Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Oroszországnak kezdettől fogva az volt a terve, hogy a háború finanszírozása érdekében elrabolja az ukrán gabonát – állítja a jelentés

Oroszországnak kezdettől fogva az volt a terve, hogy a háború finanszírozása érdekében elrabolja az ukrán gabonát – állítja a jelentés

Agrofórum Online

Úgy tűnik, nem „menet közben alakult ki” az ukrán gabona kifosztásának terve – legalábbis ezt állítja egy nemzetközi emberi jogi csoport, amely szerint Oroszországnak már az invázió kezdetekor az volt a célja, hogy 1 milliárd dollárnyi ukrán gabonát kaparintson meg magának – a háborús erőfeszítései finanszírozására.

A fenti jelentés akkor készült, amikor az Egyesült Királyság globális élelmezésbiztonsági csúcstalálkozót készül tartani, hogy a folytatódó konfliktus közepette az Ukrajnából származó gabonaexport orosz „fojtogatásának kérdésével” foglalkozzon.

A jelentés, melyet „Fegyverkezéssel irányított mezőgazdaság” címmel tettek közzé, bizonyítékokat talált a „példátlan méretű” ukrajnai gabona rablás megtervezésére, amely szerint Oroszország aprólékosan kitervelte a megvalósítás pontos részleteit, a felkészülési folyamatokat, és a bonyolult nagyléptékű gabonatermelési infrastruktúra bekebelezésének részleteit Ukrajnában.

A jelentés azt is kimutatta, hogy a háború kitörését követő héten az orosz katonák célzottan a gabonát termelő gazdaságokat fosztották ki. A jelentést a Global Rights Compliance (egy nemzetközi emberi jogi csoport) igazságszolgáltatási csoportja készítette a Centre for Information Resilience and Intelligence Management Support Services közreműködésével.

A GRC éhínséggel foglalkozó csoportja az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU által támogatott, atrocitásokkal kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozó tanácsadó csoport (ACA) tagja. Az ACA-t azért hozták létre, mert az orosz erők ukrajnai inváziója során elkövetett kegyetlenkedések kivizsgálására és büntetőeljárás alá vonására irányuló kapacitás növelésére van szükség.

A jelentés a megszállt, gabonában gazdag ukrajnai Luhanszk és Zaporizzsja régiókra összpontosít, ahol 2022 március közepén történt az első nagy tömegű gabonazsákmányolás.

A nyílt forrásból származó kutatások mellett a nyomozók elemezték és ellenőrizték a 2021 decembere és 2023 júliusa között gyűjtött fényképeket, videókat, a hivatalnokok által tett hivatalos nyilatkozatokat és egyéb digitális adatokat.

A terület elfoglalását követően az orosz erők lefoglalták az ukrán gazdák és vállalatok gabonaüzemeit, átvették az ellenőrzést a környező szállítási hálózatok felett, és biztosították az elrabolt ukrán gabona biztonságos és gyors átjutását Oroszországba– áll a jelentésben, amely azt is kiemeli, hogy a következő hetekben több járműkonvojt láttak gabonát szállítani a Krím-félsziget irányába, és a gazdák elrabolt teherautón lévő GPS-nyomkövetők is azt mutatják, hogy a gazdák gépjárművel a Krím-félszigeten keresztül Oroszországba tartanak.

Az orosz logisztikai cégek által a Telegramra feltöltött és a nyomozók által elemzett álláshirdetések azt mutatják, hogy az oroszok nem tudtak időben elegendő mozdonyvezetőt szerezni ahhoz, hogy a hatalmas mennyiségű elrabolt ukrán gabonát Oroszországba szállítsák – teszi hozzá a jelentés.

Egy zaporizzsjai gazda arról számolt be, hogy már 2022. március 1-jén, öt nappal a teljes körű invázió után az orosz erők elfoglalták a gazdaságát. Március 13-ra az orosz tisztviselők nyilvános nyilatkozatokat tettek arról, hogy terveik szerint gyorsan növelnék a gabona exportot a régióból, kihasználva a megszállt kikötőket, például a zaporizzsjai Berdjanszkban. Az a sebesség, amellyel Oroszország célba vette és átvette Ukrajna gabona-infrastruktúráját ezekben a régiókban, az előzetes tervezés magas fokú koordinációjáról árulkodik.

