Állattenyésztés

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

NAK – Sajtóközlemény

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy.

A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, átlagosan 236 darab/fő/év. Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban – karácsonykor, illetve húsvétkor – minden évben behozatalra is szükség van.

Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, hazánk önellátottsága 80-85%-os. Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20%-kal, a szabad tartásban 40-50%-kal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája.

A takarmányalapanyagok, illetve az energia ára megemelkedett az elmúlt időszakban, a tojástermelők az állattenyésztésben bevett gyakorlat szerint előző évben szerezték be és kötötték le a szükséges inputanyagokat, az akkor jelentősen magas piaci árakon. Ezen a területen bíznak a termelők az árak csökkenésében.

Bár az EU alapvetően exportőr, intő jel, hogy az EU27-országok tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal – 49,7 ezer tonnára – nőtt 2022-ben 2021-hez képest. Ennek az importnak több mint a fele Ukrajnából származott, közel megháromszorozódott a megelőző évi ukrán import. Ugyanekkor az EU tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal, 341,2 ezer tonnára csökkent.

Mindemellett a sötétzöld, az állatjólétet érzelmi és nem racionális alapokon megközelítő, minden más szempont fölé helyező, alaptalanul szigorú szabályozási kezdeményezések ellehetetlenítik az uniós termelőket, ezek ellen küzd ez az ágazat is. Nehézséget okoz ez azért is, mert az uniós előírásoknál kevésbé szigorú unión kívüli termelésből – ellenőrzés és korlátozás nélkül – beömlő szállítmányok is veszélyeztetik az uniós tojástermelést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

Agrárkamara: a növényvédő szerek racionális használatára szükség van

2020. november 21. 08:39

A növényi gyógyszerek okszerű és szakszerű használata nélkül jelentős termésveszteségek lennének, a megtermelt élelmiszer mennyisége drasztikusan csökkenne, az élelmiszerek drágulnának.

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

2021. január 16. 06:38

A vertikális gazdálkodás a városi terek felhasználásának egyik újszerű módjaként fontos szerephez juthat a jövőben a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére és az élelmiszer helyi termelésére.