Agrárközélet

Párizs traktoros blokádjára készülnek a francia gazdák

Agrofórum Online

Már egy hete elindultak több mint ezer traktorral az ország több pontjáról, hogy Párizsban tiltakozzanak az árfolyamesések ellen.

A francia gazdák hatalmas erődemonstrációra készülnek csütörtökön: már egy hete elindultak több mint ezer traktorral az ország több pontjáról, hogy Párizsban tiltakozzanak az árfolyamesések ellen. A legjelentősebb agrárszervezet, az FNSA felhívására a francia tejtermelők és állattenyésztők együtt terveznek tiltakozni az ellen, hogy a termelői árak olyan mértékben zuhantak a nyár folyamán, ami már a vállalkozások létét fenyegeti.

„Ha bebizonyítjuk, hogy blokád alá tudjuk venni Párizst, lépni fog a kormány. Elnézést a párizsiaktól, de jönnek a parasztok!” – mondta Sébastien Louzaouen, a breton Finistere megye Fiatal gazdák nevű szervezetének elnöke.

A traktorok már egy hete elindultak a főváros felé, 35 kilométeres óránkénti sebességgel lassú sorokban haladnak. A nyár folyamán már mintegy ötszáz tiltakozást szerveztek a gazdák országszerte. A tüntetők várhatóan csütörtök reggel 6-ra érik el Párizst, ahol előreláthatóan jelentős fennakadások lesznek a közlekedésben. A rendőrség arra kéri az embereket, hogy lehetőleg ne üljenek autóba és inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe.

A gazdák mintegy száz fős delegációja hivatalos a nemzetgyűlésbe, ahol „átnyújtják a szétesés szélére jutott vidék és parasztvilág kéréseit”. A tömegben a teljes francia mezőgazdaság képviselteti magát a gabonatermesztőktől a cukorrépa-termelőkig, akik az uniós cukorárindex esése miatt döntöttek a tiltakozás eme módja mellett.

Várhatóan azonban az állattenyésztők hangja lesz a legerősebb. Számukra a kormány július 22-én egy 600 millió eurós sürgősségi tervet jelentett be, ebből 100 millió euró adó- és járulékkedvezmény, 500 millió eurós összeg befizetésére pedig haladékot kaptak. A rövid távú segítség helyett a gazdák azonban azt kérik, hogy csökkentsék a munkára rakodó terheiket, amelyek szerintük európai konkurenseiket erősítik a piacon.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Robbanékony hibrid traktorral lepett meg mindenkit a Steyr

2023. szeptember 13. 11:40

A teljesen elektromos hajtás alkalmazása helyett óvatosabban lépdel a jövő felé az osztrák Steyr. Hibrid (dízel-elektromos hajtású) traktort tesztelnek, meggyőző eredményekkel.

Biometán-elektromos vegyes hajtású „szörnyeteg” érkezett Litvániából

2023. augusztus 30. 11:40

Biogáz által működtett Ford belsőégésű erőforrás hajtja meg a kerekeken lévő elektromos motorokat a litván AUGA hibrid traktorán, amely sorozatgyártásra érett.

Ilyen erős traktort még nem készített a Massey Ferguson Beauvais-ban

2023. október 18. 07:10

Közeledik a hannoveri Agritechnica, és ezzel együtt sűrűsödnek a nagy mezőgépgyártói bejelentések. Most a Massey Ferguson adta hírül az új zászlóshajója érkezését.