Növénytermesztés
Növénytermesztés

122 ezer hektár vetést borít belvíz

122 ezer hektár vetést borít belvíz

Agrofórum Online

A hétvégi adatok szerint mintegy 122 ezer hektár vetést borít belvíz, míg az átnedvesedett terület nagysága 400-450 ezer hektárra rúgott.

A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban – jelentette ki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

Vancsura József szerint nagy a baj, a vízzel borított, illetve az átnedvesedett, átázott területek nagysága szinte percről-percre, óráról-órára növekszik. A hétvégi adatok szerint mintegy 122 ezer hektár vetést borít belvíz, míg az átnedvesedett terület nagysága 400-450 ezer hektárra rúgott. De a terület nagysága folyamatosan növekszik a csapadékos időjárás miatt – jegyezte meg a GOSZ elnöke.

Hozzátette: a belvíz okozta károkat a gazdálkodók csak tavasszal tudják ténylegesen felmérni. A vetések állapotát akkor lehet majd szakszerűen megítélni. Most a vetések még nyugalmi állapotban vannak, a hidegebb időjárás pedig ebből a szempontból kedvezőbb, így ugyanis nagyobb az esély rá, hogy nem pusztul ki a vetés egy-egy területen. A csapadékmentes, száraz időjárás mindazonáltal sokat segíthetne a mostani nehéz helyzeten.

Vancsura József felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyarányú vizes területek miatt a száraz helyeken megszaporodtak a pockok, mivel a nedvesség elűzte a kártékony rágcsálókat. Így a gradáció – a túlszaporodás – nem szűnt meg, hanem további gondot jelent a gazdálkodóknak.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tavaly 100 ezer forint veszteséget termelt hektáronként a szántóföldi növénytermesztés – mi várható idén?

2024. május 18. 08:10

2023-ban leestek az árak, a szántóföldi növénytermesztés hektáronként átlagosan 100 ezer forintos veszteséggel működött.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Az elsők között, a káposztarepce

2022. április 3. 04:36

A nagy termés alapvető feltétele, hogy a vetésforgóban a lehető legkevesebbszer szerepeljen a repce, mivel a gyakori vetéssel megnő a betegségek, rovarkárok előfordulása.

E-permetezési napló - Kitolják a határidőt, változtatnak a szabályokon

2022. június 29. 15:45

2023. január 1-jétől vezetik be a e-permetezési naplókról szóló jogszabályt.

A tripszek elleni védelem és a túlzott páratartalom megelőzése

2023. április 1. 13:38

A liszteskék, a tripszek és levéltetvek, valamint a túlzott nedvesség okozta gombabetegségek elleni biztos – mellékhatás-mentes – védelem: ezt kínálja az Arrigoni, az az olasz cégcsoport, amely több mint 60 éve tervez és gyárt mezőgazdasági felhasználásra szánt agro-textíliákat.

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

2023. május 19. 06:34

A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.