Agrárközélet

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

Agrofórum Online

Az olaszországi aszály különösen nehezíti a gazdák életét. A híres Parmigiano Reggiano termelői is veszélyben érzik tejelő teheneik ellátását, mert a Pó vizétől függenek. Ezért még az előállított parmezán mennyisége is csökkenhet.

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen. A problémát az elmúlt 70 év legrosszabb szárazsága jelenti, amelyet a száraz tél és a még szárazabb tavasz okozott Olaszországban.

Különösen Olaszország északi régiói szenvednek a szárazságtól. A Pó folyó szintje minden idők mélypontját érte el. Sok gazdálkodó látja létét veszélyben, a parmezán is a hőség áldozata lehet.

A Pó-völgyben élő állattenyésztők mintegy felét fenyegeti a történelmi szárazság. A jól ismert parmezán sajt gyártói is arról számolnak be, hogy tejelő teheneik ellátása a Pó vizétől függ. Simon M., egy helyi gazdálkodó a CNN-nek elmondta, hogy 300 tehene 100-150 liter vizet iszik naponta. Ha ezt nem tudják megtenni a parmezán minősége jelentősen csökkenhet. A legrosszabb esetben a termék nem kapja meg a szükséges minőségi pecsétet.

„Utoljára 2003-ban volt alacsony a folyóban a víz mennyisége. Ez most sokkal, de sokkal rosszabb. Nincs eső, hó és magas a hőmérséklet” – mondta Ada Giorgi, egy szivattyúháznak a vezetője.

Németország számít a világ legnagyobb parmezán importőrének. Simon M.-nek a növények öntözéséhez is vízre van szüksége. Hiszen ezeket akarja a teheneinek etetésére használni. Hamarosan csökkentenie kell teheneinek számát, ami még kevesebb tejet jelentene. Ez viszont azt eredményezi, hogy kevesebb parmezán exportálható Németországba – hívta fel a figyelmet a német agrarheute mezőgazdasági szakportál cikke.

A vízhiány az állatok takarmányozását is megnehezíti. Simon M.-nek azonban vízre van szüksége növényeinek gondozásához. „Ha nincs elegendő takarmányunk, csökkentenünk kell a készleteket” – mondta a gazda. Ez kevesebb tejhez, és ennek következményeként kevesebb parmezánsajthoz vezetne. Az esetleges hiány miatt a parmezán ezért nagyon keresett termékké válhat a szupermarketben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! – Ha messzire akarsz érni, keress társakat!

2024. november 15. 12:10

A Magyar Növényvédelmi Szövetség küldetése a növényvédőszer-gyártó vállalkozások szakmai érdekképviselete hazánkban.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3. 08:39

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.