A közlemény szerint Oroszország 2022 májusáig projekteket indít a használaton kívüli vasúti infrastruktúra felújítására Luhanszkban és Zaporizzsjában, hogy növelje az elszállítható ukrán gabona mennyiségét. A jelentés azt is dokumentálja, hogy 2022 júniusától ezeken a vasútvonalakon vonatok szállítják a gabonát.

A jelentés továbbá beazonosít három 170 méteres gabonaszállító hajót, amelyeket az inváziót megelőzően, 2021 decemberében és 2022 februárjában vásárolt a Crane Marine Contractors, az orosz állami védelmi vállalat, az United Shipbuilding Corporation leányvállalata. A jelentés szerint ez a művelet is szerepelt a tervezésben.

„Az ukrán gabona rendkívül szisztematikus lefoglalása, amelyet dokumentálunk, példa nélküli a modern történelemben, és rendkívül bonyolult előzetes tervezéssel járt – mondta Yousuf Syed Khan, a Global Rights Compliance vezető jogásza. – Az oroszok célzottan azt tervezték, hogy Ukrajna civil lakosságától elveszik az élelmet.

Oroszország mindehhez azért folyamodott, hogy finanszírozza törvénytelen háborús erőfeszítéseit, hogy szankciókönnyítést csikarjon ki a világ színpadán, hogy szavazatokat vásároljon a nemzetközi fórumokon, és hogy magát az ukrán terület legitim hatóságaként tüntesse fel, ami viszont Ukrajna nemzetgazdaságát is meggyengíti.”

Ezek is a jelentés bizonyítékát képezik majd a Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtandó, éheztetéssel elkövetett háborús bűncselekményekről szóló dossziénak, amely a nyomozók szerint az első nemzetközi büntetőeljárás lehet ebben a témában.

„Oroszországnak az Ukrajna elleni törvénytelen háborújában az élelmiszerek fegyverként való felhasználására irányuló szándékának feltárásához több szempontra kell összpontosítani, figyelembe véve a civil lakosság ostromának taktikáját, a kritikus infrastruktúra lerombolását, valamint a mezőgazdasági javak lefoglalását és kifosztását” – mondta a Global Rights Compliance éhezési portfóliójának vezetője. – Ez a jelentés az utóbbira összpontosít, feltárja azt az alattomos hátteret, amelynek során Oroszország megpróbálta szétzilálni Ukrajna mezőgazdasági termelését, tönkretenni a megélhetését, és tovább súlyosbítani a globális élelmiszerválságot.

Mindezt a gabona szisztematikus begyűjtésével, annak Ukrajnán belüli megszállt területekre vagy az orosz határon át történő szállításával, majd a gabona infrastruktúrájának és az ukrán kikötőknek a könyörtelen támadásával és elpusztításával teszi. A közelgő globális élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón fel kell hívni a nemzetközi figyelmet a háború ezen aspektusára.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

Az oroszok folytatják a fekete-tengeri gabonaszállításokat?

2024. július 16. 08:10

Oroszország hagyta, hogy 2023 júliusában lejárjon a törökök és az Egyesült Nemzetek Szervezete által közvetített megállapodás.

600 amerikai munkavállalóját bocsátja el a John Deere

2024. július 15. 11:40

A CNN-en jelent meg a hír, hogy a John Deere három egyesült államokbeli gyárában mintegy 600 alkalmazottat bocsát el.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Ukrajna szerint az oroszok több százezer tonna gabonát loptak el

2022. május 2. 10:04

Az ukrán külügyminisztérium azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lopott az általa megszállt területen.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Komoly élelmiszertartalékokat akar fenntartani Oroszország

2023. január 20. 11:34

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak stabil élelmiszertartalékokat kell fenntartania, szükség esetén bizonyos export korlátozásával.