Állattenyésztés

Tej terméktanács: önköltségi ár alatt adják el a tejet a magyar termelők

Agrofórum Online

A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak.

A magyar termelők az önköltségi ár alatt, literenként 75 forintért adják el a tejet a feldolgozóknak – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Elmondta, a tej előállítási ára 90-100 forint literenként, ami egy hatékony gazdaságban 85 forint is lehet, de egy kevésbé modernben több mint 100 forint. Kifejtette, túltermelés és kínálati piac alakult ki, mert áprilistól megszűnt az uniós tejkvóta, továbbá az uniós döntéshozók nem számoltak azzal, hogy bevezetik az orosz embargót.

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy az uniós és a magyar agrárpolitika is folyamatosan próbálja segíteni a termelői összefogásokat azért, hogy a feldolgozókkal vagy a nagykereskedőkkel folytatott tárgyaláson erősebb alkupozícióba kerüljenek. Hozzátette, az EU legnagyobb tejfeldolgozó üzemei – amelyek 10-15-ször több tejet dolgoznak fel mint a teljes magyar tejtermelés – termelői tulajdonban vannak.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar tejfeldolgozók olcsón és hatékonyan termeljenek, beruházási támogatásokhoz jussanak, és fel tudják venni a versenyt az uniós feldolgozókkal. Az is fontos az igazgató szerint, hogy ha kijutnak a piacra, akkor ne találkozzanak olyan olcsó importtermékekkel, amelyek nem tisztességes úton kerültek be a magyar piacra.

Harcz Zoltán közölte: egy szlovákiai tejfeldolgozó terméke, mire Magyarországra kerül, közel 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a saját hazai piacán, mert itt nem fizetik meg utána az áfát. Rámutatott: a tej 18 százalékos áfakulcsa arra sarkall egyes nagykereskedőket, hogy ne fizessenek adót, vagy szabálytalanul visszaigényeljék az áfát. Ezzel máris 50 forinttal lehet csökkenteni az árat. A magyar átlagfogyasztó pedig bármennyire is szeretne magyar terméket venni, vélhetően az olcsóbb tejet választja – mondta.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Bill Gates egy mobilalkalmazáson keresztül támogatja az indiai tejtermelést

2018. június 22. 10:09

A tejtermelés India legnagyobb mezőgazdasági produktuma, nagyobb mint a rizs vagy gabonatermelés, sőt India a világ legnagyobb tejtermelője.

Bővül a hazai tejtermelés

2019. június 7. 04:47

Az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll.

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

2024. szeptember 30. 11:10

A 12 órás vagy hosszabb munkanapokat senki sem szereti, a tehenészetekben a fejés miatt mégis elvárás. De vajon kell-e 12 óránként fejni?

Istvánfalvi Miklós: nehéz helyzetben vannak a tejtermelők

2022. június 3. 11:32

A tej a legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünk.