Agrárgazdaság

A német vasút ukrajnai „gabonahidat” tervez

Agrofórum Online

A német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn közölte, hogy gabonát tervez tehervonattal Ukrajnából Németország kikötőibe szállítani nagy mennyiségben.

Ukrajna orosz inváziója után a gabonák és más élelmiszertermékek árai ugrásszerűen megugrottak. Ez megakasztotta Kijev exportját, több tucat hajón és a kikötőkben mintegy 20 millió tonna gabona rekedt Odesszában. A Deutsche Bahn bejelentette, hogy átalakítja hálózati szervezését, amelyet humanitárius segélyek szállítására hoztak létre, hogy Ukrajnából gabonát szállítsanak a németországi rostocki, hamburgi és a Bremerhaven melletti Brake kikötőkbe.

A vasút üzemeltetője azt tervezi, hogy hetente több vonatot közlekedtet majd, és a gabona nagy részét Románián és Lengyelországon keresztül szállítanák – közölte a társaság, hozzátéve, hogy a társaság egyelőre nem tudja számszerűsíteni, hogy mennyi gabonát tud szállítani. „A lehető legtöbb gabonát mozgatjuk meg” – idézte a cég szóvivőjét a hírt elsőként közölő DPA hírügynökség.

Erdogan eheti aláírást tervez

Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy általános megállapodást akar elérni Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között az ukrán fekete-tengeri gabonaexport újraindítását célzó ENSZ által vezetett tervről. Mindezt ezen a héten szeretnék aláírni.

Ankara hétfőn azt közölte, hogy a négy fél között „valószínűleg” ezen a héten találkozóra kerül sor. „A múlt heti isztambuli megbeszéléseken megállapodás született az ENSZ-terv szerinti folyamat általános vázlatáról. Most ezt a megállapodást egy írásos dokumentumhoz akarjuk kötni” – mondta Erdogan Teheránban, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Reméljük, hogy a terv végrehajtása az elkövetkező napokban elkezdődik” – tette hozzá Erdogan.

Moszkva közben tagadja a felelősségét a globális élelmiszerválság súlyosbodásával kapcsolatban, ehelyett a nyugati szankciók hatását okolja saját élelmiszer- és műtrágyaexportjának lassításáért, Ukrajnát pedig a fekete-tengeri kikötőkkel kapcsolatos helyzetért.

Linda Thomas-Greenfield, ENSZ-nagykövet azt mondta az Egyesült Államok Szenátusának Külkapcsolati Bizottságának, hogy Washington bátorítja az ENSZ-t az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodás megkötésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Az olcsó orosz napraforgóolaj nyomja le a pálmaolaj piacát

2023. október 23. 07:10

Az Oroszországból és Ukrajnából származó olcsó napraforgóolaj áradata lefelé nyomást gyakorol a pálmaolajárakra, mivel a két vezető termelő kihasználja a valuta leértékelődését, hogy nagyobb részesedést szerezzen az étkezési olajok piacán.

Románia és Ukrajna egy gabonaexport-engedélyezési terven dolgozik

2023. szeptember 21. 08:10

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken jelentette be saját egyoldalú tilalmát, ami miatt Ukrajna feljelentést tett.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ pénteken tárgyal a gabonatermékekről

2023. május 5. 07:36

Törökország, Oroszország, Ukrajna és az ENSZ technikai személyzete pénteken találkozik, hogy megvitassák az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást.

A Kreml szerint az ammóniavezeték robbanása negatív hatással van a gabonaszállításokra

2023. június 9. 07:17

Oroszország azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy hétfőn felrobbantották a világ leghosszabb ammóniát szállító vezeték egy részét.