Zöldség

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez I.

Agrofórum Online

A 80-as években sláger zöldségnek számító konzervuborka, előbb keletebbre, a délalföldi vármegyékbe húzódott, napjainkban sajnos azt kell megállapítani, hogy számottevő termesztés már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében folyik.

A termőterület jelentősen visszaesett, kb. 1,3-1,4 millió folyóméter, az előállított mennyiség 13-14 ezer tonna. Ami kétségtelen pozitívum, hogy a síkművelésről áttértek a kertészek az intenzív kordonos művelésre, ennek megfelelően a termésátlagok is sokat javultak, jelenleg ~10 kg/fm az átlag, de vannak jó termesztők, akik 15 kg/fm körül teljesítenek.

Egyes európai országokban megoldottnak tűnik a konzervuborka gépesített, síkműveléses termesztése is, nálunk változatlanul, a kézi munkára alapozott, családi gazdaságokban folyó támrendszeres termesztés a meghatározó, ennek kétségtelen előnye a jobb minőségű, egyöntetű áru, amit gépi betakarítással nehezen lehet elérni. Cél lenne a termesztési idő meghosszabbítása (nagyobb termésátlag miatt), amit a meleg április talán lehetővé is tenné, de a gyárak, más termékek feldolgozása miatt, csak korlátozott időszakban képesek az uborkát fogadni. 

Termesztési technológia

Annak ellenére, hogy a technológiát illetően kisebb-nagyobb viták vannak a termesztők között, de évek során kialakult egy általánosnak mondható termesztési mód, amelyben többnyire csak a fajták és a növényvédelemben használt vegyszerek és műtrágyák összetétele, márkaneve változik.

A termesztési technológia meghatározó része a támrendszer kialakítása, amely lehet szimpla és ikersoros. Az ikersor elrendezés a növény igénye (pl. fényviszonyok, szellősebb növényállomány) és termesztéstechnikai szempontokból (pl. szedés, hatékonyabb növényvédelem, stb.) kevésbé szerencsés, de a kisebb beruházási költségek és a hatékonyabb betakarítás miatt, nagyobb felületen ezt alkalmazzák.

A támrendszer alatt 20-25 cm magas, szimpla sor alkalmazás esetén 60 cm-es, ikersoros termesztésnél 80-100 cm-es bakhátat képeznek, erre fektetik rá az öntöző-tápoldatozó rendszer csepegtető csöveit, majd fekete fóliával lefedik. Ezt követően a talajtakaró fólián – fajtától függően – a palánták helyét 20-25 cm távolságra kivágják. Cél a minél korábbi ültetés – mint a nagyobb termésátlag egyik feltétele –, de a túl korai palántázás a növények megfázásával, esetleg megfagyásával járhat. A korai, április végi, május elejei ültetésnél sok helyen alkalmazzák a kiültetett palánták fóliával (fátyolfóliával) történő takarását, amit csak a május közepén, a talajmenti fagyok elmúltával vesznek le.

Talajminőség

Nemcsak közhely, amit a legtöbb zöldségfélével kapcsolatban a szakkönyvek megjegyeznek, az uborka esetében különösen igaz: igényes a talaj minősége iránt, csak jó szerkezetű talajon szabad termeszteni. Minden növény jobban fejlődik a jó szerkezeti paraméterekkel rendelkező talajon, ezektől az uborka annyiban különbözik, hogy a „jótól” eltérő talajminőség esetén a termésmennyisége drasztikusan csökken, jobban, mint például a levélzöldségeké, vagy a nagymagvú fajoké (bab, borsó vagy csemegekukorica). Értelmetlenség addig speciális mikroelem készítmények, termésfokozók használatáról beszélni, amíg legalább egy „közepesnek” mondható talajszerkezetet nem tudunk a növénynek biztosítani! A talajszerkezet javítása jó talajműveléssel, valamint helyesen megválasztott, talajkötöttségtől függő, kisebb-nagyobb adag, érett szerves trágya (szerves anyag) bemunkálásával valósítható meg. Nem a szerves trágyával bevitt tápanyagok (makro- és mikroelemek) a meghatározóak, ezek pótlása megfelelő műtrágya készítményekkel könnyen helyettesíthetők. A szerves trágyával bekerülő kolloidokon, szerkezetet javító humuszanyagokon van a hangsúly!

