Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az ukrán gabonaágazat vesztesége már 3,2 milliárd dollárnál tart

Az ukrán gabonaágazat vesztesége már 3,2 milliárd dollárnál tart

Agrofórum Online

Az ukrán gabona- és olajos magvak növénytermesztési ágazatának veszteségei meghaladhatják a 3,2 milliárd dollárt 2023-ban a magas logisztikai költségek, valamint az üzemanyag- és műtrágyaár-emelkedések miatt, amelyek a következő években a vetésterületek csökkenésével fenyegetnek – közölte a mezőgazdasági termelők szervezete.

Ukrajna a világ egyik vezető élelmiszer termelője és -exportőre, agrárágazata pedig hagyományosan nyereséges. Az orosz invázió előtt Ukrajna exportjának nagy részét a Fekete-tenger mélytengeri kikötőin keresztül szállította, amelyek 2022 februárja óta teljesen vagy részben blokkoltak.

A korlátozott exportlehetőségek, amelyek most a Duna kis kikötőire és a kelet-európai vasútra összpontosulnak, megsokszorozták a logisztikai kiadásokat, és ennek következtében csökkentették a kereskedők által a gazdálkodóknak kínált árat. A kikötőbezárások az import üzemanyag, a vetőmag, a műtrágya és a mezőgazdasági gépek alkatrészeinek drágulásához is vezettek.

Az Agrártanács, Ukrajna legnagyobb mezőgazdasági csoportja szerint a búzatermelés költsége 2023-ban körülbelül 146 dollár volt tonnánként, az átlagos eladási ár pedig 102 dollár volt. A gazdálkodók 149 dollárt költenek kukoricatermesztésre, és 94 dollárért értékesíthetik.

Az Agrártanács kijelentette, hogy 2023-ban még a napraforgó- és repcetermesztés is veszteséges lesz, és csak a szója adna némi hasznot a gazdáknak. A termelők elmondták, hogy a nagy veszteségek miatt már csökkent a 2024-es termés vetése.

„2000 hektár őszi búza vetését terveztük, de csak 1000 hektárt vetettünk el” – mondta Ruslan Holub, aki Közép- és Dél-Ukrajnában a több mint 10 ezer hektárral rendelkező Tak gazdaság igazgatója.

„A gazdálkodók elsősorban pénzügyi képességeik alapján határozzák meg, hogy mekkora területet vethetnek be” – mondta Oleh Khomenko, az Ukrán Agribusiness Club, egy gazdasági társaság vezetője.

A gazdálkodói szervezetek nem jelezték előre a 2024-es búzabetakarításra tervezett terület nagyságát, az ukrán mezőgazdasági minisztérium továbbra is 4,4 millió hektár körül tartja az őszi búza vetésterületi előrejelzését.

Nemcsak az anyagi nehézségek, hanem a kedvezőtlen időjárás is jelentősen csökkentheti a vetésterületet idén ősszel. Ukrajna az őszi búza, az árpa és a repce hagyományos termesztője.

Az állami időjárás-előrejelzők a héten azt közölték, hogy az ukrán régiók többségében elhúzódó csapadékhiány kedvezőtlen feltételeket teremtett mind a téli vetések, mind a már elvetett növények számára.

Szerintük a talajnedvesség szempontjából a legrosszabb helyzet az Odessza, Herszon, Mikolajiv, Kirovohrad, Vinnica, Cserkaszi, Harkov régiókban volt, ahol a talajrétegek felső 20 cm-e teljesen kiszáradt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A kijevi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a mezőgazdasági termelők 3,02 millió hektár őszi búzát vetettek 2023. október 16-ig, szemben az egy évvel ezelőtti 2,5 millió hektárral.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Élen jár Ukrajna a digitális technológiák használatában

2020. szeptember 26. 14:33

Az ukrán gazdák egy része már digitális megoldásokkal tervezi a vetésforgót, azonosítva a szántóföldek problémás területeit.

Eddig 18 százalékos pluszban van az ukrán gabonaexport

2021. november 28. 07:51

Ukrajna a 2021/22-es július-júniusi gazdálkodási szezonban eddig csaknem 24,8 millió tonna gabonát exportált, ami 18 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 21 millió tonnához képest – derült ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium pénteki adataiból.

Az egyik nagy ukrán sertéstenyésztő újraindítaná az ágazatot

2024. május 21. 09:10

A KSG Agro, Ukrajna egyik legismertebb sertéstenyésztő vállalata partnerprogramot indított elválasztott malacokat, valamint tanácsadást kínálva.

A háború európai árakra gyakorolt hatása

2022. július 6. 13:24

Ukrajna orosz megszállása jelentősen megzavarta a globális mezőgazdasági piacokat.