Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Segítette a gazdákat a tej és a marhahús magasabb termelői ára

Segítette a gazdákat a tej és a marhahús magasabb termelői ára

Agrofórum Online

Reménysugarakat is észleletek a 2021/22-es gazdálkodási évben a mezőgazdaságban eltöltött nehéz évek után a német gazdák. A vállalati eredmények átlagosan nézve javultak.

A mezőgazdasági eredmények jelentősen javultak a lezárult 2021/22-es pénzügyi évben Németországban. A főállású gazdaságok átlagos eredménye gazdaságonként 79 700 euró volt, ez 26 200 euróval több, mint az előző évben. Az egy főre jutó nyereség minden fizetés nélküli családi munkás után 56 200 euró volt. Ebből kell finanszírozni a magánéleti kiadásokat, a társadalombiztosítást és a családi vállalkozásokba történő befektetéseket. Mindenekelőtt a szántóföldi gazdálkodás és a tejtermelő gazdaságok fejlődhettek.

Az emelkedő tejárak segítik a gazdákat. Észak-Németországban a gazdasági fejlődés kedvezőbb volt, mint a dél-német mezőgazdasági szektorban. Ennek fő oka a tej, a termények és a marhahús magasabb termelői ára volt a 2021 ősze óta tapasztalható globális ellátási hiány miatt. Ez a fejlemény a mezőgazdasági piacokon 2022 tavaszán és nyarán, Oroszország Ukrajna elleni háborújával fokozódott.

A sertéstartók továbbra is kivételt jelentenek. Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke szkeptikus a gazdasági és mezőgazdasági helyzettel kapcsolatban: „A működési eredmények javultak a 2021/22-es gazdasági szezonban a szárazság után. Kivételt képez azonban a sertéstartás és a munkaigényes speciális növények. A fellendülésre sürgősen szükség van, hogy a gazdálkodók meg tudjanak birkózni a megnövekedett piaci kockázatokkal és az éghajlati kockázatokkal is. A műtrágyák, az energia, a bérek és egyéb források drasztikusan drágultak, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A termelői árak erősen ingadozóak. A stabil élelmiszertermelés fenntartása ezekben a bizonytalan időkben komoly kihívást jelent.”

A gazdaszövetség elnöke szerint a szövetségi és uniós politikusoknak most fel kell ismerniük ezt a kritikus helyzetet.

„A Green Deal és a Farm-to-Fork stratégia új megközelítéseket igényel. Az EU javaslata a növényvédő szerek használatának felére csökkentésére az „érzékeny területeken” való betiltással teljesen téves megközelítés, mert a belföldi termelés drasztikus veszteségeivel járna az importtól való növekvő függőség javára”

– tette hozzá.

Joachim Rukwied szerint a berlini kormányból hiányzik a politikai akarat az átalakítás finanszírozására. A megújuló energiák esetében pedig a bevételek lefölözése nagy károkat okoz azáltal, hogy elriasztja a beruházó gazdákat és az azokat finanszírozó bankokat. Csak a biogáz esetében mintegy 1 milliárd eurós tervezett beruházásokat állítottak már le – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági hírportál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Nemsokára visszafelé pöröghetnek a villanyórák Németországban

2023. július 7. 15:10

A tavaly Európára köszöntő energiakrízis hatására sok magyar háztartás is elkezdett azon gondolkodni, hogyan tudná számottevően csökkenteni a fűtés- és áramszámláját. Megoldást jelenthetnének az erkélyekre szerelhető napelemek, ám ezek egyelőre nem engedélyezettek Magyarországon.

Németországban újabb afrikai sertéspestises esetre bukkantak

2021. november 29. 08:02

Afrikai sertéspestises (ASP) esetet találtak egy vaddisznóban a kelet-németországi Mecklenburg-Vorpommern tartományban.

Jó hír a gabonaszállításban: emelkedett a Rajna vízállása

2023. június 27. 08:03

A németországi Rajna vízszintje a folyó nagy részén a normál szint közelébe emelkedett a múlt heti heves esőzések után, de egyes északi és középső területeken még így is túl sekély maradt.

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

2023. április 19. 15:51

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt.