Életmód
Életmód

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési gondok megoldásában

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési gondok megoldásában

MTI

Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.

A német, magyar, kenyai, egyiptomi és algériai kutatók célja, hogy Afrika robbanásszerűen fokozódó élelmiszerigényét környezetkímélő módon lehessen kielégíteni a jövőben.

A hazai exportképességet is fokozó kutatás, amelyben a Bay Zoltán Kutatóközpont és az európai szinten is vezető szerepet betöltő laskagomba-termesztő agráripari vállalat, a Pilze-Nagy Kft. képviseli Magyarországot, 2024-ben zárul. A három éven át tartó projekt magyar partnerei által megvalósított rész 96 millió forint összköltségű.

A magyar partnerek az afrikai laskagomba-termesztés technológiájának kidolgozására, a gombatermesztés melléktermékeinek felhasználására, laskagombát tartalmazó, új helyi élelmiszerek létrehozására, illetve környezetbarát, körforgásos technológiákat alkalmazó mintagazdaság létrehozására és bemutatására fókuszálnak. Az új technológiák bármely más kontinensen alkalmazhatók lesznek.

A Bay Zoltán Kutatóközpont mintegy 160 magyar kutató tudását és munkáját fogja össze, ahol elsősorban hazai és nemzetközi piaci igényekhez igazított fejlesztési projektek valósulnak meg; évente csaknem 200 partnerrel működnek együtt, egyik fő szakterületük a fenntartható gazdaságot támogató újszerű megoldások felfedezése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

2024. május 15. 09:10

A feketebodza virágából frissítő üdítőt és szörpöt készíthetünk vagy tésztabundában kisüthetjük, ráadásul igen hasznos gyógynövény is.

Intelligens csomagolást fejlesztenek magyar kutatók

2024. május 15. 08:10

A csomagolásinnovációk sorában kiemelkedő az intelligens csomagolás, amely egy olyan jelzőrendszert takar, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére vagy az abban történt változások rögzítésére

Megalkották az umami, a húsimádók kedvenc ízének képletét

2024. május 14. 15:10

Egy professzor a tenger gyümölcseiből származó umami ízzel kedveltetné meg a zöldségeket, fenntarthatóbbá téve az élelmiszer-termelést.

A dél-afrikai áfonyatermesztő a németországi szállítmányok jelentős növekedését tapasztalja

2022. március 4. 07:38

Dél-Afrika 33%-kal több áfonyát szállított Németországba az idei szezonban, mint az előzőekben.

Magyar agrártechnológiákkal is fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

2019. november 8. 09:03

Megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető Afrika szub-szaharai térségében az előállított élelmiszer mennyisége.

Több kakaót ültetnek Afrikán kívül az árak emelkedése miatt

2023. október 15. 11:10

A Schmidt Agricola egy nagy mezőgazdasági vállalat, amely szójababot, kukoricát és gyapotot állít elő a brazíliai Bahia tartományban. Ez az ország egyik új határ menti mezőgazdasági területe, amely alkalmas nagyüzemi, high-tech gazdálkodásra. A közelmúltban új terménnyel bővítették a területet: kakaóval.

Egy hónapon belül megkezdődhetnek az orosz gabonaszállítások Afrikába

2023. október 9. 11:10

Oroszország egy hónapon-hat héten belül megkezdheti a gabonaszállítását az afrikai országokba – idézte az Interfax hírügynökség Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter szavait.