Életmód, gasztronómia

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

Agrofórum Online

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi van a konyhai használaton túl? Mi más értéke is lehetne a petrezselyemnek?

Az aroma- és gyógynövények hosszú évek óta vonzanak, és már az egyetemen is szorgalmas jegyzetelésben és kutakodásban voltam, ami a drogtant vagy az aromanövények minél alaposabb megismerését segítette. A drogtant kéretik nem félreérteni: drognak nevezzük a növényi hatóanyagban gazdag növényi részeket. Nem a klasszikus értelemben vett kábítószer kérdéskör ez.

A petrezselyem ott kezdett el igazán érdekelni, amikor a téli időszakban is gond nélkül lehetett szüretelni, és összefüggéseket találtam a petrezselyem talajra gyakorolt hatása, és akár az emberi szervezetre gyakorolt hatása között.

De hogy ne szaladjak ennyire előre, nézzük először a petrezselymet, mint aromanövényt a népgyógyászat oldaláról.

Már Nagy Károly is tudta!

Nagy Károly parancsba adta − Capitulare de villis – a termesztését a petrezselyem gyökérnek és a petrezselyemzöldnek más gyógynövényekkel együtt. A görög legendák szerint a petrezselyem Archemorus véréből hajtott ki, görögül kövi vagy sziklazellernek nevezték. Gyógyító erejét már a görögök és a rómaiak is felismerték, eleinte inkább gyógynövényként, később élelmiszerként is fogyasztották. Abban a korban, amikor 765-ben Nagy Károly elrendelte a termesztését, akkor már ismerték, hogy csontritkulásra és cukorbetegség ellen is használható összetevőket tartalmaz. Daganatkutatásban történt alkalmazásáról csak későbbről vannak feljegyzések, de az már a középkorban is ismert tény volt, hogy immunerősítő hatása rendkívüli.

Az első ilyen feljegyzésekben az immunerősítéssel azért hozták összefüggésbe, mert antibakteriális, antibiotikus hatást véltek felfedezni, és csökkenteni látszott a gyulladásokat. Így a kiegyensúlyozott étrendhez ez is hozzá kellett tartozzon, főleg azokban a korokban, amikor még egy járvány is nagy pusztítást tudott okozni.

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert (fotó: Pexels)

Aztán telt múlt az idő és a fejlettebb kutatásoknak köszönhetően még többet tudtunk meg a petrezselyemről.

Mi a jótékony hatásának titka?

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat − apiin, apigenin, luteolin −, illóolajat – eugenol, limonén, miriszticin – és furokumarint. A petrezselyem illóolajként is kapható, bár nem annyira elterjedt egyébként, de a tudományos aromaterápia használja jelenleg is.

A petrezselyem klinikai vizsgálatokat alapul véve is fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Az egyik legszelídebb vizesedés elleni gyógytea-alapanyag, főleg akkor, ha valami okból más gyógynövény nem használható, mint pl. a nyírfakéreg.

Dán kutatók antioxidáns hatását is vizsgálták, melyre szintén nagyon bíztató eredményeket kaptak. A szaklapokban is meg lehet találni a feljegyzéseket, hogy sikerült kimutatniuk, hogy a petrezselyem – és főként a benne található apigenin – hatására csökkent az alanyok szervezetében a gyulladásokat és rákos elváltozásokat okozó oxidatív stressz. (British Journal of Nutrition)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Mi okozhatja a gyökérzöldségek torzulását?

2023. augusztus 10. 04:39

Pár sárgarépát és petrezselymet kihúztam a kertben. Sajnos mindegyik nagyon rövid volt, dúsan elágazó gyökérrel. Mi okozhatja a problémát?

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására, IV.: sárgarépa hajtatása

2023. október 1. 09:10

Fűtés nélküli fóliák őszi-téli, esetleg kora tavaszi hasznosítására nyújt lehetőséget a sárgarépa és a petrezselyemgyökér hajtatása. Az október végi, november elejei vetések a gyakoribbak, tekintettel arra, hogy tenyészidejük hosszabb, mint más előhasznosításnál számításba jöhető zöldségfajé (pl.: fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék), későbbi szaporítás esetén az utánuk jövő fő kultúrát, és a nagyobb jövedelmet jelentő paprikát, uborkát vagy a paradicsomot, csak késve lehetne ültetni. 

Gyökérzöldségfélék őszi trágyázása, fejlődési rendellenességei (II.)

2019. október 7. 04:36

A pontatlan tápanyagigény számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavarnak, látható és nem látható fiziológiai betegségnek a kiváltója.