4℃ 2℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Szőlő-Bor

A soltvadkerti Frittmann borászat nyerte az Év Pincészete díjat

Agrofórum Online

A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.

A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.

A Frittmann testvérek borászata bizonyította, hogy az Alföldön is lehet kiváló minőségű bort előállítani – mondta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a díjátadó ünnepségen. Hangsúlyozta, hogy a borászat komoly hatással van nemcsak a Soltvadkert környéki, hanem a teljes Kunsági Borvidékre.

A Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági Borvidéken, 50 hektáron készíti számtalan hazai és nemzetközi borversenyen arany- és nagyaranyéremmel elismert világszínvonalú borait, habzó borait és különleges, ezerjóból készült pezsgőjét.

Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel: 2007-ben volt az Év Bortermelője. Az Év Bortermelője elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját ismerik el.

Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.

Az Év Borászata díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Frittmann István, a gazdasági társaság társ-ügyvezetője hangsúlyozta: a szőlőtermesztésnél és a borkészítésnél is a legújabb, már bizonyított technológiákat alkalmazzák. Elmondta, hogy a díjnyertes bortípusok előállítása nagyrészt saját technológián alapul.

Az 1996-ban alapított Frittmann Testvérek Kft. 2013-ban 420 millió forint nettó árbevételt ért el, amely 2014-ben 494 millió forintra nőtt. A gazdasági társaság üzemi eredménye is nőtt az elmúlt évben: a 2013-ban elért 98 millió forintról 107 millió forintra.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.