Agrárgazdaság

Vegyes eredményeket közölt a Caterpillar

Agrofórum Online

A világ legnagyobb mezőgazdasági, építőipari és bányászati munkagépeket gyártó vállalata, az amerikai Caterpillar árbevétele elmaradt, míg eredménye megelőzte az elemzői előrejelzések átlagát. A társaság árbevétele 11 százalékkal 14,2 milliárd dollárra nőtt, azonban az orosz piacról való kivonulás miatt ez 190 millióval maradt el az elemzői előrejelzésektől.

A költségoldali nyomást továbbra is az ellátási láncban tapasztalható zavarok, valamint az általános költségek emelkedése hajtotta – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. A részvény árfolyama 5,8 százalékot zuhant a gyorsjelentés hatására.

A Caterpillar Inc. arra figyelmeztetett, hogy az ingatlanválság sújtotta Kínában egyre nagyobb a keresletzuhanás a kotrógépei iránt, ami még jobban érződik az ellátási lánc problémáival küzdő ipari szereplőnél. A koronavírussal kapcsolatos korlátokozások miatti kínai gyengülés 17%-kal csökkentette az ázsiai/csendes-óceáni eladásokat. Európában, Afrikában és a Közel-Keleten a teljes eladások, amelyekben a mezőgazdasági gépek is beleszámítanak 3%-kal estek vissza.

„Továbbra is többletköltségeink merülnek fel a gyári hatékonyság hiánya és a szállítási költségek miatt” – mondta Jim Umpleby vezérigazgató, hozzátéve, hogy az ellátási lánc akadályainak leküzdése napi szintű küzdelem.

A Caterpillar, amely tavaly emelte az árait, azt közölte, hogy a magasabb árak „több mint ellensúlyozzák” a gyártási költségek idei növekedését. „A Caterpillar arra számít, hogy a korrigált működési haszonkulcs javulni fog a második felében. Ez azt jelenti, hogy az árazás végül utoléri a költséginflációt” – mondta Matt Arnold, Edward Jones vezető elemzője.

A Refinitiv adatai szerint a korrigált nyereség részvényenként 3,18 dollárra nőtt, ami meghaladja a 3,01 dolláros várakozást.

A világ legnagyobb munkagépgyártója, a Caterpillar jelentős pozíciókkal rendelkezik a mezőgazdaságban is használt anyagmozgató gépek piacán, illetve az erdőgazdálkodásban is elterjedtek a termékeik. Az agrárium céljainak megfelelően fejlesztett ki teleszkópos rakodókat, kompakt gumikerekes rakodókat, csúszókormányzású rakodókat, homlokrakodókat és minikotrókat az egyesült államokbeli, illinoisi központú vállalat.

Magyarországon az 1991-ben alapított HUNTRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. fő tevékenysége a világszerte ismert és elismert Caterpillar munkagépeinek, valamint energiaipari és egyéb berendezéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazása és szervizelése. A HUNTRACO mezőgazdasági gépkínálatában a Caterpillar mellett a Massey Ferguson (MF) és Farmtech gépek is szerepelnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Óvatosan tekint a jövőbe a Caterpillar

2020. február 1. 05:38

A Caterpillar árbevételei 14 százalékkal csökkentek az erőforrás-igényes iparágak szegmensben, amelybe az agrárgépek is tartoznak.

Várakozások feletti számok a Caterpillartól

2020. augusztus 4. 09:17

A járvány okozta nehéz környezet ellenére felülteljesítette a várakozásokat a Caterpillar. A munkagép-gyártó vállalat 1,03 dolláros egy részvényre jutó nyereséget ért el a második negyedévben.

A költségek növekedése a Caterpillarnak is gondokat okoz

2021. augusztus 21. 14:00

A világ legnagyobb munkaképgyártó vállalata, az amerikai Caterpillar minden tekintetben küzdelmet vív az elmúlt három évtized legerősebb inflációs nyomása, a szűk kínálati keresztmetszetek és az elmúlt 13 hónap nyersanyagárainak könyörtelen emelkedése miatt.

Tovább zuhant az agrárcégek árfolyama márciusban

2020. április 6. 10:33

A vizsgált több mint húsz cég szinte mindegyikének kurzusa csökkent márciusban, ami a koronavírus terjedése miatt kialakult általános negatív piaci hangulattal magyarázható.