Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak. Különösen Liguria (Albenga) és Cilento (Paestum) alkotott egy nagyon egyedi aromakomplexumot, amelyből az AromaDomus termelői szervezet született.
– A Föld iránti szeretet, az élet iránti szenvedély és a finom ételek iránti érzék, így lehetne összefoglalni azt, amivel foglalkozunk – jelentette ki Raffaele Palma, a termelői szervezet elnöke.
– Szenvedélyünk tükröződik a termékeink minőségében. Üvegházban és szabadföldön termesztjük őket, méghozzá teljes odaadással, hogy kiemeljük egyedi tulajdonságaikat, és tökéletes harmóniát teremtsünk a természet és az ízek között. A két terület agrárhagyományai és a termelő tagjaink sokéves tapasztalata révén elsajátított termelési készségek lehetővé teszik számunkra, hogy a gyógynövényeket az egészségre, a termelékenységre és a fenntarthatóságra való odafigyeléssel termesszük. Az olaszországi Albengában, az új termőhely létesítésére vonatkozó döntést a diverzifikáció motiválta, hogy ily módon minimalizáljuk az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokkal.
Egy innovatív irányítási rendszernek köszönhetően a termék nyomon követhetőségét szigorúan ellenőrzik, a vetéstől kezdve az átültetésen és a betakarításon át a csomagolásig és a vevőnek történő kiszállításig.
Bazsalikom, petrezselyem, menta, zsálya, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, metélőhagyma, kapor, édeskömény és majoránna: mindez csak néhány a termesztők szervezete által termesztett és a piacra dobott, frissen vágott aromás fűszernövények közül.
– Mindig a legjobb fajtákat keressük, és ennek érdekében több egyetemmel együttműködve hibrideket is kiválasztunk és tesztelünk – magyarázta Palma. – És ez még nem minden. A termelési ciklus minden szakaszának gondos irányításával mindig friss terményt tudunk garantálni az ügyfeleinknek, amit a betakarítástól számított 24 órán belül a célállomásra szállítunk. Hat csomagolósorunk van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző súlyú tálcákban és tasakokban kínáljuk az aromás fűszernövényeinket.
A termelői szervezet ma Olaszország három különböző régiójában mintegy 100 hektáron foglalkozik friss, fogyasztásra szánt fűszernövények termesztésével.
– Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy egész évben folyamatosan minőségi termékeket szállítsunk, és hogy hatékonyan ellenőrizzük az ellátási láncot, mivel azt teljes mértékben mi irányítjuk – folytatta Palma. – Kizárólag első válogatású, GMO-mentes vetőmagokat, minősített tőzeget és alacsony környezeti terheléssel járó, fenntartható termesztési módszereket alkalmazunk. A betakarítás kizárólag kézzel történik, és az egyes terményekhez igazított hőmérsékletű hűtőkamrákban történő rövid tárolás után a csomagolás során gondos és szigorú válogatás következik. Kizárólag képzett és terület-specifikusan oktatott személyzet követi precízen a különböző termelési fázisokat. A nyomonkövethetőség minden feldolgozási szakaszban közös pont, mivel a rövid ellátási lánc az egészséges és minőségi termék alapfeltétele.
Az AromaDomus nagy figyelmet fordít a környezeti fenntarthatóság témájára.
– Környezetbarát hozzáállásunk már a termesztési szakaszban tetten érhető. Az üvegházban például csepegtető öntözőrendszert használunk, amely csökkenti a vízfogyasztást. Emellett megújuló energiaforrásokat alkalmazunk, a nyers csomagolóanyagok újrafelhasználását és mindenekelőtt a hulladékunk 100%-os újrahasznosítását is bevezettük. Minden műanyag csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható és nagyrészt már újrahasznosított, hogy a termelési folyamat végéig kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk – zárta mondandóját Raffaele Palma.
Forrás: First producers’ organization for fresh herbs founded in Italy (hortidaily.com)