Agrárközélet
Fizetett tartalom

Új üzemet nyitott az AGRITURF 2022 Zrt. Mezőkövesden

Agrofórum Online

Az AGRITURF 2022 Zrt. magyar tulajdonban álló vállalkozás. Létrejöttének célja, hogy tevékenységével a növénytermesztést, közvetetten pedig az élelmiszer-előállítást támogassa magas minőségű tőzegalapú termékeivel. Mezőkövesden, jelentős beruházással korszerű, a tőzeg és huminsav feldolgozására alkalmas üzem létesült, mely létrejöttéről Dr. Pénzes Évával, az AGRITURF kereskedelmi és marketing igazgatójával beszélgettem.

A különböző, a talajélet javulását szolgáló készítmények piaca az utóbbi időszakban jelentősen fellendült. Mit tükröz ez a tendencia?

Egyre több kutatási eredmény mutat rá arra, hogy a termőtalajok állapota romlik, csökken a tápanyagszolgáltató képességük, és elvesztik szerkezetüket. Így jelentős területek vannak kitéve eróziós hatásnak. Az erózió évente 1 milliárd tonna talajt mos el Európában. A mikroorganizmusok száma az intenzíven művelt mezőgazdasági területeken nagyságrendekkel csökkent az optimális szinthez képest. A talajélet intenzitása pedig meghatározó a termőtalajok szempontjából. Sajnos ez az általános termőtalaj-probléma, Európa-, sőt világszerte is egyre jobban a középpontba kerül. Ez azért fontos, mert az egészséges élelmiszer-előállítás az egészséges, termékeny talajból származik. A kimutatások szerint az Európai Unióban a felmérések szerint a talajok 60-70%-a nem egészséges. Magyarországon még nem olyan súlyos a helyzet, mint pl. Hollandiában vagy Németország egyes területein.

A talajélet célirányos javítása nem csak kizárólag mikrobiológiai készítmények használatával lehetséges, hanem komplex rendszer alkalmazásával. A talajban élő mikrobáknak szervesanyagra, táplálékra is szükségük van. Ez a növényi maradványok talajba történő visszadolgozásával és a talajélet serkentésére szolgáló készítmények együttes használatával lehetséges. Ezen felül még a talajtípusnak megfelelő művelési mód és pl. a talajtakarás is eszköze a talajvédelemnek.

Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum egyik hatása a talajélet serkentése, így a termőképesség javítása, a növényi tápanyag-utánpótlás mellett.

Mekkora keretből valósult meg mezőkövesdi üzem fejlesztése? Ez egy támogatott vagy önerős beruházás volt?

Az üzemet a Mezőkövesdi Önkormányzat egy milliárd forintos beruházással hozta létre pályázat keretében. Az AGRITURF 2022 Zrt. pedig közel 700 millió forintos beruházással, önerőből valósította meg a kiegészítő infrastruktúrát, a teljes gyártósort és berendezéseket, logisztikai eszközöket.

Üzemátadó Mezőkövesden (Fotó: Fekete István)

Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum magas fulvo- és huminsav tartalmú készítmény. Pontosan mire gyakorol kedvező hatást ez a talajban, és honnan szerzik be az előállításhoz szükséges alapanyagot?

A huminokhoz tartoznak a biológiailag aktív és igen értékes huminsavak és fulvosavak, melyek legalább 70-féle ásványi anyagot tartalmaznak, felvehető, biológiailag hasznosítható formában. Ezek a különleges tulajdonságú szerves makromolekulák a tőzegből nyerhetők ki.

A huminsavak táplálékot jelentenek a talajlakó mikroorganizmusok számára, és ezáltal fokozzák azok aktivitását és szaporodását. Fontos szerepet játszanak a növények táplálásában, a talajszerkezet javításában. Könnyen kijuttatható és a talajban segíti a nehézfémek blokkolását, a feltárt tápanyagok felvételét a növények számára, felszaporítja a hasznos mikroszervezeteket a talajokban és helyreállítja a talaj pH-ját, kémhatását, illetve segíti megállítani a talajsavanyodást.

