Agrártámogatások
Agrártámogatások

AM: megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

AM: megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

AM Sajtóiroda

Az idei esztendőben az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat. Ezért az állatjóléti támogatások keretében a többletköltségek okozta terhek mérséklésére érkező támogatást még az idén kifizették a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek, összesen közel 7,2 milliárd forint értékben.

Az állatjóléti támogatások célja, hogy a sertés és baromfiágazatban az uniós állatjóléti előírásokon túlmutató többlet-kötelezettségvállalásból eredő költségeket ellentételezzék az állattartók számára. A Magyar Államkincstár a napokban több, mint 2100 kérelem alapján teljesített kifizetéseket.

A baromfi állatjóléti támogatás 2022/2023-as támogatási évének II. negyedévére közel 3,1 milliárd forint,  a sertéshízó állatjóléti támogatás esetében a 2022. támogatási év III. negyedévére 2,4 milliárd forint kifizetése történt meg.

A tenyészkocatartók részére a Kincstár megkezdte a 2022/2023-as támogatási év II. negyedévére beérkezett kérelmek teljesítését. A kifizetés – közel 1,7 milliárd forint 542 termelő részére már megtörtént, a még ki nem fizetett támogatásokat az érintett termelők részére januárban folyósítják.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

2024. április 30. 14:10

Az Európai Parlament és a Tanács az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló rendelete a futómadarakat a „tenyésztett vad" kategóriába sorolja.

Elindult az új agrártámogatási honlap

2024. április 22. 09:10

Annak érdekében, hogy a KAP Stratégiai Terv kapcsán minden releváns információ egy helyen legyen elérhető, az Agrárminisztérium új honlapot indított el, a kap.gov.hu oldalt.

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújtanak

2024. április 19. 16:10

Az MBH Banknál már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását.

Megkezdődtek az átütemezett terület- és állatalapú támogatás-kifizetések

2024. április 15. 16:10

Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően.

A burgonyatermelés visszaszorult az elmúlt évtizedben

2021. május 26. 05:02

2020-ban a teljes mezőgazdasági kibocsátás árindexe 7,2 százalékkal magasabb, a volumene 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél.

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget

2022. július 12. 09:34

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében.

Gyengülő pénzügyi teljesítmény a mezőgazdaságban

2018. március 14. 08:24

Folyamatosan gyengül a hazai mezőgazdaság jövedelem termelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

Az Országgyűlés előtt van az új állattenyésztési törvény

2019. május 29. 11:33

Az egyéb, vagyis az unió által a szabályozás alá nem vont állatfajtákra nemzeti előírásokat kell alkotni.