgyorsult, ezért napról-napra nő a virágzó növények mennyisége. A Dunántúlon a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően a természetes vegetáció és a mezőgazdasági kultúrák fejlettek, jobban kordában tartják a parlagfüvet, de már ott is megjelentek a virágbimbós, virágzó növények.

Az országra általánosan jellemző, hogy a föld, dűlőutak széle erősen fertőzött, ott jellemzően 40-50 cm magas parlagfű, a hajtásvégeken már megjelentek a virágbimbók és a virágok. A szántóföldeken parlagfű elsősorban a táblaszegélyeken fordul elő, illetve azokon a táblákon, ahol a száraz időjárás miatt gyomirtó szerek gyengébb hatást biztosítottak és a kultúrnövény sorai nem záródtak. A művelt területeken jellemzően még csak zöldbimbós fejlettségű növények fordulnak elő. Az Alföldön és a Dunántúl déli területein elkezdődött a gabona betakarítása, a gabonatarlón tömegesen megjelenő parlagfű évek óta komoly probléma, ezért figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, gyommentesítésre. A ruderális, de bolygatott területeken szintén fejlett növényeket találunk, melyek többsége már bimbós, illetve virágzik.

Azutak mentén folyamatosan kaszálnak, a főutak széle jól karban van tartva, csak a kis forgalmú alacsonyabb rendű utak szegélye gyomosabb, parlagfűvel fertőzött.

Rövidesen elkezdődik a parlagfű tömeges virágzása és levegőben a pollen koncentráció eléri az 50 pollen/m3 értéket mely már allergiás reakciókat okoz. Ezért az allergiásoknak célszerű már most felkészülni.

Az aktuális pollenhelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tájékozódhatunk.

A védekezés továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, fontos, hogy a talajbolygatás helyett a kaszálást, illetve kémiai gyomirtást részesítsük előnyben. A kaszálási fordulók szükségességét nagyban befolyásolja a kaszálás minősége, ezért törekedjük a lehető legalacsonyabb vágási magasság elérésére.

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakuláság el kell végezni, ezt az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) pontja előírja, amennyiben ez nem történik meg a földhasználó bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezés össztársadalmi érdek, ezért az irtásban mindenkinek a lehetőségeihez mérten részt kell vennie.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Évente egy „Balatont” kiengedünk az országból, pedig öntözhetnénk is vele

2024. szeptember 7. 14:10

A magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, de az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte.

Rekordszójatermés várható Brazíliában

2024. szeptember 4. 11:10

Remek évre van kilátásuk a brazil szójatermesztőknek, a rekordtermés egyben óriási, több mint 10 százalékos előrelépés az előző évhez képest.

A napraforgó ötöde odaveszhetett, nincs jó évük a termesztőknek

2024. szeptember 3. 14:40

A napraforgó betakarítása legalább két-három héttel korábban kezdődött a szokásosnál, hiszen szeptember 10. és 20. között lenne ideális.

Hihetetlen, világrekord szójatermés az USA-ban: 13,7 t/ha!

2024. augusztus 29. 10:40

A Georgia állambeli termelő ráadásul a saját korábbi, 13 tonnás világrekordját döntötte meg, pedig még nemesítőt és hibridet is váltott.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Tiszta vetőmag - sikeres növénytermelés - II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap - Győr

2019. április 2. 07:11

A szakmai nap programjában előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a CHH Műszaki Kft. szakemberei tartották.

Diófa: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 7. 09:10

Az ősz érkezése nem jelenti azt, hogy gondoskodás nélkül kell hagynunk a házikert diófáit. Sajnos az év korai levélszáradást, és lombhullást eredményezett kertünk páratlan díszein. Mi a teendő az ősz beköszöntével?