Zöldség-Gyümölcs

Az EU körtetermése akár 20 százalékkal is magasabb lehet a tavalyinál

Agrofórum Online

Átlagos lehet a várakozások szerint az idei almatermés az EU-ban. Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) jelenlegi európai betakarítási előrejelzése szerint az európai almatermelés egy százalékkal, mintegy 12,2 millió tonnára nő az idén az előző évhez képest. Az európai körtetermés az előző évi rekordmélységhez képest 20%-kal nőhet.

A közelmúltban a belgrádi Prognosfruit konferencián bemutatott adatok lengyelországi fellendülést, Olaszországban stabil termést és nagyon jó bioalma termést jeleznek előre. A legnagyobb részesedést Lengyelország képviseli 4,495 millió tonnával (+5%), ezt követi Olaszország 2,15 millió tonnával (szintén +5% 2021-hez képest). Olaszországon belül Dél-Tirolban, a vezető almatermesztő régióban az almatermés enyhén (–3%) csökkenhet, 912 803 tonnára. Hasonló a helyzet Trentinóban (-1%), ahol 507 360 tonnára becsülik a termést. Európa többi részén Franciaország áll a harmadik helyen 1,468 millió tonnával (+6%), szorosan mögötte Németország 1,067 millió tonnával (+6%). Olaszországban is trend az ökológiai betakarítás, amely közel 200 000 tonnával új rekordot dönthet (+4% 2021-hez képest), és a teljes kínálat több mint 9%-át fogja képviselni.

Mennyiségét tekintve továbbra is a Golden a legfontosabb fajta Európában. Alig több mint kétmillió tonnával a teljes termelés mintegy 17%-át teszi ki. Ennek a hozama valószínűleg öt százalékkal lesz alacsonyabb, mint 2021-ben.

Az EU körtetermése azért lehet akár 20 százalékkal is magasabb, mert Olaszország és Franciaország várhatóan több mint kétszeresére növeli termelését 2021-hez képest (473 690 tonnára, illetve 137 000 tonnára). A 937 000 tonnára becsült „Conference” körte termelése 7%-kal haladja meg a 2020-as termést. Ez Hollandia, Belgium és Lengyelország magasabb terméshozamának köszönhető- írta az osztrák Bauern Zeitung mezőgazdasági szaklap.

Ausztriában a várakozások szerint „jó átlagos normál termés” lehet. A legfrissebb piaci jelentése szerint hazánk nyugati szomszédjában már megkezdődött a 2022/23-as almabetakarítási kampány a korai, nem raktározható fajták (Summerred, Galmac stb.) forgalmazásával. A betakarítási előrejelzések alapján mindenképpen pozitívak a kilátások, legalábbis a kínálat tekintetében, bár az ágazat továbbra is a jól ismert kihívásokkal küzd. Ide tartozik a jelentős költségnövekedés, a szélsőséges időjárási események, a logisztikai problémák, a csökkenő vásárlóerő és a jelentős munkaerőhiány. Az is fontos közben, hogy megfordítsák az évek óta csökkenő almafogyasztási trendet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Körte: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 6. 16:10

Egy, az óbudai régióban elhelyezkedő megfigyelőkert kiváló lehetőséget teremt a növényvédelemtől mentes növényzet kártevőinek, kórokozóinak megfigyelésére. Most egy igen idős körtefára esett a választás, és alatta állva megállapíthattuk, hogy az idei év összes betegségét mutatja a növény.

Mitől foltosodik a körtefa levele?

2018. június 13. 12:37

K. István kérdése: Körtefám levelein fekete foltosodást tapasztaltam, amely a levél mindkét oldalán megjelent. Mi okozhatja ezt és mit tehetek ellene?

Az EU-ban Olaszország a legnagyobb körtetermelő

2021. február 2. 06:47

Sok máshoz hasonlóan körtetermelésben is Kína a világelső. Itt azonban nyomasztó az ázsiai óriás fölénye.

Hogyan és miért lesz Buddha-formájú a körte?

2023. október 31. 07:10

A Buddha-formájú körték a világ legkeresettebb gyümölcsi közé tartoznak. De honnan ered az ötlet és miként valósítják meg? Mért kedvelik ezt annyira az emberek?