Agrárközélet

Moszkva az élelmiszer-embargó meghosszabbítására készül

Agrofórum Online

Amennyiben fennmaradnak az Oroszország-ellenes szankciók, úgy Moszkva is  meghosszabbítja az élelmiszer-embargót

Amennyiben fennmaradnak az Oroszország-ellenes szankciók, úgy Moszkva is  meghosszabbítja az élelmiszer-embargót – közölte Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön.

A tárcavezető a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon nyilatkozott a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek.

„Úgy gondolom, hogy egyszerűen fenntartjuk a status quo-t” – mondta és hozzátette, hogy a tavaly bevezetett nyugati szankciókra válaszul alkalmazott élelmiszer-behozatali korlátozást „kisebb módosításokkal” meghosszabbíthatják. Közlése szerint az intézkedés „szimmetrikus” lesz.

Alekszej Uljukajev ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az uniós szankciós politikára adandó orosz válaszlépések érintik majd a gazdaság más területeit.

Az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszej Lihacsev orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Moszkva „nagy valószínűséggel” meghosszabbítja a nyugati büntetőintézkedésekre válaszul hatályba léptetett ellenintézkedéseket. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a Nyugat fenntartja majd az Oroszországgal szemben foganatosított gazdasági-politikai szankciókat.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió kormányai gyakorlatilag egyetértésre jutottak abban, hogy fél évvel, 2016. január végéig meghosszabbítják az Oroszországgal szemben ukrajnai szerepvállalása miatt hozott szankciókat. A végleges döntést várhatóan hétfőn hozzák meg a külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén.

Moszkva Ukrajna-politikája, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása (2014. március vége), és Moszkvának a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt tavaly áprilistól nyugati államok egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben.

Erre válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az utasítást, amellyel tilalmat rendelt el egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Az embargó egyebek között a marha-, disznó, és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozik.

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy a magyar gazdaság nagyon komoly károkat szenvedett el a az Oroszország által elrendelt uniós embargó miatt, de a kormányzat célja az, hogy a hazai cégek ugrásra készen álljanak az intézkedés feloldásának idejére.

2014 utolsó negyedévében 14,5, az idei esztendő első negyedében pedig 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export, a mezőgazdaság vesztesége mintegy 80 millió eurót, azaz 27 milliárd forintot tett ki.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Költségcsökkentő programot jelenthet be a Kraft Heinz

2020. szeptember 17. 04:36

A tegnapi kereskedés során 0,3 százalékot emelkedett a Kraft Heinz részvények árfolyama.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Egyre nagyobb a verseny a húshelyettesítő ételek piacán

2020. július 14. 04:36

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa.

35 milliárd forint értékű program indul az élelmiszeripariban

2020. december 16. 06:52

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra.