Életmód, gasztronómia

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

Agrofórum Online

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük. Ismerje meg a borsmentalevelek hatékony szárításának, fagyasztásának és tartósításának titkát, illetve néhány tippet, ami a hasznára lehet.

A borsmentát a legtöbben a mentolos íze miatt szeretik. A pikáns fagylaltokat, desszerteket és a nyári üdítő italokat gyakran dobják fel frissen vágott levelekkel, míg télen a borsmentatea az egyik legnépszerűbb forró ital, amelyet házilag szárított borsmentalevelekből mi is könnyen elkészíthetünk. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mire kell figyelnie a borsmenta (Mentha x piperita) tartósítása közben!

A borsmenta szárítása

A borsmentalevelek tartósításának legjobb módja a szárítás. A gyógynövényeket a betakarítás után kíméletesen szárítsa meg. A borsmenta szárát kösse csokorba, és fejjel lefelé lógassa fel egy szellős, meleg, sötét helyen a magasba (pl. polcok aljára). A csokrokat fajtánként akassza fel vagy címkézze fel, hogy megkülönböztesse a gyümölcsös illatú mentafajták egymástól olykor csak árnyalatnyira eltérő aromáit. Kerülje a közvetlen napfényt, különben fennáll a veszélye, hogy a gyógynövényekben lévő aromák és illóolajok nagy része elvész.

Alternatív megoldásként szárítsa meg a borsmentát egy szárítórácson, ahol elegendő mennyiségű levegő áll rendelkezésre a szellőzéshez. Egy másik lehetőség a borsmenta szárának sütőben történő szárítása, legfeljebb 40 °C-on. Ehhez a sütő ajtaját tartsa kissé nyitva, hogy a nedvesség távozni tudjon. Szedje le a megszáradt leveleket a szárról, és tegye sötét, légmentesen jól záródó üvegekbe. A megfelelően kiszárított borsmentalevelek zöldes színűek maradnak, és az ujjak közé szorítva ropogós hangot adnak és könnyen morzsolódnak. A kiszárított borsmentalevelek néhány hónapig eltarthatóak, de idővel veszítenek az ízükből és a tápanyagtartalmukból.

Tipp: A szárított borsmentalevelek nem csak teaként, hanem a főzés során is remek ételízesítőként szolgálnak.

A borsmenta fagyasztása

A szárítás mellett kitűnő alternatíva a borsmentalevelek lefagyasztása. Az előkészületek során gondosan mossa meg a szárakat, és törölje szárazra egy konyharuhával. Két lehetőség közül választhat:

  1. Fagyassza le a borsmentát egészben: Tegye a szárakat egymás mellé egy tálcára, és rakja őket a fagyasztóba 1-2 órára, hogy a levelek ne ragadjanak össze. Ezután tegye őket légmentesen záródó felcímkézett zacskókba vagy dobozokba. A lefagyasztott levelek könnyen leválnak a szárról, és jegesen, de felolvasztva is könnyen felhasználhatók.
  2. A borsmentát aprítsa fel, és fagyassza le: Aprítsa fel a mentaleveleket és tegye őket jégkockatartókba, így előre porciózott jégbe zárt fűszernövények állnak majd készen arra, hogy bármikor felhasználhassa őket, amikor csak akarja. Ha a borsmentakockák teljesen megfagytak, tegye át őket zacskókba vagy dobozokba.

További tippek a borsmenta tartósítására és tárolására

  • A jégbe fagyott borsmentalevelek pikáns és roppant mutatós kiegészítői az üdítőitaloknak és koktéloknak. Töltsön meg egy jégkockatartót a szokásos módon vízzel, majd tegyen minden egyes kockába egy egész mentalevelet, majd fagyassza le.
  • Ha friss borsmentát szeretne használni, a növényt néhány hétig a hűtőben is tarthatja. Béleljen ki egy műanyag dobozt egy nedves konyharuhával, helyezze rá a borsmentát, és fedje le egy újabb réteg nedves törülközővel. Tegye rá a fedelet, és tartsa a hűtőben a dobozt.
  • További alternatíva, ha a borsmenta szárát néhány napra egy pohár friss vízbe teszi – a víz átveszi a finom fűszeres zamatokat, és akár így, akár ízesítve azonnal fogyasztható üdítőitallá válik.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Fürtös virágú szépség: a kunkor gondozása

2023. február 25. 14:19

A Heliotropium, hétköznapi nevén kunkor, a Borágófélék (Boraginaceae) családba tartozó, mintegy 325 fajt magába foglaló virágos növények egyik nemzetsége.

7 ok a körömvirág termesztésére

2022. május 6. 09:37

A körömvirág jótékony hatással van a talajra, elűzi a kártevőket és gyógynövényként is igen kedvelt.

Rotációs Kapa Verseny lesz a Kisalföldön – kihagyhatatlan!

2023. szeptember 21. 11:10

Alighanem az egyik legfurcsább „mezőgazdasági sport” Magyarországon a rotációs kapák versenye, amelyet évek óta ilyenkor, szeptember második felében tartanak meg Lébényben. Idén is lesz!

Hogyan termesszünk díszkáposztát cserépben és ágyásokban?

2022. szeptember 4. 05:32

Ez a színpompás növény ugyanis nem csak a virágágyások, de a konténerek, cserepek és balkonládák színesebbé tételére is kiválóan alkalmas.