18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Életmód, gasztronómia

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

Agrofórum Online

A csicsóka elődeink régen ismert növénye, mégis most éli újra reneszánszát. Számos jótékony hatással rendelkezik, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) egy fészkesvirágzatú gumós évelő gyógynövény, mely Észak-Amerikából származik, és csak a 17. század elején érkezett el Európába.

Nagyon közeli rokonságban áll a díszcsicsókával és a mindenki számára ismert napraforgóval. Tavasszal, a kezdeti időszakban akár össze is lehet a napraforgóval keverni, de onnantól, hogy a virágfejek elkezdenek fejlődni, már egyértelmű eltéréseket mutatnak.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is, ráadásul akár 3 méter magasra is megnőhet.

Mi a fontos része a csicsókának?

Rögtön sokan rávágnák, hogy a gumója csak, pedig a csicsóka más részei is fontosak. Ha hagyjuk a nagy lombtömeget leszáradni, akkor kiváló gyújtós lehet kandallóba, kemencébe is.

Friss levelei és hajtásai a házinyulaknak jó eleség, ráadásul több kutatás kimutatta, hogy gyógyászati célra is lehet a házinyúllal csicsókahajtásokat etetni, mert segíti az immunrendszerüket a mixomatózis ellen.

SAJÁT TAPASZTALAT: Pár évvel ezelőtt elkéstünk a vakcinázással a nyúlállományunkban és komoly mixomatózisos probléma lett a szúnyogcsípések miatt. Akkor az állatorvos azt mondta fél szóban, hogy ha gondoljuk, engedjük el a nyuszikat és meg fogják találni a nekik gyógyhatású növényeket, és talán megmaradnak. Így is tettünk és a házinyulak elindultak a kertben csicsókalevelet, akáclevelet és diólevelet enni. Az amúgy 100% mortalitást mutató mixomatózis ellenére ez az állomány sok egyede megmenekült és felgyógyult a betegségből, így a mai napig megelőzésképpen is etetünk velük kis mennyiségben ezekből a növényekből.

A csicsóka virágai jóval kisebbek és augusztus felé nyílnak, a napraforgónál vékonyabbak a virágszárak és maga a hajtás is (fotó: Pixabay)

A csicsóka gumói is nagyon értékesek. A gumók megvastagodott szárképletek, melyek nem közvetlen a tövön nőnek, hanem az 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók.

Beltartalma is figyelemre méltó (100 grammra):

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin ekviv. 12 μg – 2%

Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg – 17%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg – 5%

Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg – 9%

C-vitamin 4,0 mg – 5%

E-vitamin 0,2 mg – 1%

Kalcium 10,0 mg – 1%

Vas 0,6 mg – 5%

Magnézium 20,0 mg – 6%

Foszfor 78,0 mg – 11%

Kálium 478,0 mg – 10%

Nátrium 3,0 mg – 0%

Cink 0,1 mg – 1%

A százalékos értékek az amerikai, felnőttek számára javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

A csicsóka dietetikai oldalon is hasznos. Ízre édesebb a burgonyánál, 16%-a inulin és polifruktozán, és a belőle keletkező fruktóz lassan emeli meg a vércukorszintet.

Az inulintartalma miatt viszont a bélrendszernek hozzá kell szokni a fogyasztásához, különben meglepő puffadásokat tud okozni.

A burgonyához képest 6-szor magasabb a rosttartalma, ami miatt a fogyókúrákban is előszeretettel alkalmazzák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

2025. február 10. 14:10

A csicsókából finom ételeket készíthetünk. Igen egészséges növény. Manapság azonban ritkán kapható a boltokban és a piacokon.

Termesszünk csicsókát a kertben!

2022. április 19. 09:04

A csicsókát igénytelensége és gumóinak táplálkozási értéke együttesen igazi kinccsé teszi, mégis az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult. Hála szerteágazó jó tulajdonságainak, újra felfedezték a hobbikertészek is ezt a különleges növényt. Próbálkozzunk meg mi is az otthoni termesztésével!

A csicsóka őszi gondozása

2024. szeptember 16. 08:10

Ősszel a csicsóka gondozása különösen fontos a sikeres betakarításhoz és a következő szezon előkészítéséhez.

A csicsóka értékes haszonnövény, de könnyen kivadul

2023. augusztus 23. 16:10

A csicsóka (Helianthus tuberosus) más néven: csókapityóka, földialma vagy tótrépa, ami közeli rokona a napraforgónak. A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjának, ezen belül is a csöves virágzatúak (Asteroideae) tagja, a napraforgó rokona.