Életmód, gasztronómia

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

Agrofórum Online

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak, hacsak a vállalatok nem fizetnek lényegesen többet a gazdáknak a kakaóbabért.

A kakaóbarométer, amelyet a VOICE Network civil társadalmi szervezet készített, megállapította, hogy számos kakaótermelő ország gazdálkodói továbbra is szegények, és nem tudják csökkenteni a gyermekmunka és az erdőirtás mértékét. Közben az Európai Unió olyan új törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a vállalatok olyan termékeket értékesítsenek az EU-ban, amelyek az erdőirtással hozhatók összefüggésbe. A kakaó és így a csokoládé is ebbe a körbe sorolható.

A jelentés szerint a probléma központi eleme az, hogy a beszerzési láncok nem kötelezik magukat, amellett, hogy a gazdálkodók bérét jelentősen emeljék, még akkor sem, ha prémiumot fizetnek nekik a környezeti és társadalmi ártalmaktól mentesnek minősített kakaóért.

„Új adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy nem lehet fenntartható kakaót termeszteni a gazdálkodóknak fizetett magasabb árak nélkül. Egyszerűen nem fog működni.”

– mondta Antonie Fountain, a VOICE Network igazgatója a Reutersnek.

A vállalati tanúsítási rendszerek általában a „jó mezőgazdasági gyakorlatokra” összpontosítanak, amelyek a gazdálkodók termelékenységének növelését ösztönzik. A jelentés szerint azonban hiányoznak fontos programok, és a kulcsfontosságú termelő országok kormányzati stratégiái gyakran továbbra is a szegénység elleni küzdelem érdekében a fokozott kakaótermelést ösztönzik.

A jelentés üdvözölte az új EU-törvényt, mint a változás bevezetésének első lépését, de figyelmeztetett, hogy ennek kedvező hatásait hátráltatja, ha a vállalatok nem fizetnek rövid időn belül magasabb árat a kakaóért.

„A legtöbb kakaófelvásárló cég továbbra is a szokásos üzletmenetet folytatja, támogatva a különböző tanúsítási rendszereket, miközben nem hajlandók közvetlenül foglalkozni saját beszerzési gyakorlatukkal – beleértve az árképzést is”

– áll a jelentésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A kakaó világnapja – szeretjük, de mi van a háttérben?

2022. július 7. 14:19

mellett, hogy sokan hódolunk a csokoládé élvezeti értékének, valószínűleg érdemes megemlíteni az élvezeti cikk előállításának árnyoldalait is.

Baj lehet, 60 éve nem volt ilyen kakaóhiány

2024. október 28. 09:40

A világ legnagyobb termelőjének számító Elefántcsontpart alacsonyabb kakaótermelése a kakaó drágulásának oka.

A takarmánybúza ára sokat csökkent Európában

2020. május 4. 08:02

Európában múlt héten a mínuszok domináltak gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül csak a repce ára ment felfelé.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.