Életmód, gasztronómia

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési gondok megoldásában

MTI

Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.

A német, magyar, kenyai, egyiptomi és algériai kutatók célja, hogy Afrika robbanásszerűen fokozódó élelmiszerigényét környezetkímélő módon lehessen kielégíteni a jövőben.

A hazai exportképességet is fokozó kutatás, amelyben a Bay Zoltán Kutatóközpont és az európai szinten is vezető szerepet betöltő laskagomba-termesztő agráripari vállalat, a Pilze-Nagy Kft. képviseli Magyarországot, 2024-ben zárul. A három éven át tartó projekt magyar partnerei által megvalósított rész 96 millió forint összköltségű.

A magyar partnerek az afrikai laskagomba-termesztés technológiájának kidolgozására, a gombatermesztés melléktermékeinek felhasználására, laskagombát tartalmazó, új helyi élelmiszerek létrehozására, illetve környezetbarát, körforgásos technológiákat alkalmazó mintagazdaság létrehozására és bemutatására fókuszálnak. Az új technológiák bármely más kontinensen alkalmazhatók lesznek.

A Bay Zoltán Kutatóközpont mintegy 160 magyar kutató tudását és munkáját fogja össze, ahol elsősorban hazai és nemzetközi piaci igényekhez igazított fejlesztési projektek valósulnak meg; évente csaknem 200 partnerrel működnek együtt, egyik fő szakterületük a fenntartható gazdaságot támogató újszerű megoldások felfedezése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Súlyos búzaellátási problémákkal küzdenek Afrikában

2024. november 24. 14:10

Megzavarta a globális búzaellátást és súlyosbította az afrikai kontinens gabonahiányát, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az ukrán gabonaexport kiesése Afrikát súlyosan érintheti

2022. március 18. 06:17

Az ukrajnai háború jelentősen ronthatja az afrikai országok élelmiszerelőállításához szükséges gabonaellátást, és drágíthatja az élelmiszereket.

Több kakaót ültetnek Afrikán kívül az árak emelkedése miatt

2023. október 15. 11:10

A Schmidt Agricola egy nagy mezőgazdasági vállalat, amely szójababot, kukoricát és gyapotot állít elő a brazíliai Bahia tartományban. Ez az ország egyik új határ menti mezőgazdasági területe, amely alkalmas nagyüzemi, high-tech gazdálkodásra. A közelmúltban új terménnyel bővítették a területet: kakaóval.

Az afrikai kereslet miatt nagyobb lehet a francia búzaexport

2023. január 20. 08:03

A francia búza versenyképességét az észak-afrikai piacokon segítette az Oroszországból, a világ legnagyobb búzaexportőrétől származó szállítás biztosítási költségének emelkedése.