Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

A fűszerpaprika-termesztés csak technológiaváltással lehet versenyképes

AM Sajtóiroda

A fűszerpaprika múltjáról, jelenéről, és várható jövőjéről is szót ejtettek az Agrár Hungarikum kerekasztal-beszélgetésen Kalocsán, a XXXI. Paprika és Gasztrofesztivál keretében megrendezett szakmai fórumon, amelyen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is részt vett.

Feldman Zsolt az érdeklődő helyi és környékbeli gazdálkodóknak jelezte: több speciális, a fűszerpaprika-termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években. Példának a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag- és a szárítási költségeket enyhítő támogatást említette, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők. Ennél nagyobb jelentőségűnek tekinthetők a kertészeti ágazatok számára kiírt fejlesztési pályázatok lehetőségei – melyekben mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben -, hiszen ezek révén valósulhat meg a termelés technológiai megújítása. Az államtitkár legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika-ágazat szereplői.

Abban egyetértettek a jelenlévők, hogy fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez. Emellett a fűszerpaprika-ágazatnak időről időre meg kell küzdenie a munkaerőhiánnyal és az importtal.

A versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba szerint a generációváltás fog megoldani. Az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Amazone: innovatív gépek és óvatos optimizmus

2020. április 29. 04:36

2019-ben az Amazone az innovatív erejéből, széles termékskálájából, és a magas exportrészesedéséből, mely meghaladja a 80 százalékot, illetve erőteljes pozíciójából az összes fő exportpiacon előnyre tett szert.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.