Az koncentrátum alapanyaga a szibériai tőzeg, mely a publikációk szerint a legrégebbi keletkezésű és a legértékesebb tőzeg.

Hogyan befolyásolja a műtrágya-felhasználást a készítmény alkalmazása?

A koncentrátumot úgy fejlesztették ki, hogy a tápanyag-utánpótlásban javasolt műtrágya mennyiségének legalább a felét helyettesíteni tudja. A vizsgálatok alapján, a kontroll 100%-ban csak műtrágyázott területhez képest még 5-7% terméstöbbletet is hozott a kezelt terület.

A nemrégiben átadott mezőkövesdi tőzeghumát üzemnek mekkora a jelenlegi éves kapacitása, és milyen egységeket tartalmaz?

Jelenleg az üzem kapacitása napi 160 tonna tőzeghumát koncentrátum termék előállítására alkalmas, így az éves gyártási volumen bő 40.000 tonna. A tervezett bővítéssel évente 1 millió hektár szántóföld kezelése biztosított, vagyis Magyarország szántóföldjeinek mintegy ¼ részét lehet ellátni a termékkel.

Az üzem egy gyártócsarnokból áll, ahol 4 tartály található speciális szűrőrendszerekkel. Az alapanyag átvétele a csarnokban elkülönített részen történik, mint ahogy a kész termékek egy részének tárolása is. Az üzem mellett 2db 1000 m2-es tárolócsarnok is található, a három létesítmény együttes területe 3000 m². Az üzemhez irodák, öltözők és szociális helységek tartoznak.

Hány munkavállalót foglalkoztatnak az üzemben, és mik a bővülési lehetőségeik, célkitűzésük?

Jelenleg 15 munkavállalót foglalkoztatunk az üzemben, a közeljövőben tervezett bővítésekkel ez a létszám megduplázódik majd.

A további fejlesztések a várható igények növekedését követik majd. Mivel a termék felhasználása a növénytermesztési szezonhoz kötött, ezért nagyon fontos a termelésnek felkészülnie a gazdák szinte egyszerre történő megrendeléseinek teljesítésére. Ezért 4 db, egyenként 150 m³-es föld alatti tároló tartályt helyeztünk el az üzem mögötti területre, 2023. első félévében.

A termelés felfutása és külföldi partnerek kiszolgálása miatt 2025-ben 10.000 m²-es csarnok és gyárüzem megépítése a cél. További bővülés 2026-ban várható még egy 5000 m²-es gyártóüzemmel és csarnokkal.

Nagy István agrárminiszter (Fotó: Fekete István)

A fejlesztési tervek között szerepel-e még valami?

Igen, az AGRITURF Tőzeghumát készítmény hatásának vizsgálatára és a további innovációk bemutatására mintagazdaságot hoz létre a vállalkozás, több hektár területen, ahol majd számos növénykultúrában is megtapasztalható a tőzeghumát technológia eredményessége is.

Fontosnak tartjuk az állandó minőségi ellenőrzést és a termékek, technológiák további fejlesztését. A tervezet szerint létesül még egy kutatólaboratórium is, amely a minőségi paraméterek mérését végzi majd és a termékfejlesztést hivatott szolgálni. Az edukáció, tudás továbbadása céljából konferenciák, bemutatók és oktatási programok lebonyolítására alkalmas előadóterem is kiegészíti majd a több mint 500 m²-es létesítményt 2024-től.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

A gigantikus robotok fenntarthatóbbá teszik a gazdálkodást

2023. március 29. 12:41

Az MIT öregdiákja által alapított FarmWise olyan önállóan dolgozó robotokat használ, amelyek a gyomok kiirtásával egyidejűleg a termés megóvására is alkalmasak, így szükségtelenné válik a gyomirtó szerek használata.

Jelentős fejlesztés a bazsalikom fajtafejlődésében

2022. május 22. 05:44

A SAIS Seeds bazsalikomra vonatkozó génjavító kutatásainak eredményeként jött létre a Gentile (sa 1164) védett fajta.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Változások a drónpilótaképző rendszerben

2022. december 2. 10:19

A Nébih módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet.