Életmód, gasztronómia

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

Agrofórum Online

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak, hacsak a vállalatok nem fizetnek lényegesen többet a gazdáknak a kakaóbabért.

A kakaóbarométer, amelyet a VOICE Network civil társadalmi szervezet készített, megállapította, hogy számos kakaótermelő ország gazdálkodói továbbra is szegények, és nem tudják csökkenteni a gyermekmunka és az erdőirtás mértékét. Közben az Európai Unió olyan új törvényt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a vállalatok olyan termékeket értékesítsenek az EU-ban, amelyek az erdőirtással hozhatók összefüggésbe. A kakaó és így a csokoládé is ebbe a körbe sorolható.

A jelentés szerint a probléma központi eleme az, hogy a beszerzési láncok nem kötelezik magukat, amellett, hogy a gazdálkodók bérét jelentősen emeljék, még akkor sem, ha prémiumot fizetnek nekik a környezeti és társadalmi ártalmaktól mentesnek minősített kakaóért.

„Új adatokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy nem lehet fenntartható kakaót termeszteni a gazdálkodóknak fizetett magasabb árak nélkül. Egyszerűen nem fog működni.”

– mondta Antonie Fountain, a VOICE Network igazgatója a Reutersnek.

A vállalati tanúsítási rendszerek általában a „jó mezőgazdasági gyakorlatokra” összpontosítanak, amelyek a gazdálkodók termelékenységének növelését ösztönzik. A jelentés szerint azonban hiányoznak fontos programok, és a kulcsfontosságú termelő országok kormányzati stratégiái gyakran továbbra is a szegénység elleni küzdelem érdekében a fokozott kakaótermelést ösztönzik.

A jelentés üdvözölte az új EU-törvényt, mint a változás bevezetésének első lépését, de figyelmeztetett, hogy ennek kedvező hatásait hátráltatja, ha a vállalatok nem fizetnek rövid időn belül magasabb árat a kakaóért.

„A legtöbb kakaófelvásárló cég továbbra is a szokásos üzletmenetet folytatja, támogatva a különböző tanúsítási rendszereket, miközben nem hajlandók közvetlenül foglalkozni saját beszerzési gyakorlatukkal – beleértve az árképzést is”

– áll a jelentésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Több kakaót ültetnek Afrikán kívül az árak emelkedése miatt

2023. október 15. 11:10

A Schmidt Agricola egy nagy mezőgazdasági vállalat, amely szójababot, kukoricát és gyapotot állít elő a brazíliai Bahia tartományban. Ez az ország egyik új határ menti mezőgazdasági területe, amely alkalmas nagyüzemi, high-tech gazdálkodásra. A közelmúltban új terménnyel bővítették a területet: kakaóval.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Hiányra lehet számítani a globális kakaó-ellátásban

2021. szeptember 28. 07:17

A várakozásban a visszaesés oka az, hogy az esőzések későn érkeztek, és akkor pedig túl hevesek voltak.

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.