22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

Agrofórum Online

Karácsonyi ajándéknak és magunknak a konyhába is jó, ha gyűjtögetünk még most is fűszernövényeket. Rengetegféle fűszerolajat készíthetünk belőle!

A kertből még most is bőven szüretelhetünk, bár a Steiner-i elvek szerint ezekben a hónapokban a fűszernövényeknek már messze nem olyan a beltartalma, mint nyáron. Mivel nem eladásra szánjuk, azért magunknak bármikor csipegethetünk belőle.

Mit szedhetünk ilyenkor is?

Elsősorban a fás szárú fűszernövények lesznek a téli időszakban a kedvenceink. Gondolok itt a zsályákra, kakukkfüvekre, rozmaringokra elsősorban, melyekből igen sokféle aromájúból lehet már válogatni. Nagy kedvencünk a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Hogyan készülnek a fűszerolajak?

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! Ez lehet olívaolaj, szőlőmagolaj, de akár egy jó minőségű étkezési célra szánt kenderolaj is, mely most nagyon divatos olajféle lett újra.

A fűszernövények mindig legyenek tiszták, portól és egyéb szennyeződéstől mentesek.

Az a tapasztalatom, hogy a frissen szedett fűszernövényeket ritkán lehet olajban hosszútávon tartósítani, míg ha kiszárítjuk, akkor sokkal tovább megmarad az olaj fogyasztható állapotban.

Egy időben frissen szedve raktam olajba a növényeket, de hamar opálos lett az olaj, és romlásnak indult az egész. Azóta csakis előszárítás után kerülnek üvegbe a fűszerek, majd rá a prémium olaj.

A fűszerolajhoz mindig magas minőségű alapolajat válasszunk! (fotó: Pexels)

Melyek a jó kombinációk és tehetünk bele szemes fűszert is?

Általában többféle keveréket készítek. Mindegyik alapja szőlőmagolaj, olívaolaj, mert főleg húspácoláshoz használom és utána csak közepes lángon sütöm meg a húsokat, zöldségeket, hogy a minőségi olaj se sérüljön.

A kombinációkban az egyik fő összetevő a fokhagyma passzírozva, a szemes bors kis kőmozsárban összetörve.

Ehhez, ha vadhúsokhoz készül az olaj, akkor rozmaringokat, oregánót és borókabogyót teszek elsősorban.

Ha csirkéhez és pulykához készül az olaj, akkor főleg a hűsítőbb zöldfűszerekhez nyúlok: bazsalikom, majoranna, oregánó, citromillatú kakukkfű, menta.

Általános fűszerolajként viszont egy egyszerűbb kombinációt tartok a konyhaszekrényben: bármilyen olaj, ami bírja a sütést, hozzá tört fokhagyma, csipet zsálya, csipet bazsalikom, és egy frissítő ízvilágú kakukkfűág, és már készen is van.

Fontos, hogy ha sütni is akarunk az olajjal, akkor mindenképpen olyan alapolajat válasszunk, ami bírja a hőt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

A nagy sövénydilemma: miből érdemes sövényt nevelni?

2023. október 16. 05:40

A kertészcsoportok gyakori kérdése, hogy miből legyen szépen záródó sövény, és borostyán legyen-e vagy micsoda?

Ormányos bogár a kertben

2021. május 31. 09:03

Régen, még gyerekkoromban a mogyoróormányosokkal feküdtem és keltem, fogtam őket befőttesüvegbe és vizsgálgattam, mert a hatalmas szemek, az érdekes ormány és a nagy test rendkívül viccesnek tűnt gyerekként. Mára már felnőtt és kertészmérnök végzettséggel kicsit másképp tekintek az ormányosbogarakra a kertünkben.

Mi virágzik most? - Egynyári szarkalábtól a liliomokig

2022. június 28. 05:36

Akinek kertje van az tudja, hogy akkor gyönyörködhetünk a kertben egész évben, ha a növényválasztásnál körültekintőek vagyunk.

Vályogtalajú kert dísznövényei, és amire figyelni érdemes

2023. augusztus 27. 16:40

Szerencsére sok növény szereti a kötött talajokat, a stabil és sok nedvességet sokan közülük intenzív növekedéssel hálálják meg.