31℃ 15℃
június 21. Alajos, Leila
Életmód, gasztronómia

Külföldön is keresett a magyar dió

NAK Sajtóközlemény

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót – elég, ha csak a bejglihez szükséges mennyiségre gondolunk. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program körképéből. Jó évjáratokban a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett az Európai Unió piacain. A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett fajták közül, továbbá nagy a termésméretük, amivel extra áruértéket képviselnek.

Magyarországon 9721 hektáron termesztenek diót, a legnagyobb területen Szabolcs-Szatmár-Bereg (4348 hektáron), Borsod-Abaúj-Zemplén (922) és Somogy megyében (601). A 2022-es termésmennyiség 15 400 tonna fölött volt, ez 141%-os növekedés az elmúlt öt év átlagához képest. Az idei jó diótermés köszönhető annak, hogy nem volt számottevő a nyugati dióburok-fúrólény kártétele, valamint úgy tűnik, megoldódik az ellene való védekezés. A magyar diókivitel főbb célországai: Románia, Szlovákia és Németország.

A diónemesítés a NAIK – Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet elődjének alapításával egyidős. 1950-ben indult a kutatás, Prof. dr. habil. Szentiványi Péter gondozásában, aki tájszelekciót választott a nemesítési módszerek közül. Ennek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból kiemelte a ‘Milotai 10’ és a ‘Tisztacsécsi 83’ fajtákat, a Mezőföldről pedig az ‘Alsószentiváni 117’ fajtát. A hazai nemesítési célok között volt a kései fakadási idő (a késő tavaszi fagyok elkerülése végett), valamint a nagyfokú oldalrügyből való termőképességgel a termésmennyiség növelése. Emellett további cél volt a legalább 32 mm-es átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj és bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenállóképesség és tolerancia. A Nemzeti fajtajegyzékben megtalálható államilag elismert fajták: Alsószentiváni 117, Alsószentiváni kései, Bonifác, Leszia, Milotai 10, Milotai bőtermő, Milotai intenzív, Milotai kései, Tiszacsécsi 83, valamint 2 magonc alany szerepel. Államilag elismert tájfajták: Pilismaróti csemege, Szentlászlói pirosbelű (Dunakanyar régiója).

A dió A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminban gazdag.  Magjában (a dióbélben) sok a magnézium (stressz ellen, idegek védelme), cink, kálium, kalcium, folsav fluor, réz, vas, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Rostforrásként is célszerű gondolni a dióra, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával. A többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Támogatja továbbá az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

Egy kutatás alapján a heti kétszeri diófogyasztás 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, valamint a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. Már érettségének egészen korai stádiumában is fogyasztható; a magas C-vitamin- és vastartalmú zöld dió – amely lényegében a csonthéj nélküli fiatal termés – valódi csodaszernek számított egykor.

A dió sütemények kedvelt tölteléke is, mint például a bejglié. A dióbélen kívül a növény különböző részei is hasznosíthatók, nagy hagyományai vannak a népi gyógyászatban (diófalevél teája gyomorbántalmakra, dióhéjból készült tea bőrproblémákra stb.). A gasztronómia szintén szívesen alkalmazza: hidegen sajtolt olaja passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, de hamar megavasodhat, így ajánlatos hamar elfogyasztani – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. A cukorszirupban eltett zöld dió akár érett sajtokhoz, májpástétomokhoz is különlegesen ízletes. Legismertebb formája mégis az aromás, különlegesen ízletes zöld dió lekvár, amely vérnyomáscsökkentő hatású.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.