Növénytermesztés

AM: cél a hosszútávon fenntartható vízgazdálkodás kialakítása

AM Sajtóiroda

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

A cseh agrárminiszter, Zdeněk Nekula védnökségével megrendezett V4-es találkozó résztvevői a Duna vízgyűjtő területéhez kapcsolódó édesvízbázist érintő feladatokról tárgyaltak.  A tanácskozás fő témája egybeesik az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2030-ra javuljon a sós – óceán és tengerek – és édesvizek minősége. A EU misszió célja, hogy beazonosítsa a problémákat, ráirányítsa a figyelmet, valamint innovatív megoldásokat találjon kezelésükre – tájékoztatott Juhász Anikó. Mint elmondta, a konferencia elsődleges célja az volt, hogy rámutasson a Duna vízgyűjtő medencéjében az édesvízhez kapcsolódó kutatást és innovációt érintő kérdésekre. Hangsúlyozta, hogy az édesvízhez kapcsolódó nemzeti érdekek sokrétűek, de abban minden szakpolitika és minisztérium egyetért, hogy hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítanunk. A BIOEAST kelet-európai kezdeményezés éppen abban segíthet, hogy beazonosítsuk és összesítsük a szakpolitika által legfontosabbnak ítélt feladatokat, egyeztessünk a kutatási és innovációs szükségletekről és a V4 és a makró régiót érintő jelentős kérdésekre ráirányítsuk egész Európa figyelmét – erősítette meg Juhász Anikó.

Kifejtette, a Horizont Európa Kutatási Keretprogram segíthet a kezdeményezés támogatásában, fontos, hogy az agrárkutatásra szánt források a tengerek és óceánok mellett az édesvíz és ezen belül a Duna prioritásait is tükrözze, ezáltal is jobb kelet-európai és magyar részvételt teremtve a nagy európai kutatási és innovációs programokban. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Extrém szárazságra kell számítanunk

2022. július 5. 17:32

A jövő ökoszisztémáit az éghajlatváltozás hatására kialakuló szárazság fogja meghatározni.

Már eldőlt, hogy a kukoricát sok helyen be sem takarítják

2024. augusztus 30. 14:40

A június vége óta tartó, és gyakorlatilag az egész országot érintő csapadékhiány júliustól fokozódott egyre súlyosbodó aszállyá.

Referenciaárak és átlaghozam-adatok a 2023. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához

2023. október 31. 10:40

Az idei kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után 2023. november 30-ig nyújthatják be a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet azok a károsultak, akik a 2023. évi kárenyhítési időszakban kárbejelentést tettek.