Agronómiai értelemben a talaj szerkezetén a talaj morzsalékosságát értjük. Jónak azokat a morzsalékos szerkezetű talajokat nevezzük, amelyek enyhe nyomás hatására apró darabokra, morzsákra esnek szét. Az olyan talaj esetében, amelyben túlnyomórészt 2 mm nagyságú morzsák vannak, nem kell tartani a túlöntözéstől, a levegőtlen gyökérközeg kialakulásától, azokban mindig marad az uborka számára elegendő levegő az öntözéseket követően, és ami további előnyük, a nedvességet is jól megkötik.

A talajkötöttség a szerkezetre utaló fontos tulajdonság (1. táblázat), az uborka számára ideálisak a homokos vályog és vályog kategóriába tartozó talajok. Ettől eltérő kötöttségű talajokat (egy bizonyos határig), különféle szerves anyagok bemunkálásával lehet alkalmassá tenni. Magas agyagtartalmú talajok használata kizárt a cserepesedés és levegőtlenség miatt, 10-30 % leiszapolható rész, még az uborka számára kedvező.

Fizikai talajféleségLeiszapolható rész (%)Arany-féle kötöttségTalajellenállás (kg/dm2)
Laza homok0-10< 2510-20
Homok10-2525-3020-30
Homokos vályog25-3030-3730-40
Vályog30-6037-4240-50
Agyagos vályog60-7042-5250-60
Agyag70-8050-6060-70
1. táblázat: A talajok kötöttség szerinti csoportosítása

A szerkezet kapcsán uborkatermesztéshez szokás még a fajsúlyt és a természetes vízkapacitást is megadni. A fajsúly alatt az összetömörített talaj egységnyi térfogatának tömegét (súlyát) értjük, amely függ a szilárd részek, talajoldat és a levegő, azaz pórustérfogat arányától. Az uborka számára azok a jó talajok, amelyekben sok a pórustérfogat (60-70%), és alacsony a szilárdfázis aránya (30-40%). A pórustérfogatot levegő és víz tölti ki, uborka tápoldatozása során kívánatos, hogy a pórustérfogatban lévő levegő aránya legalább 12-15 térfogat % legyen a vízhez képest. A természetes vízkapacitással azt a vízmennyiséget szokás jellemezni, amely a talaj felületére kerülve a pórusokon keresztül beszivárog, és amit abból a talaj gravitációval visszatart. Szerves anyagban szegény, úgynevezett ásványi talajokon ennek a vízmennyiségnek a növények csak egy kis részét (homok és agyag talajoknál 10%, vályog esetén 20%) tudják hasznosítani, mivel nagy erővel kötődik a talaj felületéhez. Szerves trágyázással ez az érték jelentősen növelhető és javítható.   

A szerves trágyák idővel lebomlanak, és ha nincs utánpótlás, kötöttségtől függően egy-két év alatt a gyengébb talajszerkezet visszaáll. Ez a folyamat a mi száraz és meleg éghajlatunkon gyors, mindössze 2-4 év, ebből adódóan az uborka esetében a szerves trágyát rendszeresen, 1-2 évenként kell pótolni.

A bakhátakat fekete fóliával takarják a gyomosodás és a párolgási veszteség csökkentése miatt. A sorközökbe sokszor vastag szalmaréteget terítenek a kedvezőbb, párásabb mikroklíma biztosítása, és gyomtalanítás céljából, amit ősszel a tenyészidő végén leszántanak. Az így leszántott magas cellulóz tartalmú szalma ugyan a szerkezetet jelentős mértékben javítja, de a nitrogéntartalmat a pentozán hatás miatt csökkenti. Ennek tünetei a nitrogénhiány, ami az alsó levelek sárgulása formájában jelentkezik (1. kép). (Pentozán hatás akkor alakul ki, ha a talajban sok a cellulóz a nitrogénhez képest. A cellulóz bontó baktériumok az elszaporodásukhoz a nitrogént a növény elől felhasználják.)

1. kép: Pentozán hatás következtében kialakult nitrogénhiány tünete.

A talaj kémhatásával, azaz a pH-val, az uborka termesztésére használt talajok esetében ritkán szokott gond lenni. Mint valamennyi nálunk termesztett zöldségnövény, az uborka is a semleges, enyhén savanyú (6,5-7 pH) talajokat kedveli. Ennek ellenére javasolt a termesztés során a pH folyamatos ellenőrzése, mert rosszul megválasztott műtrágyával, rossz minőségű öntözővízzel az érték kedvezőtlen irányban eltolódhat.

Mésztartalom-igény tekintetében nincs lényeges különbség a zöldségfélék között, az uborka is azokon a talajokon érzi jól magát, amelyek CaCO3 tartalma 1-5% között van. Mészhiány betegséget ritkán lehet a szabadföldi uborkánál tapasztalni. Erősen meszes talajokon (5% felett) előfordulhat az úgynevezett ionantagonizmus jelenség, amely során a magas mésztartalom hatására a mikro- és félmikroelemek (pl. vas, magnézium, mangán, cink, bór) növénybe jutása gátolt, ebből adódóan hiány alakulhat ki a jelzett elemekből. A kelet-magyarországi régióban erre csak kisebb foltokban, meszesgödrök közelében, építési törmelékkel szennyezett talajokon van példa.

Uborkatermesztőknél előfordul, hogy a talaj sótartalma (EC értéke) magas, aminek leginkább a rossz minőségű öntözővíz, és a túlzott műtrágyázás az oka (2. kép). Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a „különösen érzékenynek” mondható. A talaj sótartalmát kifejezhetjük összessó-%-ban és elektromos vezetőképességben, azaz EC-ben, amelynek mértékegysége a mS/cm. A kettő szoros korrelációban van, mind a kettő mérése az elektromos vezetőképességen alapszik, de gyorsabb, helyszínen is megvalósítható, nagy pontosságú mérése miatt a termesztési gyakorlatban az EC érték használata terjedt el. A zöldségfélék számára, így az uborkának is a kedvező talaj EC érték 1-2 mS/cm között van.

2. kép: Magas talajsótartalom tünetei, barna hajszálgyökérzet, rövid ízközök, vékony szár, valamint haragos zöld levélszín, és a levéllemez szélén kialakuló sárga csík formájában jelentkeznek az uborkán.

Az EC több élettani folyamatra is hatással van. Egy bizonyos határig történő növelésével elősegíthetjük a reproduktív folyamatok, így a virágképződést és a terméskötődést, ha nagyon alacsonyan tartjuk az EC-t, vegetatív irányban fog fejlődni a növény, vastagabb szárat, erősebb lombozatot nevel. Tekintettel arra, hogy öntözéssel és a tápoldat töménységének módosításával könnyen és gyorsan változtatható, ezért az EC jó lehetőség az uborkatermesztő kezében a növekedési folyamatok szabályozására.

A talaj tápanyagtartalmának mérésére számos módszer terjedt el. Szabadföldi körülmények között termesztett növények esetében (gabonafélék, szabadföldi zöldségek, szőlő- és gyümölcsültetvények) az úgynevezett AL-módszert alkalmazzák. Az intenzív termesztésben (fólia alatti hajtatás, szabadföldi támrendszeres uborka-, paprika- és paradicsomtermesztés) – ahol a kiemelkedően magasabb termésátlagok miatt magasabb tápanyagszintet kell a talajban a növényeknek biztosítani – a könnyebben felvehető, vízben oldódó tápanyagok mérése jobb összefüggést mutat a termésmennyiséggel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Mi a teendő az uborkával palántázás után?

P. Balázs kérdése: Kipalántázás után egy héttel mit ajánlanak kalciumon kívül az uborkának?

9 uborkakártevő, amikre figyelni kell

2023. augusztus 15. 10:40

Egyetlen nyár sem múlhat el a roppanós, édeskés uborka nélkül, amit ma már tucatnyi fogásként elkészíthetünk. Az uborka könnyen termeszthető növény, ezzel együtt azonban rá is leselkednek külső veszélyek, főként kártevők formájában, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, különben bottal üthetjük a friss, roppanós uborkánk nyomát!

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.