Agrártámogatások

28 milliárd forint értékű állatjóléti támogatás jelent meg

AM Sajtóiroda

Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, melynek keretösszege 28 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a forrásokra 2023. május 1. és 2023. május 31. között pályázhatnak a gazdálkodók.

A tárcavezető kifejtette, a felhívás keretében rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások.

A kötelezettségek betartásával az állatok általános jóléte javul, viszont az állattartás költségei ezzel párhuzamosan emelkednek. Ezért a megnövekedett többletköltségek kompenzálását célozza a támogatási konstrukció. Kérelmet minden olyan mezőgazdasági termelő benyújthat, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, illetve a felhívásban részletezett feltételeknek.

A részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg részleteiben. A kötelezettségvállalási időszak 2023. május 1-től 2024. december 31-ig tart – tette hozzá a tárcavezető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

VP képzési kötelezettség: csak egyszer kell teljesíteni!

2024. július 16. 14:40

Aki a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolt képzési kötelezettségének eleget tett, annak a téves tájékoztatással szemben nem kell újra jelentkeznie.

Terem a pénz, csak le kell szedni: 50 milliárd kertészeknek

2024. június 27. 14:40

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás, kisebb termesztők és nagyberuházók egyaránt pályázhatnak.

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati felhívás

2024. június 24. 11:40

A támogatás mértéke tevékenységtől függően legalább 99 és legfeljebb 193 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

2024. június 17. 16:10

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50%, de ez bizonyos esetekben 70%-ig növekedhet.

Törökország feloldotta a magyar szarvasmarha és juh bevitel korlátozását

2018. szeptember 14. 11:23

A szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő kéknyelv betegség 2015-ös megjelenése óta ezen állatok exportja számos harmadik országba akadozott.

Új rekord: 130 000 euróért kelt el egy Fleckvieh borjú

2024. július 30. 10:10

A Fleckvieh fajtán belül a legmagasabb minőségi paraméterekkel jellemzett, 8 hetes, ráadásul homozigóta szarvatlan borjú szó szerint vagyont ér.

Az élőmarha-export 18 százalékkal csökkent 2023-ban

2024. március 14. 16:10

Az AKI statisztikai adatai szerint 2024 januárjában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 13 százalékkal csökkent a 2023. januári mennyiséghez képest.

33 milliárd forintot kaptak a szarvasmarha- és juhtartók

2021. április 20. 06:47

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése.